De Groezrock weide is al helemaal klaargestoomd voor twee dagen punk, hardcore en alles wat daartussen valt. De vier legendarische Impericon , Etnies, Monster Main en MacBeth stages zijn op in elkaar gepuzzeld, om dit weekend opnieuw met fierheid de goden der punk(rock) en hardcore te mogen dragen. Om welke goden het hier precies gaat? Dat lees je hier!

Onze uitgebreide dagrecensies en fotoreportages zullen tijdens het Groezrock weekend te lezen zijn op de website en via onze facebook page. 

Vrijdag 2 mei

Op 2 mei wordt Meerhout brutaal wakker geschud door The Tramps en Astpai die de planken van de Monster Main en de MacBeth podia doen daveren. Afsluiten doet NOFX in de puurste punkstijl. Enkele hartige tussendoortjes worden hieronder besproken:

BoySetsFire

Dit jaar zitten er opvallend veel bands in de line-up die een comeback maken. BoySetsFire is hier een van. De mannen gieten politiek, filosofie, punkrock en harcore samen en maken er een prachtig harmonieus muzikaal mengsel van. Opvallend weetje: alle bandleden houden er zeer verschillende politieke en filosofische visies op na, die ze toch ergens kunnen samenknopen met BSF.

Descendents
Amerikaanse punk die aanzien wordt al seen invloedrijke band binnen haar genre.  Door de jaren heen vonden er drastische veranderingen plaats in de line-up van de band. Desondanks het komen en gaan van verschillende bandleden staan de punx er nog steeds en komen ze een bezoekje brengen aan ons eigenste Groezrock festival!

Madball
Time to party, want Madball is van de partij! Concerten van Madball zijn op zich telkens een feest. Meebrullers zoals ‘Infiltrate The System’ hebben zich door de jaren heen een weg gebaand door huiskamers, verloskamers, speakers van auto’s en zijn uiteindelijk in de harten van hardcorefans beland. Daar worden ze nog steeds enorm gekoesterd en live worden de armste oren de hardste kost gegeven. Meefeesten kan voor de Impericon stage om 19h. 

Wisdom In Chains
Hardcorepunkband die begon als een mishmash  van leden van het Nederlandse Daredevil en het Amerikaanse Krutch. Vandaag zijn ze een onontbeerlijk gegeven in de hardcore scene en stonden eerder al op de planken van Ieper Hardcore Fest. Nu komen ze naar Groez om de Impericon stage onveilig te maken.

Deez Nuts
JJ Peters liet het drummen bij I Killed The Prom Queen voor wat het was en stortte zich full-time als zanger op Deez Nuts. De partyvibes die hun muziek teweeg brengt zijn onbeschrijfelijk. Meezingers zoals ‘Band Of Brothers’ en ‘Like There’s No Tomorrow’ zullen hun spontane werk doen en  de partyvibes tot in je schoenen laten trillen.

Ignite
Melodische hardcore uit de legendarische scene van Orange County. Ze kwamen al ontelbare keren naar België en tóch kunnen we er geen genoeg van krijgen. Ignite weet de middenweg tussen educatie, muziek en plezier te bewaren. Hoewel de band politieke en sociale boodschappen meegeeft, is het live toch steeds een gezellig old skool feestje.

La Dispute
Een artistieke naam voor een artistieke band. De naam hebben ze overgenomen van een eeuwenoud literair werk van Pierre de Marivaux. La Dispute gooit muziek met filosofie in de mix in de hoop om mensen ietwat aan het denken te zetten. Dat wordt ongetwijfeld een filosofisch setje op zaterdag!

The Wonder Years
Poppunk van de bovenste plank, dat zijn The Wonder Years. Eerder tourden ze al met Set Your Goals, Comeback Kid, Good Charlotte, New Found Glory en andere kleppers! Vorig jaar nog brachten ze een compilatie EP uit, ‘Manton Street’ genaamd.

Chunk! No, Captain Chunk!
Recht uit Parijs om te mogen paraderen op Meerhoutse planken. Het is een Franse band die Engelstalige teksten brengt. De titels zoals ‘Pardon My French’ zijn dan ook helemaal op hun plaats. Een band waar we zeker nog veel zullen over horen!

H2o
Nog een vleugje muziek waar iedere punkrock- en hardcorefan respect voor moet hebben. Deze oldies draaien al mee sinds 1995 en maken dat hardcore hand in hand gaat met de melodieën van de punkrock. Een prachtgeheel, dat H2o live maar liefst zeer goed tot zijn recht weet te brengen. Oefen je stembanden alvast met hun bekendste meezinger ‘What Happened’.

Zaterdag 3 mei

De tweede en tegelijk laatste dag van het festival zal worden ingeluid met het weergalmen van Get Dead en The Ignored. Gaan slapen zal iedereen doen met de meest catchy refreinen van ‘Smash’. Het legendarische album van The Offspring dat exact twintig jaar geleden gereleased werd. Tussendoor kan je genieten van onder meer de volgende bands:

The Smith Street Band
Aussies die gezellig met folkpunkrock naar je hoofd gooien alsof het een lieve lust is. Hun nieuwste EP ‘Don’t fuck With Our Dreams’ wordt een knaller en zal met de nodige fierheid voorgesteld worden op Meerhoutse bodem. Momenteel is The Smith Street Band samen op tour met de The Menzingers en houden samen halt in België om op Groezrock het beste van zichzelf te geven.

The Casualties
Deze mannen winnen de award voor beste look in de oipunkscene. Ze draaien al decennia lang mee en hebben een grote invloed gehad op elke punkband die na 1990 ontstond. De newyorkers hebben een lijstje vol met albums en EP’s op hun naam staan en tourden met onder andere The Exploited, Cockney Rejects, Hatebreed en The Acacia Strain. Tijd voor een stop op Groezrock om hongerige punkfans aan hun trekken te laten komen.

I Killed The Prom Queen
Dit aussie metalcoreteam onderging enkele veranderingen zoals het vertrekken van drummer JJ Peters (zanger Deez Nuts) en bracht eerder dit jaar een comeback album uit, ‘Beloved’ genaamd. Deze plaat bewijst dat ze weer helemaal terug zijn na zes jaar te zijn weggeweest. Op Groezrock zal de Impericon stage uit haar voegen barsten bij het incasseren van alle energie die IKTPQ gewoonlijk op zijn publiek loslaat.

The Charm The Fury
Menig metalcorefan zal nog moe in de ogen staan wrijven, maar daar maakt The Charm the Ffury korte metten mee op de ochtend van 3 mei. Dit is female fronted metalcore dat een pareltje van jewelste is. De Nederlandse band stond twee jaar geleden op de MacBeth stage en nu mogen ze schitteren als opener op de Impericon stage.

Cro-Mags
Als je Cro-Mags zeht, blaas je in een adem ook het woord hardcore uit. In de jaren ’80 hebben deze eigenste newyorkers het genre als het ware zelf mee uitgebouwd tot hoe de line-up van Groezrock er nu uitziet. De godfathers van het genre zullen ons een poepje laten ruiken met hun bekendste klassiekers zoals ‘We Gotta Know’.

Liferuiner
De Amerikaanse sons of straight edge zijn op tour met Norma Jean. Ze startten hun band in 2004 als een grap, maar staat nu symbool voor straight edge. Zanger Jonny O’ Callaghan staat erom bekend tussen de songs door een soort van spoken words op te voeren, waarin hij oproept om onder meer verdraagzaam te zijn t.o.v. homoseksuelen. Educatie en muziek gaan hier hand in hand.

Shell Beach
Een groepje Hongaren die wat meer te bieden hebben dan de dagdagelijkse muziek die onder de noemer ‘postcore’ valt. Shell Beach brengt een uniek live geluid en stond in het najaar van 2013 nog voor een lege zaal in Mechelen te spelen. Een groot contrast met wat ze op Groezrock zullen te zien krijgen.

Modern Life Is War
In 2008 ging deze unieke band uit elkaar, om in 2012 stiekem weer bij elkaar te komen. Exact een jaar geleden kondigde de band aan dat ze weer helemaal terug zijn. Een extra reden om een kijkje te nemen naar hoe deze non-conformisten binnen hun eigen genre de tent zullen afbreken.

Norma Jean
Heavy, heavier, heaviest. Dat moeten de bandleden van Norma Jean gedacht hebben toen ze van Luti-Kriss naar Norma Jean overstapten en het hele geluid van de band omgooiden. Snoeiharde metalcore die de eer al kreeg om zich op tour naast de groteren zoals Architects te mogen scharen. We zijn alvast benieuwd naar hoe die nieuwste plaat ‘Wrongdoers’ live klinkt.

The Setup
Een band van eigen Antwerpse bodem. The Setup trekt met hun recentste album ‘This Thing Of Ours’ veel aandacht trekt vanuit alle hoeken. Na de vele liveshows krijgen ze de eer op het publiek warm te maken in de Etnies Stage voor onder meer Judge!

GROEZROCK AFB