Svengali, niet te verwarren met een zeer middelmatig Glamrock bandje uit Canada uit midden jaren tachtig, komt uit Dubai. Ja inderdaad, onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten, waar men eilanden bouwt in de vorm van een palmboom en je kunt skiën in het midden van de woestijn. Waar racebaan paarden een privé zwembad hebben en het vliegveld ongeveer zo groot is als een gemiddeld dorp in Nederland, Dubai.

Sinds de documentaire Global Metal weten we nu zeker dat Metal niet alleen iets voor de ons is, beter nog, in Dubai vindt zelfs jaarlijks een Metal festival plaats. Als je even op Google kijkt kom je ook tot de ontdekking dat er toch wel een flinke lijst aan bands, voornamelijk black/death-metal, uit dat land komen.

‘Unscathed’ is de debuut EP van Svengali, onder eigen beheer opgenomen en uitgebracht. Ze bestaan net een jaar en dat is er niet aan te horen. Strakke Metalcore gecombineerd met Gothic achtige middenstukken, even wennen dat wel want het is een beetje een vreemde combi. Zo nu en dan herinnerd het me een beetje aan Hatebreed kwa riffs.

De opener ‘Ophidia’ begint veel belovend, al had de bas iets dikker gemixt mogen worden. Na ongeveer twee minuten komt dan het Gothic achtige stuk, leuk, onverwacht maar had voor mij niet gehoeven. Het nare is eigenlijk dat dit in ongeveer in ieder nummer wordt toegepast, de metalcore wat ze spelen is al strak genoeg zodat het voor mijn gevoel geen toegevoegde waarde heeft. Het nummer ‘Embrace‘ behoort samen met ‘Sirens‘ tot de sterkere nummers op de EP. Op het einde krijgen we nog een Alternatieve piano versie van ‘The End‘ gepresenteerd.

Voor een debuut EP met maar 7 nummers is dit een mooie eerste release. Het zijn goede muzikanten die heel wat in hun mars hebben, misschien iets minder in de herhaling vallen.

Meer dan warm woestijnzand op Svengali's debuut EP
SONGWRITING80%
PRODUCTION70%
ORIGINALITY75%
MUSIC80%
76%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%