De klok is weer verzet, de dagen worden korter en november is bijna ten einde. Op veel vlakken geen goede vooruitzichten, maar voor de festivalliefhebber start een van de leukste periodes van het jaar; langzamerhand druppelen de eerste geruchten en bevestigingen voor de zomer binnen. Natuurlijk houdt ook CounterCulture je op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent de festivals. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van de geruchten bespreken we in Grapevine wekelijks de belangrijkste geruchten en bevestigingen. En nieuws is er voldoende, want nadat vorige week de grote rockfestivals met hun eerste bevestigingen kwamen, volgen deze week de grote festivals.

We beginnen vandaag de Grapevine met twee verse nieuwsberichten. Want nog geen 12 uur na de vorige bevestiging komt Rock Werchter ook vandaag weer met een nieuwe artiest. Alt-J staat op de Werchtervrijdag op de planken. De organisatie belooft snel en in ieder geval vóór de start van de voorverkoop nieuwe namen. Die voorverkoop start zaterdag, dus vlug meer nieuws!

Daarnaast kwam het Schijndelse Paaspop deze morgen met een nieuwe lijst namen. Anouk, Kensington, Selah Sue, Jett Rebel, Kovacs en Within Temptation worden als mainstreamheadliners gepresenteerd en Paladins, Mr. Polska, John Coffey, Peter Pan Speedrock en The Gentle Storm maken het eerste rijtje bevestigingen compleet.

HEADLINERS

Natuurlijk was er ook minder recent Grapevinenieuws. We hadden het al een beetje voorspeld en de drie (!) eerste Grapevines openden wij met de mededeling dat wij toch wel erg verbaasd zouden zijn als Muse en Foo Fighters de lage landen zouden overslaan. Weinig verrassend was het dan ook dat beide bands voor de affiche van Pinkpop en Rock Werchter werden bevestigd. Over het algemeen werd de bevestiging van hun komst met gejuich ontvangen, maar het begrip oud nieuws moet ook even door uw hoofd zijn geschoten.

Veel interessanter wordt het namelijk als we kijken naar de overige headliners. Met de sterke lineups van metalfestivals en de overbevissing in de headlinervijver door de Duitse festivalexpansie lijkt te spoeling namelijk vrij dun. Toch zien wij erg duidelijk een patroon: alle festivals schuiven meer op naar het ‘brede geluid’.

Die beweging start bij de traditionele metalfestivals. Eens festivals die rekenden op een beperkte doch zeer fanatieke achterban waren zij op geen enkele manier concurrentie voor de traditionele festivals. Dat beeld is echter flink veranderd. Met de ontwikkeling van Rock am Ring naar een wat breder muziekfestival, met Kiss, Muse en Slipknot op Download, met Slipknot, Scorpions en Faith no More op Hellfest en – vooral – Kiss, Slipknot en Scorpions op Graspop zullen veel liefhebbers van de meer traditionele rockmuziek naar deze festivals togen. Daarbij moet ook worden aangetekend dat de linups van deze festival in de breedte erg sterk zijn. Met name Hellfest gooide deze week hoge ogen met liefst 128 bands, naast metal ook hardrock, punk en een aantal classicnamen.

Wij merken dat daardoor de grote festivals (nog) meer richting de smaak van de mainstream zijn opgeschoven. Rock Werchter noemt dit proces ‘verjongen’. In aanloop naar het bekendmaken van de line-up maakte het festival via de media bekend dat de lineup dit jaar specifiek gericht zou worden op de jonge festivalbezoeker. Dat bleek wel uit de derde headliner, die vandaag door het festival werd bevestigd. Was het een aantal jaar geleden ondenkbaar dat een popartiest als headliner op Werchter zou staan, daar kijken we dit jaar niet eens heel gek op van het bericht dat Pharrell Williams de Mainstage op vrijdag afsluit, terwijl zijn concert op North Sea Jazz geen geweldige kritieken kreeg en zijn show in het Boudewijnstadion qua kaartverkoop bepaald niet meeviel. Of hij ook daadwerkelijk het affiche aanvoert op de vrijdag is overigens betwistbaar. Williams is slechts als afsluitende act bekendgemaakt, en een feestconstructie zoals eerder onder andere bij de Black Eyed Peas (2011) en Major Lazer (2014) zijn bevestigd is zeker niet ondenkbaar. Hij staat overigens ook als afsluiter op in elk geval Roskilde.

Volgens de geruchten kunnen we meer popartiesten verwachten voor Pinkpop – dat waarschijnlijk nog één headliner heeft waarmee zij zich van Werchter distantiëren – en Werchter. Met name de naam van (nota bene) oud Take Thatlid Robbie Williams zingt al een tijdje rond in het circuit, en zijn eerste show is inmiddels bevestigd. In het weekend van Rock Werchter entertaint Williams het Deense tinderboxfestival. Daarnaast is de kans op meer shows van Coldplay ook nog altijd aanwezig, daar zij pas twee Europese data in hun festivaltour hebben bevestigd.

Wat ook nog ontbreekt op de lineups van deze festivals is een echte ‘gouwe ouwe’. Kiss had dat kunnen zijn, maar is dat in elk geval niet. Die band staat namelijk op Graspop en in de Ziggo Dome. Dat laatste geldt ook voor System of a Down. Het uiverkopen van die show zou nog wel eens penibel kunnen worden en dus hoeven we die band ook niet op de festivals te verwachten.  Verder werd deze week definitief bekend dat we van Fleetwood Mac geen festivals hoeven te verwachten. De enige naam die dus nog écht rondzingt momenteel is The Who, die in Engeland op British Summertime (BST) in Hyde Park spelen, maar aan onze kant van de plas nog niks bekend hebben gemaakt.

Dan hebben we ten slotte nog Down the Rabbit Hole, Dour en Best Kept Secret – de meer alternatieve festivals. Met de bekendmaking van The Strokes voor Primavera kwam al een eerste mogelijke headliner aan bod. Vandaag voegen we daar vanuit FKPScorpio-festival Hurricane/Southside Placebo en Florance + The Machine aan toe. Ook The Chemical Brothers, die op het Duitse SonneMondSterne staan, kunnen natuurlijk best eens als headliner voor één dezer festivals worden geboekt. Tot slot maakt shoegazereünie Ride nog een goede kans voor een hoge positie op de lineup van één van deze festivals. Zij staan in elk geval een avond op Primavera in Spanje.

BEVESTIGINGEN

Aan bevestigingen geen gebrek deze week, het regende werkelijk festivallineups. Wij nemen een paar interessante met u door. Allereerst maakte Graspop Metal Meeting naast haar headliner ook een hele lijst bands bekend. Letten we even op? Kiss, Slipknot, Scorpions, Judas Priest, Korn, Within Temptation, Motörhead, Alice Cooper, In Flames, Five Finger Death Punch, Godsmack, Body Count, Lamb Of God, Papa Roach, Cradle Of Filth, Children Of Bodrom, Black Stone Cherry, Danko Jones, Arch Enemy, At The Gates, My Dying Bride, Exodus, Ihsahn, God Seed, Alcest, Cannibal Corpse, Korpiklaani, Sarke, Samael, Orchid, Blues Pills, Kataklysm, Primordial, Terror, Septicflesh, Amorphis, Shining, Avatarium, Every Time I Die, Orphaned Land, Stray From The Path, Butcher Babies, Winterfylleth, The Sword, Den Saakaldte, Sylosis en Sigh zijn in Dessel te bewonderen.

Ten opzichte van de andere metalfestivals ontbreken een aantal opvallende namen. De eerste is Faith No More. Die band is wél te zien op een aantal andere hardere festivals, maar lijkt Graspop over te slaan. Bronnen beweren dat dit komt doordat zij met Muse meekomen naar Rock Werchter. De organisatie van dat festival wist vandaag ook de komst van Alt-J bekend te maken. Onze collega’s van Festileaks voegde daaraan ook Royal Blood en Underworld toe. Zeker de komst van Royal Blood is niet uitgesloten, daar zij in de reguliere shows van de Foo Fighters als voorprogramma opduiken.

Vanuit de metalfestivals zijn ook een aantal andere opvallende namen ‘overgebleven’. Zo is Marlyn Manson een opvallende afwezige op de affiche van Graspop en missen we tot nu toe ook Slash nog op deze lijst. Beide namen hebben ervaring met meer mainstreamfestivals als Pinkpop en Werchter en lijken dus best voor de neus van Fortarock en Graspop weggekaapt te kunnen worden. Ten slotte ontbreken ook een heel aantal punk, classic- en emogroepen die wél op Download en Hellfest staan. Wij noemen in die categorie met name A Day To Remember, Limp Bizkit, Airborne, Billy Idol, Rise Against, NOFX, Biohazard en Dead Kennedy’s. Een aantal van deze namen kunnen overigens ook weer terugkomen op de affiche van het punkgerelateerde nichefestival Groezrock.

Dan tot slot nog wat mogelijke indienamen. Hurricane/Southside, de Duitse zusjes van Best Kept Secret, kwamen gisteren namelijk ook met een eerste namenlijst. Placebo, Florence + The Machine, Farin Urlaub Racing Team, Paul Kalkbrenner, Marteria, Alt-J, Jan Delay & Disko No. 1, Cro, The Gaslight Anthem, Katzenjammer, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Parov Stelar Band, Milky Chance, George Ezra, NOFX, Alligatoah, Frittenbude, 257ers, Future Islands, The Notwist, SDP, The Cat Empire, Backyard Babies, Danko Jones, Kontra K, Olli Schulz, All Time Low, Band Of Skulls, Millencolin, Lagwagon, Lillywood, Every Time I Die, Skinny Lister, Public Service Broadcasting, Mantare en East Cameron Folkcore komen naar deze festivals. Vanwege de band met Best Kept Secret valt te verwachten dat een (aanzienlijk) deel van de bands op die festivals overeenkomen.

In verband met de aanstaande voorverkoopstart verwachten we deze week veel nieuws van Rock Werchter. Daarnaast lijkt het ook tijd te worden dat de kleinere indiefestivals met de eerste namen komen én heeft Robbie Williams bekend gemaakt vrijdag met ‘exciting festival news’ te komen. Wat dat is? U leest het in de volgende Grapevine!