Het gaat op Record Store Day zeker niet alleen maar om dat unieke stukje vinyl, al helpen we je daarbij ook graag een stukje op weg. Het gaat om de beleving rond het fysieke product. Om de unieke sfeer van de platenzaak luister bij te zetten, verzorgen meer dan 80 artiesten op 18 april meer dan 250 optredens door heel het land. Sommige acts hebben daarbij een bikkelhard reisregime. Over onmogelijke reisschema’s gesproken: op de site van Record Store Day staan ook de nodige tips van mensen uit de muziek scene.

Hoog tijd om er een selectie uit te lichten:

Amersfoort: Velvet Music pakt weer groots uit met optredens van 10:30 tot 18:30 van onder andere Mountaineer, De Wolff, Sue the Night en Giant Tiger Hooch. Als dat geen fijne line-up is.

Amsterdam: Concerto aan de Utrechtsestraat begint al op het moment dat je de bammetjes net achter de kiezen hebt. Om 9:30 trapt Dotan af. Verder liegt het programma er niet om met bijvoorbeeld Armand & The Kik, Kovacs en Kensington. Om nog een paar voorbeelden te noemen: Ed Struijlaart bij Fame, I Am Oak en een surprise act bij Recordfriend Grammofoonplaten, Mountaineer bij Record Palace en Spinvis en Yellowgrass bij Velvet.

Breda: Gingerpig is te vinden in Tunes Ville en bij Velvet maken onder andere Navarone (dat later ook nog in Bergen op Zoom bij de Waterput speelt), Alamo Race Track en Orgel Vreten hun opwachting.

Den Haag: In Den Haag veel instore optredens in de beide Velvet dependances in de Paagman boekhandel met o.a Ntjam Rosie aan de ‘Fred’ en Sven Hammond, Splendid en Orgel Vreten aan de Lange Poten. Maar ja, om die halve vierkante meter aan platen nu te betitelen als ‘independent record store’ gaat wel vrij ver. Dé independent platenzaak in Den Haag is uiteraard Vinyl Grove. Daar geen live bands, maar wel een DJ, veel gezelligheid en een unieke RSD release: de 7’’ split van Taymir en The Deaf.

Eindhoven: Bij Ray Elpee aan de Kleine Bleekstraat signeert Bertus Bongers tussen 10.00 en 12.00 zijn nieuwste boek ‘Onder Onze Voeten Kruipt de Blues’. En nadat je je plaatje gescoord hebt in de platenzaak, kun je in Eindhoven van nog meer live muziek genieten. Brewpub Van Moll en platen label Lighttown Fidelity organiseren een ‘Off the Record Store Day’ event. Bij Van Moll kun je genieten van een prima speciaal biertje, muziek van Lighttown aanschaffen in de pop up store en genieten van live muziek van Zamora, Orange Maplewood en Wolfskop.

Haarlem: Overal wat leuks in Haarlem. De grunge rockers van Field of Steel staan in de Irrational Library, Kovacs bij North End, Vuig Tuig bij Rainbows End Records en Gotcha bij Sounds.

Leiden: Bij good old Plato trapt Pauw af en kun je verder nog genieten van Ellen ten Damme, Black Marble Selection, Faux Nom en Sue the Night. Bij Velvet zijn Orgel Vreten en Horses on Fire op het programma. Het tweede album van laatstgenoemde werd door Vestrock al eens omschreven als een bom van een plaat met een vleugje Triggerfinger en een snufje Jack White. Een aanrader dus. In de avond slaan beide platenzaken de handen ineen met poppodium Gebr. De Nobel voor een heuse afterparty. Op het programma staan: The Miseries, ZzZ, Afterpartees, Glossy Jesus, Sue The Night & Green Hornet. Kaarten kosten € 12,50 en zijn te koop op de site van Gebr. De Nobel.

Oss: De CD kiosk moet de concurrentie met Sounds in Tilburg aangaan, maar komt zeker in aanmerking voor de titel hardste line-up van RSD. Paceshifters, BlackBoxRed, Wolvon, Ed Struijlaart, Gingerpig en Yama, dat belooft een feestje te worden.

Sittard & Heerlen: Grotendeels dezelfde line-up bij Satisfaction en Music Machine met Gingerpig, Junkestra, Wallace Vanborn en Valour Up Twice. Bij Music Machine krijg je er Orgel Vreten voor het ontbijt als extraatje bij.

Tilburg: Een bijzonder fijne harde line-up die ook echt aandacht verdient is die van Sounds. Yama speelt een thuiswedstrijd, het ‘bastaardkind van Mastodon en Kyuss’, King Hiss doet ook een duit in het zakje en verder ook nog Boef en de Gelogeerde Aap en als afsluiter Vanderbuyst.

Utrecht: Ook in Utrecht kan men zich in drieën splitsen. Mountaineer is te aanschouwen bij Plaatboef, Pauw, The Homesick en Rats on Rafts in Swordfish & Friends en Mountaineer en The Miseries en DeWolff zijn te aanschouwen bij Plato.

En dan missen we nog zoveel, zoals Paceshifters in The Basement Recordstore in Apeldoorn, Rats on Rafts bij Plexus te Delft en Plaatboef Rotterdam. Daar maakt ook John Coffey zijn opwachting, net als bij Velvet in Dordrecht en ’t Oor in Hilversum. Dat worden lastige keuzes! En, om de keuze nog wat lastiger te maken, is te volledige lijst inclusief tijdstippen hier te vinden. Succes met de routeplanner!