Michael Render en Jaime Meline, beter bekend als Killer Mike en El-P, hadden allebei al hun stempel gedrukt op de alternatieve hiphopwereld toen zij in 2013 hun krachten bundelden en Run The Jewels oprichtten. Als duo brachten zij vorig jaar hun eerste album, tevens genaamd Run The Jewels, uit en nu ligt de tweede plaat alweer in de virtuele (gratis!) schappen: Run The Jewels 2. De lat ligt hoog, want van zo’n ervaren duo met een goed ontvangen debuut op zak mag je wel wat verwachten.

Het album opent met ‘Jeopardy’, een track die dankzij z’n diepe bastonen en trage opbouw vrij zwaar aanvoelt. Langzaam aan tillen Killer Mike en El-P de track naar een hoogtepunt, en net als dat punt wordt bereikt is het nummer afgelopen. Het zorgt voor een aangename spanningsboog waardoor je verder wil luisteren: na één nummer heeft het duo al de aandacht van de luisteraar. Ook ‘Oh My Darling Don’t Cry’ is minimalistisch, maar net iets minder dan z’n voorganger. Killer Mike en El-P verdelen de raps op zo’n manier dat ze goed met elkaar kunnen sparren, en nooit klinken als een duet. Het moge duidelijk zijn dat Run The Jewels een duo is, en met verdomd veel chemie ook.

Op ‘Close Your Eyes (And Count To Fuck)’ horen we ineens een bekende stem. Het is Zack de la Rocha, zowat een levende legende in de alternatieve muziekscene met zijn band Rage Against The Machine. Hij is een perfecte aanvulling op deze track, waardoor het absoluut één van de hoogtepunten van het album is geworden. Het is sowieso opvallend hoe Run The Jewels met hun samenwerkingen de gehele breedte van de muziekindustrie uitkiemt: naast De la Rocha werd er op deze plaat gewerkt met rappers Boots en Gangsta Boo, maar ook met rockhelden Travis Barker en Diane Coffee. Met name het werk van die laatste twee op ‘All Due Respect’ en ‘Crown’ is een aangename verrassing, omdat hun live-instrumentatie een leuke uitzondering vormt op de anders volledig uit computers getoverde samples. Wie weet kan Run The Jewels op deze manier ook fans van rock en nu-metal naar zich toe trekken.

Soms ligt de nadruk zo erg op de dikke productie van de tracks, dat de teksten een beetje wegvallen. Dat is zonde, want Killer Mike en El-P hebben wel degelijk wat te zeggen. De mannen zijn zich zeer bewust van de tekortkomingen van de Amerikaanse maatschappij, en nemen deze graag op de hak. Het tweetal is niet bang om controverse te creëren en is dan ook genadeloos hard, zelfs als dat betekent dat ze zichzelf moeten bekritiseren.

Run The Jewels 2 is daarmee een waardige opvolger van Run The Jewels. Het album klopt van begin tot eind, en zou ervoor moeten zorgen dat Killer Mike en El-P een nog groter publiek voor zich gaan winnen. Het is te hopen dat de nummers live ook zo goed tot hun recht komen; daar zullen we achter komen als Run The Jewels in december naar Utrecht komt. Voor nu is het elke liefhebber van hiphop, R&B én rock aan te raden Run The Jewels 2 gratis te downloaden, want deze plaat mag niet ontbreken in je collectie.

Leuk feitje voor de kattenmensen onder ons: Run The Jewels 2 zal binnenkort geremixed worden. Met alleen kattengeluiden. Er zijn zelfs al audities gehouden!

Met 'Run The Jewels 2' haalt Run The Jewels opnieuw hoog niveau
SONGWRITING93%
PRODUCTION95%
ORIGINALITY90%
MUSIC90%
92%Totale score