Op Throwback Thursday nemen we een kijkje in de geschiedenis van hiphop-related events. Morgen, 4 april, viert Maya Angelou haar 86e verjaardag en op 5 april herdenken we Tony D, welke stierf op de verjaardag van wijlen Booker T. Washington. De Throwback Thursday van vandaag gaat echter over iemand anders; 7 april 1915 werd Billie Holiday namelijk geboren..

De Amerikaanse zangeres is bekend van haar hits als Strange Fruit, Lover Man en Summertime, maar ook het overige repertoire zal erg bekend klinken; veel werk van Holiday is gesampled in hedendaagse muziek. Zo is My Man in J. Cole’s track Cost Me A Lot te herkennen en haal je uit Bonobo’s Sugar Rhyme een stukje uit Swing! Brother, Swing!. Omdat wij ze zo leuk vinden, doen we er nog een paar; herken jij I Loves You, Porgy in RZA’s A Day To God Is 1,000 Years? En in Pretty Light’s nummer City Of One vind je Holiday’s Solitude, maar ook As Time Goes By zit in de track.

Billie Holiday stierf op 17 juli 1959, op 44 jarige leeftijd, als gevolg van een langdurige heroïneverslaving. Hier nogmaals haar bekendste nummer, Summertime, in de originele versie: