Na een zegetocht die ze dit jaar al naar de Melkweg en Best Kept Secret bracht, zou Run the Jewels wel klaar zijn voor de grote AFAS Live. Maar de kaartverkoop viel tegen en dus degradeerde het Amerikaanse rapduo, bestaande uit Killer Mike en El-P, naar de Ronda van TivoliVredenburg. Waarom er niet genoeg tickets over de toonbank gingen is een raadsel, maar één ding staat vast: vanavond moet in Utrecht het ongelijk van het Nederlandse publiek worden bewezen.

Danny Brown

Als support is de Amerikaanse rapper Danny Brown meegenomen. Hij leek als co-headliner te zijn aangekondigd, maar alles aan zijn set schreeuwt “voorprogramma!”. Hij heeft een nogal eigenaardige, nasale stem die bij vlagen doet denken aan André 3000: zo eentje die je geweldig vindt of juist bloedirritant. Gelukkig doet de progressieve hiphop van Brown het best lekker. Hij blijkt zelfs over wat meezingers te beschikken, maar toch is het duidelijk voor wie het publiek echt komt.

Run the Jewels

Drie jaar geleden stond Run the Jewels ook in TivoliVredenburg. Toen een paar verdiepingen hoger in een volle, zweterige Pandora, nu in een eveneens volle, zweterige Ronda. Fans vind je er in alle soorten en maten: Run the Jewels heeft, mede dankzij die headlineslot op Best Kept Secret, een enorm brede doelgroep. Ook zijn er opvallend veel internationale bezoekers aanwezig. De locatiewissel heeft mensen er dus niet van weerhouden om te komen.

“My name is Mike, this is Jaime. He’s my best friend and we’re gonna tear up this stage,” waarschuwt Killer Mike. Daar is niets aan gelogen, want Run the Jewels gaat er met een gestrekt been in. Openers ‘Talk to Me’ en ‘Legend Has It’ komen van het nieuwste album Run the Jewels 3, en waren als singles beide verantwoordelijk voor de echte doorbraak van Killer Mike en El-P. In de Ronda ontstaat gelijk een chaos op de vloer: de stampende beats vragen om een stampende massa.

Stoned

Het is een cliché, maar als twee Amerikaanse hiphoppers in Nederland optreden, kun je ervan uitgaan dat ze dat niet nuchter gaan doen. Killer Mike en El-P vertellen over hun dag in Amsterdam en hoe ze hebben genoten van Nederlandse goedjes als pannenkoeken en wiet. Vooral Mike lijkt nog steeds zo stoned als een garnaal, maar de beste man heeft de tijd van zijn leven en bovendien lijden zijn raps er totaal niet onder.

Hij zegt dat men in de Verenigde Staten niet zoveel mag als in Nederland “because our president is orange”. Hij krijgt vaak de lachers op de hand, maar wie zich heeft ingelezen in de teksten van Run the Jewels en de mannen volgt op social media, weet dat het eigenlijk bloedserieus is. Killer Mike voerde de afgelopen jaren uitgebreid campagne voor de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders en is momenteel ook druk bezig met diverse verkiezingen in thuisstad Atlanta. Run the Jewels betrekt jongeren op een toegankelijke manier bij serieuze kwesties zonder neerbuigend te doen.

Moshpit

Misschien wel het lekkerste blokje van de avond is ‘Blockbuster Night Part 1’/‘Oh My Darling Don’t Cry’/‘36″ Chain’. Het tempo blijft hoog en de fans vreten alles op. El-P legt de show zelfs even stil omdat het er naar zijn idee iets te ruw aan toegaat. “If I were in my audience, I’d be up on the balcony cause you motherfuckers are crazy,” zegt hij, doelend op de jongens en meiden in de moshpit.

Je ziet het niet vaak, zo’n stevige pit bij hiphopshows, maar Run the Jewels speelt met een energie die je ook hebt bij goede punk- en metalshows. Bovendien flirten de rappers ook wel degelijk met deze genres: zo werd er al samengewerkt met Travis Barker en Zack de la Rocha. Laatstgenoemde is te horen op één van de absolute hoogtepunten van vanavond, ‘Close Your Eyes (and Count to Fuck)’. De la Rocha komt dan nog wel eens als verrassing het podium op, maar dat is Utrecht niet gegund. Wel komt rapper BOOTS nog even meedoen op ‘2100’.

Tegen het einde van het optreden gaat de vaart er een beetje uit. Run the Jewels heeft een uur lang vol gas gegeven en neemt nu wat tijd voor de tragere nummers en de deep cuts. Daarmee laat het duo hun veelzijdigheid beter zien, al hadden ‘A Report to the Shareholders’, ‘Thursday in the Danger Room’ en ‘A Christmas Fucking Miracle’ misschien beter over de setlist verdeeld kunnen worden.

Toegift

Het publiek is echter nog lang niet klaar en nog voor Killer Mike en El-P van het podium zijn, wordt er al luidkeels ‘RTJ’ door de zaal gescandeerd. Er stond geen toegift gepland op de setlist, maar een uitgelaten TivoliVredenburg wordt toch nog getrakteerd op titeltrack ‘Run the Jewels’. De rappers onderstrepen maar weer eens dat ze live haast onovertroffen zijn. En ja, je gunt niemand de Amsterdamse Bijlmer, maar voor nu maken we een uitzondering. Run the Jewels heeft vanavond bewezen dat het volkomen onterecht is dat ze niet in AFAS Live staan.