De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier! Nadat de laatste jaren 30 april is uitgegroeid tot de dag van koekhappen, WC-pot gooien en spijkerbroekhangen pakt Wim-Lex het helemaal anders aan. Geen Koninginnedag, maar koningsdag dit jaar! Of hij voor het koekhappen kiest of toch wat anders wil doen is de vraag, maar CounterCulture hoopt hem te inspireren met een paar tips over hoe hij zijn verjaardag muzikaal kan vieren. Wellicht plukt u daar ook nog de vruchten van!

Den Haag

Voordat Koningsdag start vindt naar goede traditie eerst de enige echte Haagse ‘Koninginnenach’ plaats. Tegenwoordig heet dat festival overigens Life I Live (naar Q65’s briljante single). De line-up van het festival is indrukwekkend. Onder meer Jett Rebel, Daryll-Ann, Baskerville, Moss en Coely zijn vanavond te zien op allerlei podia in het centrum in Den Haag. En voor het échte oranjegevoel is er ook nog een vrijmarkt. Zoals ze in Den Haag zouden zeggen: Zóóóóh.

Nijmegen

Op Koningsdag zit je goed in het zuiden. De laatste jaren is Oranjepop uitgegroeid tot een van de grootste alternatieve oranjefestivals van Nederland. Het festival in het Nijmeegse Hunnerpark heeft ook dit jaar weer een uitstekende lineup waarbij de top van de Nederlandse alternative en indiescene langskomt. Onder andere Knarsetand, Mozes and the Firstborn, Soul Sister Dance Revolution en als afsluiter Dearworld staan zaterdag op het podium in Nijmegen. Het festival kost 5 euro en start om 14:00. Let wel! Voor dit festival geldt vol=vol, dus eenmaal te laat betekent de hele dag geen toegang!

Eindhoven

Na jaren succesvol met Speedfest wilden de heren van Peter Pan Speedrock vorig jaar ook wel eens wat anders proberen. De mannen zetten daarom vorig jaar op Koninginnedag een tweede festival op, KlockRock Orange, gehouden onder het Klokgebouw in Eindhoven. Na de succesvolle editie van vorig jaar is dat festival dit jaar weer terug. Naast de mannen zelf zijn ook Beef, traumahelikopter, Stuurbaard Bakkebaard en No Turning Back te zien. Voor als Willem zin heeft in wat harders dus!

Meer van de beats, maar ook in Eindhoven? Dan kun je een bezoekje brengen aan Majestic Dance Event. Op vrijdagavond staat daar als hoofdact de Eindhovense EDM-trots Showtek en op zaterdag klinken de zomerse klanken van onder andere LaFuente, Gregor Salto en Franky Rizardo op het podium op het stadshuisplein.

Venlo

Al heel wat jaren biedt Perron 55 Venlo haar bezoekers een prachtig festival aan voor de schappelijke prijs van 10 euro. Op het Queensday Festival – laatste editie trouwens dit jaar heel veel leuke, alternatieve bands. Vooral de komst van Sleepy Sun en de Eagulls moet veel volk naar Venlo doen trekken. Geheimpje: Laatstgenoemde band zette niet zo heel lang geleden Paradiso nog op z’n kop en is volgens BBC dé Arctic Monkeys of the future. Als dat je nog niet naar Limburg trekt…

Amsterdam

Net als ieder jaar is ook dit jaar Amsterdam weer dé plek om uitbundig uit je dak te gaan op Koningsdag als je van beats houdt. Fans van mainstreamdance kunnen naar het olympisch stadion afreizen, om daar onder andere DJ Fresh, Nicky Romero, Goldfish (Live), Klangkarussell (Live), Mike Mago, Joris Voorn en Yellow Claw te zien. Een ticket voor dit feest kost je wel 29,50.

Te duur? Dan is er gelukkig meer te doen, al zijn de meeste evenementen in Amsterdam inmiddels wel uitverkocht. Zo slaan Volt en Lockdown de handen ineen voor een festival op de NDSM-werf. Daar betreden onder meer Bart Skills, Detroit Swindle en Boris Werner het podium. Op Strand West betreden dit jaar onder meer Nina Kraviz, Dekmantel Soundsystem, Steve Rachmid en Tom Trago de stage tijdens het met name bij technoliefhebbers geliefde Kingsday Strand West.  Tot slot nog eentje in de categorie mainstream: ALDA events (Armin van Buuren) organiseert bij de RAI in Amsterdam het enorme kingslandfestival, waarbij onder meer Armin van Buuren, Martin Garrix, Showtek en Keith Carnal het podium betreden. Dat feest is helaas inmiddels wel uitverkocht.

Met andere woorden: van welke stijl je ook bent, er zijn altijd genoeg goede opties om een mooi feest te gaan vieren. We wensen je dan ook een topkoningsdag toe en mocht je Wim-Lex nog tegenkomen, vergeet hem dan vooral niet de hartelijke groeten van ons te doen. Oranje boven!

Over de auteur

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

Gerelateerde berichten