Electric Talons of the Thunderhawk, dat is nog eens een mond vol. Het is ook nog eens het eerste full-length album van Valley of the Sun. De band bestaat nu zo een jaar of vier en heeft in die tijd hard aan de weg getimmerd. In die tijd heeft de band twee EP’s uitgebracht, waarvan de tweede grotendeels door crowd funding mogelijk gemaakt is. Touren met legio stonerbands, waaronder Karma to Burn en Truckfighters, leverde dus al snel een aardige schare trouwe fans op. Ook begin dit jaar stond de band weer in het voorprogramma van de Truckfighters.

Maar goed, het album. Dat is lang niet zo complex als de titel doet vermoeden. Het streven van de band is om een ander soort, kaler, stoner geluid neer te zetten dan de typerende lo-fi stijl. Met Worn Teeth trapt de band bluesy af, maar voor je het weet beland je midden in een stevige stoner track. Invloeden uit de hardrock scene van de jaren 80 zijn ook duidelijk te horen. Die invloed wint in As Earth and Moon aan terrein al voeren stoner en metal in het tweede deel weer de boventoon. Na twee ijzersterke openers, lijkt de plaat bij Maya in te zakken. Na een aftrap met een hoog poprock gehalte, blijkt dat niets minder waar is.  De combinatie van typische hardrock en stoner komen goed tot hun recht. In Nomads is duidelijk hoorbaar dat de opbouw en gelaagdheid zeer goed verzorgd zijn.

Het tempo wordt in een Pearl Jam-achtig intermezzo, Lazer Vision Intermission, flink teruggeschroefd. Dat is uiteraard alleen maar om even op adem te komen voordat Within the Glare losbarst. The Message is Get Down en The Sleeping Sand zijn duidelijk meer grunge georiënteerd. Ook in Gunslinger en Centaur Rodeo stelt de band niet teleur. Zowel het gehele album als de individuele songs zijn goed opgebouwd. De afwisseling tussen hardrock, stoner, grunge en hier en daar een metalriff, gecombineerd met goede heldere zang, komt erg goed tot z’n recht. Na twee EPs bewijst Valley of the Sun met Electric Talons of the Thunderhawk dus dat het de aandacht een album lang vast weet te houden. Truckfighters mag ondertussen een gevestigde naam zijn, Valley of the Sun volgt in hun voetsporen.

Valley Of The Sun - Electric Talons Of The Thunderhawk
Songwriting82%
Production87%
Originality83%
Music80%
83%Totale score