Wie in 2015 een festivalkaartje wil scoren, zal zich bij aankoop van het kaartje moeten identificeren met paspoort en foto, de leeftijdscontrole voor festivals en evenementen zal namelijk per januari volgend jaar aangescherpt worden.

— scroll naar beneden voor de update —

Leeftijdsgrens verhoogd

Op 1 januari van dit jaar werd de leeftijdsgrens voor verkoop van zwakke alcohol al verhoogd van 16 naar 18 jaar. Om deze wet beter te kunnen handhaven, zal alcohol op festivals en andere grote evenementen per 2015 uitsluitend nog verstrekt worden aan meerderjarige personen die zich op voorhand hebben geïdentificeerd.

Buitenlandse inspiratie

Geïnspireerd door Britse festivals als Glastonbury (waar dit principe al ruim vijf jaar gehanteerd wordt), zullen ticketbureaus per 1 januari 2015 alleen nog ’18+ tickets’ verkopen die op naam en paspoortnummer geregistreerd staan om zo de leeftijd van de koper te kunnen verifiëren.

Photo ID

Daarnaast zullen alle tickets voorzien worden van een door de evenementenbezoeker (door jou dus) te uploaden pasfoto waarmee het internationaal steeds populairder wordende Photo ID systeem in werking kan treden.

18+ polsbandje

Meerderjarige bezoekers van grote evenementen en festivals zullen aan de poort voorzien worden van een speciaal ‘18+ polsbandje‘, waarmee horecapersoneel direct kan zien of iemand al dan niet alcoholische dranken mag bestellen.

Twee vliegen in een klap

Deze manier van registreren zorgt er niet alleen voor dat de leeftijdsgrens van 18 jaar voor zwakke alcoholhoudende dranken eenvoudiger gecontroleerd kan worden, maar ook de zwarthandel in populaire tickets wordt hiermee aan banden gelegd.”, zo zegt Angela Priper, woordvoerder van de EU.

Wat vind jij hiervan?

Wij denken dat mevrouw Priper hiermee de spijker op zijn kop slaat, al zal deze maatregel met name een positief effect hebben op de bestrijding van illegale zwarthandel van tickets.

Al zal verplichte registratie op naam met foto er niet voor zorgen dat een meerderjarig persoon biertjes gaat halen voor zijn minderjarige broertje, een 18+ polsbandje maakt controle en handhaving van de wet wel een stuk eenvoudiger.

Wat vind jij van deze maatregel? Laat het ons weten in de comments hieronder of via twitter of facebook.

UPDATE: 2 april 2014, 10:45

Geintje, natuurlijk!

Wie goed is in het oplossen van anagrammen, had natuurlijk al lang gezien dat Angela Priper een anagram is van Een Aprilgrap. Grappig was dit bericht (dat wij in samenwerking met Festivalinfo publiceerden) misschien niet, maar wat ons betreft is het dan ook meer een statement dan een grap.

Wij zouden graag zien dat er in de toekomst voor muziekliefhebbend Nederland (het liefst zelfs in heel Europa) een maatregel wordt doorgevoerd waarmee zwarthandel van concert- en festivaltickets voor goed tot het verleden behoort.

Ticketregistratie op naam met een Photo ID zou daarbij wat ons betreft de ideale oplossing zijn. Op die manier kan ieder evenement er zeker van zijn dat tickets niet doorverkocht worden tegen woekerprijzen én kan men desgewenst een eenvoudiger te hanteren leeftijdscontrole bij verkoop van alcohol invoeren door ‘18+ polsbandjes’ uit te delen.

Ticketbureaus, leest u mee? Wij bieden u een kant-en-klare oplossing: tegen zwarthandel en woekerprijzen en voor een eenvoudigere leeftijdscontrole bij verkoop van alcohol.