Op dinsdag 11 maart kwam de Engelse singer-songwriter Jake Bugg naar Café Belga in Brussel om een intiem verrassingsconcert te spelen. Hoewel, een verrassing was het moeilijk nog te noemen aangezien het de dag ervoor al een paar keer aangekondigd was op Studio Brussel. Via de sociale media werd dit nieuwtje al snel verspreid, zodat er toch wel wat volk verwacht werd.

Ook al was het een dinsdagmiddag om 14 uur ’s middags, Café Belga was bijna te klein voor de schare fans die afzakten naar het concert. Hij liet een dik half uur op zich wachten, maar Jake begon meteen met Troubled Town en Slumville Sunrise. Twee bekende nummers, zodat de sfeer er al meteen goed inzat. Daarna ging hij verder met You and Me, waaruit snel duidelijk werd dat de trage nummers van Jake Bugg meer tot zijn recht komen in een intiem, akoestisch concert dan op een grote festivalweide. Dat bewees hij vervolgens nog eens met Someplace.

Hij had het publiek al voor zich gewonnen, maar hij volgde nog met zijn grootste hit Two Fingers, wat door iedereen enthousiast meegezongen werd. Vervolgens was het tijd voor verzoekjes, maar aangezien de titel van zowat elk nummer wel geroepen werd, kon Jake nog steeds kiezen wat hij zong. Enkele niet onknappe jongedames die de aandacht van de zanger getrokken hadden, riepen luidkeels ‘Saffron’, waardoor dit het volgende nummer was. Strange Creatures en Simple As This volgden ook nog, waardoor hij nog maar eens bewijst hoe een goede zanger hij wel is. Zijn voorlaatste nummer was Seen It All, dat zo goed klonk dat de meeste aanwezigen er kippenvel van kregen. Afsluiten deed hij met – hoe kan het anders – Lightning Bolt. Er zullen weinig mensen geweest zijn die op dit moment niet aan het zingen, klappen of dansen waren.

Een kort, krachtig en zeer mooi concert. Alle hits passeerden de revue, maar niemand zal ook maar één opmerking hebben over de tragere nummers. De intieme sfeer die Jake Bugg deze middag creëerde, zal niemand hem snel nadoen. Zo’n ‘verrassingen’ mogen er zeker nog komen.

Review door Pieter Van Vaerenbergh