De naam Set It Off zal bij veel mensen nog geen belletje doen rinkelen. Toch timmeren de uit Florida afkomstige emopoppunkers al sinds 2008 aan de weg. De band kreeg in 2012 wat meer bekendheid dankzij de release van het eerste volwaardige studioalbum Cinematics. Naast toenemende populariteit in eigen land volgden ook internationale tours met onder meer Yellowcard en Tonight Alive. Met de release van album nummer twee, toepasselijk getiteld Duality, hoopt Set It Off te kunnen voortborduren op het bescheiden succes van hun debuut.

Zanger Cody Carson is klassiek geschoold, maar besloot na een optreden met het populaire All Time Low zijn muzikale carrière over een andere boeg te gooien. Beide invloeden zijn terug te horen op Duality: alle refreintjes zijn doordrenkt van gangvocals, lange uithalen en een hoog meezinggehalte, maar tegelijkertijd bevat Carson’s stem een rauw randje waardoor de nummers net iets meer pit krijgen. Die veelzijdigheid is met name op ‘Forever Stuck In Our Youth’ goed te horen.

Toch moet gezegd worden dat de veelzijdigheid van Set It Off makkelijk als rommelig kan worden opgevat. De band liet op Cinematics al horen niet vies te zijn van flink wat toeters en bellen, en hoewel Duality absoluut minder theatraal is dan zijn voorganger, lijkt er nog niet veel sprake te zijn van muzikale samenhang. Enerzijds zijn de melodietjes soms net zo poppy als die van One Direction; zo domineren de synths en sampletjes op de titeltrack van het album. Anderzijds bevat het schijfje ook duistere, venijnige songs die eerder doen denken aan bijvoorbeeld emogrootheden My Chemical Romance.

Dit alles maakt Set It Off tot een band die waarschijnlijk vooral interessant is voor jonge meiden met een liefde voor knappe jongens die niet al te hard rocken, maar wel verdómd aanstekelijke liedjes kunnen maken. Wie Set It Off live heeft gezien zal het erover eens zijn dat de band veel meer in zijn mars heeft, maar tot die tijd zal Duality hen zeker geen windeieren leggen. Daarvoor luistert deze plaat toch net iets te lekker weg!

Met 'Duality' is Set It Off er bijna... maar nog niet helemaal
Set It Off borduurt met Duality voort op het bescheiden succes van hun debuutalbum. De band heeft veel potentie, maar is net iets te wispelturig om een memorabele plaat te maken.
SONGWRITING73%
PRODUCTION80%
ORIGINALITY68%
MUSIC75%
74%Totale score