België staat al jaren voornamelijk bekend om z’n kwalitatief uitstekende alternatieve gitaarscene (denk aan dEUS en Triggerfinger o.a.). Wat veel mensen niet weten, is dat de laatste paar jaren onze zuiderburen ook op het gebied van extreme metal een potje weten te breken. Wat te denken bijvoorbeeld van Amenra, Steak Number Eight (beiden sludgemetal), Channel Zero en Leng Tch’e (grindcore). Inmiddels mogen we ook Emeth wel aan dit rijtje toevoegen. Het is dan wel een tijdje stil geweest rond Emeth. Het laatste album ‘Telesis’ dateert alweer van 2008. Maar met ‘Aethyr’ zijn ze weer helemaal terug aan de frontlinie van het extreme metalfront.

Versterkt met een nieuwe vocalist (Boris Cornelissen, ex Leng Tch’e) en ondersteund door een nieuw label (Extreem Music) vuurt Emeth op ‘Aethyr’ met de nauwkeurigheid van een precisiebombardement en de impact van een goederentrein, die met volle snelheid op een stilstaande passagierstrein inrijdt, tien staaltjes technische death metal op ons af. U begrijpt, dit album is niet voor tere zieltjes.

Na een kort intro, duwt Emeth het gaspedaal met ‘I Became Flesh and Dwelleth Amongst Thee’ diep in. Dit gaspedaal blijft vervolgens het hele album diep ingedrukt. In sommige gevallen kan dit snel gaan vervelen, zeker als de band vervalt in technisch gepiel. Gelukkig is dit op ‘Aethyr’ niet geval. Hiervoor beschikt de band over te goede muzikanten en is er duidelijk nagedacht over de songopbouw. Zo weet de band zo nu en dan ook te scoren met een lekkere groove. Ook al ligt in deze groove stukken het tempo onverminderd hoog. Een goed voorbeeld hiervan is het brute ‘Eidolons of Ash’. Een nummer met enkele heerlijke riffs en goed geplaatste breaks waarbij het onmogelijk stil zitten is.

Emeth heeft met ‘Aethyr’ een geweldige brute technische death metal plaat gemaakt. Een album dat zeker in het genre hoge ogen gaat gooien. Sowieso moet iedereen die zijn metal graag hard, snel en technisch geserveerd ziet dit album maar eens een kans geven.

 

Aethyr van Emeth is duidelijk niet voor tere zieltjes
songwriting80%
production85%
originality85%
music85%
84%Totale score