Net als vele metalheads raakte ik begin jaren 90 ook onder de indruk van Hip Hop. Acts als Body Count, Osdorp Posse en House of Pain speelden daarbij een belangrijke rol. Net als het uit 1993 stammende het legendarische album Judgement Night. Toch was het vooral How It Is van Biohazard en Cypress Hill, waardoor ik de ontwikkelingen van laatst genoemde nauwlettend ging volgen. Van daaruit is de stap naar Spaanstalige Hip Hop snel gezet.

Tijdens een verblijf in Spanje blijkt al snel dat Spaanstalige hip hop bijdraagt aan het leren van de taal. Een Spaanse crew met grootheidswaanzin, Los Grandes Kreyentes de la Religion del Hip Hop heb ik in die tijd grijs gedraaid. En uiteraard ontbreekt ook MolotovDónde Jugarán Los Niños niet. Al snel na thuiskomst in Nederland, wakkert Los Grandes Excitos en Español het enthousiasme voor Spaanse Hip Hop opnieuw aan. Een van de gaafste nummers van die plaat is Siempre Peligroso, een collaboratie met Fermin IV van Control Machete. De rauwe stem voegt zelfs aan Cypress Hill iets toe.

Rond 2000 is er nog bijzonder weinig van de band te vinden. Bij puur toeval bemachtig ik het tweede album Artillería Pesada: Presenta. En dat album blijkt net als Siempre Peligroso spot on. Mooie rauwe tracks als Pesada, Presente, Danzon en La Artillería flowen en pompen door je speakers. Er is ook ruimte voor meer ingetogen werk, zoals Esperanza (Hoop). Het bekendste nummer is ongetwijfeld Sí Señor, uit Amores Perros. Een heerlijk catchy hip hop track:

Ook het eerste album, Mucho Barato, bevat een paar heerlijk flowende nummers. Aangezien de productie een stuk minder gelikt is, klinken de nummers vaak nog net wat rauwer. De uitschieters zijn Control Machete, de mariachi sound in Humanos Mexicanos en Comprendes Mendes. De videoclip van Humanos Mexicanos toont ook direct de humor van de band aan.

De overige drie albums zijn meer mainstream, maar lang niet meer zo bijzonder als deze albums. Een doorbraak komt er ondanks het succes van Sí Señor en het nummer Perros Amores met Ely Guerra van dezelfde soundrack niet, waarna de band uiteenvalt. De muziek is alleen per toeval of digitaal te verkrijgen, maar is zeker een luisterbeurt waard. Met de ‘Control Machete’ jingle en de prachtige clip van Perros Amores, sluit ik deze promo van vergane glorie af. ¡Gracias, muchas gracias! Y que siga y que siga la música, es Radio Recuerdo canal 86… en Monterrey.