Wereldwijd meer dan 3.000 optredens, miljoenen muziekliefhebbers die afreizen naar meer dan 2.000 deelnemende platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan, meer dan 80 deelnemende shops in Nederland met meer dan 250 in-store optredens, dát is Record Store Day. Aanstaande zaterdag 18 april kun je als vinyl liefhebber je hart ophalen!

Tekst: Axel van Soest & Camiel van Houdt

Het aantal deelnemende shops is dit jaar ook weer toegenomen. Check de volledige lijst stores hier. En, wat te verwachten van RSD? Legio speciale uitgaven, un-released materiaal, unieke split 7-inches, gekleurd vinyl en ga zo maar door. Uiteraard ook veel live optredens, onze tips zijn hier te vinden. Counter Culture voorziet je graag van wat tips en inspiratie.

Om te beginnen, ontvang je bij aankoop van een mooi stuk vinyl een unieke 7 inch ‘Snelle Jongens / Fuck the Blues’ van Armand & The Kik. En dat is lang niet de enige bijzondere 7’’ releases: Donkere psychedelia uit 1967 van Art, de split ‘Meet Me in the City’ van The Black Keys/Junior Kimbrough, ‘The Way’ van The Buzzcocks en ‘Germs’ van The Forming op groen vinyl zijn zomaar wat voorbeelden.

Hoog tijd om er een aantal releases uit te lichten:

Stone Sour – Meanwhile in Burbank

Een bijzondere release met in totaal vijf covers. De tracklist bevat onder andere ‘Creeping Death’ van Metallica, ‘We Die Young’ van Alice in Chains en ‘Children of the Grave’ van Black Sabbath.

Foo Fighters – Songs From The Laundry Room
Trouwe fans zullen hun vingers vast aflikken bij deze 10’’ EP met un-released demos, covers en een nieuw nummer. ‘Alone + Easy Target’ en ‘Big Me’ verschenen eerder alleen op een demo, maar hebben het eerste album niet gehaald. Naast een nieuw nummer ‘Emtpy Handed’, bevat dit schijfje ook een cover van Kim Wilde’s ‘Kids in America’.

Mastodon – Atlanta
Met slechts 3.500 releases wereldwijd, zal het lastig worden om deze prachtige picture disc te bemachtigen. Atlanta was voorheen uitsluitend online verkrijgbaar en is nu voorzien van prachtig artwork van Brent Hinds. Op de B-Side staan de nog niet eerder uitgebrachte instrumentale versies van de plaat. Als dat geen collectors item wordt?

The White Stripes – Get Behind Me Satan
Van Jack White verwacht men eigenlijk niets anders dan een bijzondere RSD release. Ter ere van de 10e verjaardag van ‘Get Behind Me Satan’, verschijnt de eerste commerciële uitgave van deze plaat op dubbel vinyl. Op rood en wit vinyl en met vernieuwd artwork gebaseerd op de promo-only versie wel te verstaan.

The Kik en Armand – Snelle Jongens / Fuck The Blues
Ook vandaag de dag is Armand nog één van de meest tot de verbeelding sprekende artiesten van Nederland. Zijn nummers blijken tijdloos, want samen met The Kik brengt hij enkele van zijn minder bekende nummers voorzien van een nieuw jasje. De eerste singel ‘Snelle Jongens’ is inmiddels uit. Daar blijkt al wel dat de hitgevoelige retromix van The Kik uitstekend mengt met de branie van Armand. Absoluut de moeite waard dus.

U2 – Songs of Innocence
Uiteindelijk blijkt het niet om een nieuw U2 album te gaan, maar om een deluxe rerelease van het album Songs of Innocence. Dat was al een prachtige uitvoering op wit vinyl. Naar verluidt bevat LP 1 het reguliere album en staan op LP 2 deels alternatieve en akoustische versies. Op side C zijn onder andere ‘Lucifer’s Hands’, ‘The Crystal Ballroom’ en een alternatieve versie van ‘Sleep Like A Baby Tonight’ te vinden. Tijdens de Acoustic Sessions op side D komen bijvoorbeeld ‘Every Breaking Wave’, ‘Raised by Wolves’, ‘Cedarwood Road’ en ‘Song for Someone’ aan bod. Geen nieuw album, maar meer dan bijzonder genoeg.

Pulp
Tot slot eentje voor de Britpopkenners. Pulp wordt in Engeland over het algemeen gezien als één van de allerbeste bands uit de popgeschiedenis, maar in Nederland is de band niet bepaald doorgebroken. De CD’s van de groep zijn in Nederland bijna onvindbaar, de LPs zijn zelfs niet te krijgen. Tot RSD2015. Daar komt het volledige oeuvre van de band uit op Green Vinyl. En die platen, die mag u eigenlijk niet missen in uw britpop collectie. Kopen dus!

Maar goed, zijn er dan ook nog snoeiharde releases, of nog apartere releases? Om een online verslag met formaat Bijbel te vermijden, nog een paar tips:

 • Antorchas (7’’, old school Argentijnse punk)
 • Biffy Clyro – Puzzle (2 x 12’’, eerste vinyl release van hun 4e album)
 • Deathwish – Out for Blood (12’’, Hardcore/Punk)
 • M.D.C. – Live At CBGB’S 1983 (12’’, Punkrock)
 • MORBID ANGEL – 1989 Live Show Juvenilia (12’’, Metal)
 • Slayer – When the Stillness Comes (7’’, Picture Disc)

En RSD is meer dan alleen gitaar muziek. Counter Culture kijkt nog steeds graag over muurtjes, dus gooien we er graag nog een paar namen tegenaan in andere genres:

 • Amon Tobin – Dark Jovian (Breaks and Beats)
 • A$AP Rocky – LPFJ2 (7’’ white vinyl, Hip Hop)
 • Banks – Banks (12’’, Trip Hop)
 • Blundetto – World Of (12’’, Hip Hop/Beats)
 • Jurassic 5 – Quality Control (12’’, hip hop)
 • Lamb – Transfatty Acid (Pure Filth 2014 mix) – SH09 Is Back (10’’, 1500 copies, red vinyl, etched B-side)

Om elk risico te vermijden dat jouw unieke pareltje er nu juist niet uitgelicht is, is hier de gehele lijst van releases te vinden.

Dat er ook wel kanttekeningen te plaatsen zijn bij Record Store Day, heeft Noisey in dit artikel mooi weergegeven. Vooral kleinere labels zouden in de maanden voorafgaand aan RSD te kampen hebben met gebrek aan productiecapaciteit. Veel recensenten van Counter Culture zullen desondanks een bezoek brengen aan een of meerdere platenzaken en we raden je van harte aan om hetzelfde te doen. En, nog belangrijker, ook na de Record Store Day je favoriete platenzaak te blijven steunen.

Oh ja, de geheime tip vind je hier. Shop ze!