OAuthException: Error validating application. Application has been deleted.

Vreemde vogel die Jett Rebel. Jelte Tuinstra, zoals hij echt heet, staat enkel bewapend met zijn gitaar voor de uitverkochte grote zaal van de Eindhovense Effenaar. De markante Jelte is opgewekt, zoekt de interactie met de eerste rijen van het publiek en speelt zijn liedjes. Het zijn echter ook enkel die eerste rijen die aandacht hebben voor de eenzame muzikant op het podium. De rest van het publiek klets er wat doorheen en lijkt vooral voor het hoofdgerecht van vanavond te komen.

Dat hoofdgerecht uit Haarlem, Chef’Special, is dan ook aan een ware opmars bezig. Na het album ‘One for the Mrs.’ stond het gezelschap reeds op de grotere festivals met de aanstekelijke poppie mix van rock, hiphop en funk. Na de release van ‘Passing Through’ vorige maand, gaat het nu heel hard met de populariteit van de band. Een nummer 1 positie in de album top 100, veel airplay en een uitverkochte tournee door Nederland.

De set van vanavond bestaat dan ook bijna volledig uit werk van de laatste twee laatste albums. Opvallend is dat het oude werk toch de boel meer in beweging krijgt dan de nieuwe songs. Biggest Monkey, Airplaying en My Night Off krijgen meer bijval dan bijvoorbeeld ‘Peculair’ of ‘Julie’. Sowieso lijkt de Effenaar niet echt zin te hebben in een feestje.

Het overwegend jonge publiek kijkt vooral toe hoe de band zich in het zweet werkt. Bij de meer ingetogen nummers, zoals ‘Birds’ en ‘In Your Arms’ lijkt een deel van het publiek nog even de afgelopen week met elkaar door te nemen. Zonde, want de tracks beklijven zeker. De band staat prima te spelen, maar het is zo’n avond dat het dak er maar niet af wil. Dan maar knallen op de festivals deze zomer.

Gezien: Chef’Special en Jett Rebel @ Effenaar, Eindhoven. 21-03-2014.
Foto’s en tekst: Reno van der Looij.