De klok is weer verzet, de dagen worden korter en november is aangebroken. Op veel vlakken geen goede vooruitzichten, maar voor de festivalliefhebber start een van de leukste periodes van het jaar; langzamerhand druppelen de eerste geruchten en bevestigingen voor de zomer binnen. Natuurlijk houdt ook CounterCulture je op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent de festivals. Met dagelijkse updates bij ook maar het kleinste nieuwtje? Nee, daarvoor heb je vast al andere websites onder de sneltoets zitten, maar om je een zo goed mogelijk beeld te geven van de geruchten bespreken we vanaf vandaag wekelijks de belangrijkste geruchten en bevestigingen. Laat de voorpret dus maar beginnen, dit zijn de geruchten van deze week!

HEADLINERGERUCHTEN

Een aantal weken geleden brachten wij het nieuws dat Rock Werchter een week naar voren wordt geschoven om ‘een grote naam de kans te geven op het festival te spelen’. Opvallend en tamelijke unieke move, en dus vlogen de grote namen over elkaar heen in het geruchtencircuit. U2 passeerde de revue, maar ook de namen van Foo Fighters, Muse en AC/DC kwamen veel terug. Wij voegden aan dat rijtje zelf The Who toe, die volgend jaar een lustrum te vieren hebben.

Inmiddels is duidelijk geworden dat we U2 in ieder geval kunnen uitvlakken. De band heeft aangegeven volgend jaar alleen indoorshows te doen. Met ‘Songs of Experience’, het tweede deel van het albumtrio dat U2 in de komende twee jaar wil uitbrengen, wil de band wel een ronde langs de festivals maken. Dat is in overeenstemming met eerdere uitspraken van Mister Pinkpop Jan Smeets, die aangegeven heeft U2 aangeboden te hebben gekregen voor 2016.

Van de overige bands op het lijstje is met name de naam van Foo Fighters veelvuldig opgedoken. De band gaf in een interview aan een show in België te hebben gepland, de heren zijn bevestigd voor een show op Rock am Ring in de voorzomer en de band heeft een show gepland in Amerika tijdens het oorspronkelijke Rock Werchterweekend, wat zomaar de reden voor de verplaatsing van het festival kan zijn. Zowel voor Pinkpop als voor Rock Werchter lijken de Foo’s dus een goede kanshebber.

Voor andere headliners in de voorzomer wordt vooral naar Glastonbury gekeken, die meestal patent hebben op verrassende headliners. Michael Eavis, de Jan Smeets van Glastonbury, heeft in elk geval al gezegd dat één van de headliners van Glasto een ‘band is die al lang meegaat’, maar niet Fleetwood Mac of Queen. Die bands lijken beide niet beschikbaar voor festivals deze zomer. Onder bookmakers doen met name AC/DC, Muse en Paul McCartney het goed, waarbij Lars Ullrich (talentvol drumtalent) heeft aangegeven zeker te weten dat AC/DC volgend jaar één dag van het festival afsluit. Dat maakt de Australiërs ook goede kanshebbers voor Rock Werchter en Pinkpop. Een opvallende stijger in de bookmakerlijsten van Glasto deze week is Kate Bush. Zij schijnt van haar shows in Londen dusdanig te hebben genoten dat zij momenteel meer shows in overweging neemt. Voor Glastonbury zou Bush natuurlijk een droomafsluiter zijn, maar of zij populair genoeg is om de grote festivals in onze buurt af te sluiten betwijfelen wij.

BEVESTIGINGEN

Zijn er dan ook al concrete bevestigingen? Jazeker! Roskilde kwam vrijdag met Pharrell Williams op de proppen als headliner van één van de dagen. De misschien wel grootste popster van deze tijd is afgelopen zomer twee keer in Nederland te zien geweest (Ziggo Dome en North Sea Jazz) en kreeg beide keren vrij lauwe reviews, maar een festivalshow valt natuurlijk niet uit te sluiten.

Het eerder genoemde Rock am Ring / Rock im Park kwam al vóór deze week met de eerste rij namen. Naast Foo Fighters staan onder meer Slipknot, Die Toten Hosen, Rise Against, Lamb of God en Papa Roach op het grote Duitse rockmuziekfestival. Die namen zijn in overeenstemming met een eerder gelekte lineup van de festivals, waarop onder meer ook de namen van Coldplay en Skrillex te zien waren. Van Slipknot is het in ieder geval vrijwel uit te sluiten dat zij op een Nederlands festival te bewonderen zullen zijn, want zij staan met Korn al in een uitverkochte HMH.

U had waarschijnlijk al gezien dat Rock am Ring na een zakelijk conflict niet meer op de Nürburgring georganiseerd kan worden. In plaats daarvan vindt aan de Nürburgring het festival Grüne Holle plaats. Zij gaven al in September aan snel met namen te komen, maar hebben nog altijd niets van zich laten horen. Wel is op hun website een countdown gestart die over exact drie dagen afloopt. Waarschijnlijk krijgen we dan dus de eerste namen voor het festival. Op internet circuleert een (waarschijnlijk fake)lijstje met de crème de la crème van de bejaardenrock: Met AC/DC, Kiss, Status Quo en The Scorpions op het conceptaffiche vroegen wij ons gelijk af of iemand deze lineup misschien terug kon brengen naar haar rechtmatige eigenaar – 1990 – maar het is hoe dan ook natuurlijk best een aardige lijst namen waarvan door een aantal namen potentieel best de Ring aangedaan kan worden.

Tot slot hebben we nog nieuws uit het FKP Scorpio-kamp. De grote concurrent van LiveNation organiseert door Europa een aantal kwaliteitsfestivals, waarvan het Duitse duofestival Hurricane/Southside de grootste is, maar voor Nederland Best Kept Secret waarschijnlijk het interessantst. Een ander festival uit de Scorpiotak is het Deense Northside, dat ook nog eens plaatsvindt in hetzelfde weekend als Pinkpop. Vorig jaar had Northside drie namen overeenkomstig met Pinkpop en stonden twee van de drie headliners ook op Best Kept Secret. Deze week kwam Northside met  The Black Keys, Interpol, MØ, John Grant en José González. Met name The Black Keys, Interpol en José González maken ook zeker kans op een Nederlands festival.

De geruchtenmolen is deze week dus langzaam van start gegaan. Wij verwachten dat met de eerste headliner van Roskilde en de namen die volgende week door Grüne Holle wereldkundig worden gemaakt, de geruchtenmolen écht op gang gaat komen. Wij gaan het voor u volgen en melden ons volgende week weer! En heeft u zelf nog tips? Wij vernemen het graag via de sociale media!