Begin februari recenseerden wij nog het fantastische nieuwe album ‘Beyond the Red Mirror’ van Blind Guardian en spraken we over het hardnekkige Duits power metalvirus. Afgelopen vrijdagavond bleek dat wij niet als enige besmet zijn met dit beruchte virus, want wat stond er een rij bij de ingang van de grote zaal van de Effenaar in Eindhoven. Even vrezen we dat we het voorprogramma Orphaned Land moeten missen vanwege deze rij.

Gelukkig blijkt deze vrees onterecht en beginnen deze sympathieke Israëliërs iets later. Hierdoor zijn we net op tijd binnen. Zo kunnen we nog de hele set van de band meepikken. En dat is zeker geen straf. De metal van Orphaned Land wordt gemixt met oosterse elementen en ligt lekker in het gehoor. Een soort metalversie van The Tea Party zeg maar. Echter na zo’n half uur bekruipt ons het gevoel dat het allemaal toch wat makkelijk klinkt. Recht-toe-recht-aan-metal met een Oosterse sample er onder door. Het mag dus wel wat spannender. Gelukkig vergoedt het enthousiasme van de bandleden veel. Een aangename opener van de avond. Niet meer, niet minder.

Even voor half tien betreedt de Krefeldse formatie Blind Guardian het podium. De band trekt direct alle registers open en trapt af met ‘Ninth Wave’ van het nieuwe album ‘Beyond the Red Mirror’. Vervolgens smijt de band er direct oudje ‘Banish from Sanctuary’ van het uit ‘89 afkomstige ‘Follow the Blind’ tegen aan. Maar liefst 26 jaar zit er tussen beide songs. En dat merk je wel. Waar ‘Banish from Sanctuary’ pure speed metal is, bevat het nieuwere materiaal veel meer progressieve elementen.

De band schotelt ons vanavond in ieder geval een mooie dwarsdoorsnede van haar oeuvre voor. Zowel oud als nieuw materiaal wordt met veel overtuiging en daadkracht gespeeld. En dat is knap. Zeker wanneer je weet dat dit pas de tweede show van de tour is. Zanger Hansi Kürsch verontschuldigt zich dan ook geheel ten onrechte voor de veronderstelling dat het allemaal nog wat roestig klinkt.

Ook het akoestische intermezzo in het midden van de set bevalt goed. De band vertolkt semi-akoestisch ‘Miracle Machine’, ‘A Past and Future Secret’ en ‘Mordred’s Song’. Na dit semi-akoestisch intermezzo vliegen de Duitsers (plus inmiddels aardig wat Nederlandse inbreng, zoals Hansi Kürsch ons aan het begin van de avond ‘redelijk ongerust’ mededeelt) er met ‘Journey through the Dark’ en ‘Imaginations from the Other Side’ weer vol in. Deze twee nummers betekenen ook direct het einde van de reguliere set.

Maar niet getreurd. De band komt vanavond voor maar liefst vijf nummers terug (de intro’s ‘War of Wrath’ en ‘Sacred Worlds’ voor het gemak even niet meegeteld). En dat zijn niet de minste nummers. Uiteraard maken publiekslievelingen ‘Valhalla’, ‘The Bard’s Song-In the Forest’ en ‘Mirror Mirror’ in deze toegift de meeste indruk. Bij voornoemde nummers wordt door het publiek zowaar nog harder gezongen dan in een niet nader te noemen voetbalstadion iets verderop waar de lokale voetbalclub de landstitel na winst die avond vrijwel niet meer kan ontgaan.

Als we een conclusie mogen trekken vanavond, dan is het wel dat niemand, maar dan ook niemand, zal zijn genezen van het Duits speed metalvirus na dit geweldige Blind Guardian concert.