Record Store Ambassadeur: Kensington

In de States is Chuck D van Public Enemy dit jaar RSD Ambassadeur. In Nederland heeft Kensington die eer. Als officiële Record Store Day Ambassadeur presenteert Kensington haar nieuwste single Streets op een etched 7 inch. Uiteraard speelt de band op 19 april in zoveel mogelijk platenzaken. En dat terwijl ze ook nog eens op Paaspop optreden.

Paaspop

Bezoekers van Paaspop hoeven niet te vrezen al die mooie releases te moeten missen. Op het festivalterrein zal namelijk een heuse platenzaak verrijzen. Niet alleen zal daar dus RSD materiaal te koop zijn, je kunt er ook akoestische performances van Navarone, Candybar Planet en Black Bottle Riot verwachten.

RSD Velvet Music LeidenKensington by Rutger van der BentRSD Chuck D


In Stores

Net als het aantal speciale releases groeit ook het aantal optredens tijdens Record Store Day. Deze speciale in-stores zijn ondertussen een bekend RSD fenomeen geworden. Het zijn er te veel om op te noemen. Vandaar een selectie van RSD-tijgers en bijzondere acts.

Sommige platenzaken maken er een waar minifestival van. Zo treden in de Waterput in Hilversum de hele dag bands op. Onder andere Mintzkov, Marike Jager en Tangerine staan op het affiche. Kroese te Nijmegen heeft ook al zo een vol programma met Chef’s Special, Moss, Sven Hammond Soul en meer. Hallo Venray doet de Tilburgse Sounds en Velvet Music Breda aan. In Apeldoorn kunnen muziekliefhebbers ook de hele dag hun hart ophalen bij Gigant en The Basement. Variaworld en Plato in Deventer combineren de instores zelfs met een afterparty met Amsterdam Klezmer Band en BlackBoxRed in het Burgerweeshuis. Met Mintzkov, Triggerfinger, Chef’s Special, Blaudzun en Afterpartees maakt Sounds in Venlo er echt een spektakel van. Velvet Music in Den Haag doet daar met De Staat, Amsterdam Klezmer Band en Diggy Dex niet voor onder. Ook in onze hoofdstad zijn veel instores. Kris Berry & Perquisite in Concerto is wellicht een van de leuke verrassingen. Ook Rico & A.R.T zijn onder meer in Delft en Leiden te vinden. Waarbij Velvet in Delft tot laat open is en daarna nog een afterparty in petto heeft. Je ziet het, te veel om op te noemen en voor ieder wat wils.

Een volledig overzicht van in-stores vind je op de officiële Record Store Day site.

Releases

Uiteindelijk gaat het allemaal om de LPs. Waar er vorig jaar ruim 350 speciale RSD releases waren, zijn er dit jaar meer dan 500! Als er zelfs een 7 inch van One Direction in de releaselijst staat, dan weet je wel hoe laat het is. Menig platenzaak rapporteert al dat de telefoon roodgloeiend staat. Moeders op zoek naar de kinderhelden en dat terwijl dat schijfje nou net niet besteld was. Hou er dus rekening mee dat je lokale platenzaak niet alle RSD releases in huis heeft. Bereid je dus voor op een flinke zoektocht naar dat ene speciale stukje vinyl.

Een van de vele speciale releases is de 7 inch van Damon Albarn met Hollow Ponds en Lonely Press Play. In drie van die 7 inches zijn 2 gouden tickets te vinden voor Down The Rabbit Hole. De winnaars kunnen dus niet alleen van Damon Albarn genieten, maar ook van Warpaint, The Black Keys en vele anderen.

Om je op weg te helpen, vind je hier een overzicht van releases die hoog op onze verlanglijstjes prijken. Alsof dat nog niet genoeg is, vind je hieronder nog een selectie van mooie releases onderverdeeld in Rock, Hip Hop en Beats. Maar eerst nog even wat speciale aandacht voor de vele punk releases dit jaar.

Punk’d

Hopelijk hebben punkliefhebbers flink gespaard om hun favoriete schijfjes in te slaan. Drie uitgaves van Bad Religion, waaronder klassieker Against the Grain, staan op stapel. En of je nu White Trash bent, Punk in Drublic of een liefhebber van de Heavy Petting Zoo, deze NOFX huzarenstukjes zijn ook allen verkrijgbaar. Alsof dat nog niet genoeg punk geweld is, volgen ook drie reissues van de eerste drie Pennywise albums. En, wie nog vinyl van Rancid mist, kan zo ongeveer de hele collectie completeren. Verder nog klassiekers als Nevermind the Bullocks van Sex Pistols op 7 inch, The Pogues with Joe (Strummer, ex The Clash) en The Ramones – Meltdown with the…. Tot slot ook nog een uitgave vol met demo’s van Green Day, Demolicious. Hoe de gemiddelde punk liefhebber dit gefinancierd krijgt, is de grote vraag. Het is in ieder geval een prachtige lijst van special releases.

Interessante Rock Releases

 • Anathema – Untouchable
 • AC/DC – Stiff Upper Lip
 • AC/DC – Ballbreaker
 • Bombino – Agamgam
 • Cannibal Corpse – Torture (picture disc)
 • Cannibal Corpse – Eviscaration (picture disc)
 • Mastodon – Live at Brixton
 • Jimi Hendrix – Live at Monterey
 • Joy Division – An Ideal for Living (Debuut EP)
 • Emperor – IX Equilibrium
 • Katatonia – Kocyteab
 • Mudhoney – On Top of the Space Needle
 • Soundgarden – Superunkown
 • Notwist – Run Run Run
 • Oasis – Supersonic
 • Pantera & Poison Ivy: Badge (7 inch)
 • Rammstein – Pussy en Mein Teil (7 inch)
 • Rinus’ Garage / Triggerfinger – Wall of Dolls / Annie (7 inch)
 • Slipknot – Vol. 3: Subliminal Verses
 • Testament – Live in London
 • The Flaming Lips – 7 Skies H3
 • Tame Impala – Live Versions EP
 • The Temperance Movement – Up in the sky / tender (7 inch)
 • Ulver – Messe I.X.- X.I. (Picture Disc)
 • Tijgersalto – Tijgersalto
 • Volbeat – Doc Holiday

Interessante Hip Hop Releases

 • Ice T – Greatest Hits
 • Jay Z & Linkin Park – Collision Course (LP + DVD)
 • Notorious B.I.G. – Life After Death
 • Outkast – Southernplayalisticadillacmuzik
 • Rico & A.R.T – Naaktslak / Ooit

Interessante Beats Releases

 • Bonobo – Get Thy Bearings (10 inch)
 • Kode 9 & The Spaceape – Memories of the Futre
 • LCD Soundsystem – Long Goodbye: Live At. (5LP)
 • Skrillex – Recess (Tape)
 • T. Raumschmiere / Christian Vogel – Lost in the Chase / Dampfer
 • Thievery Corporation – Saudade (7 inch)

Een volledig overzicht van releases vind je uiteraard op de site van Record Store Day.

Record Store Day 2014

 

Mocht je na al dit release geweld nog wat geld over hebben en nog een mooi apparaatje zoeken om al dat prachtige vinyl af te spelen, dan is gedurende de hele maand april een Crosley platenspeler wellicht een optie. De officiële sponsor van RSD14 biedt haar platenspelers in deze maand met 20% korting aan in veel van de deelnemende platenzaken.

Om de pijn van het wachten tot openingstijd op zaterdagochtend wat te verzachten, heeft 3voor12 een mooi verslag gemaakt van hun bezoek aan de Vinylperserij Record Industry in Haarlem.

Genoeg geschreven over RSD14, tijd om de bakken door te struinen onder het genot van een intieme instore session!