Bij ons op de redactie is het begin van het jaar altijd een feest. Iedereen kijkt naar de releases die er komend jaar aan zitten te komen en er wordt dan ook flink gediscussieerd over wat de beste release van het jaar zal worden. Dit jaar hebben we een aantal releases voor jullie bij elkaar gepakt, waarvan wij denken dat het de meest spraakmakende albums worden. Deze week zullen wij in drie delen onze verwachtingen aan jullie voorschotelen. Vandaag al weer deel twee met onder andere Moonspell, Tool, Radiohead en Refused.


Moonspell – Extinct
De Portugezen onder leiding van zanger Fernando Ribeiro keren in maart 2015 terug met een nieuw album. De eerste single en video ‘The Last of Us’ laat een iets toegankelijker Moonspell horen, maar de plaat zal ongetwijfeld wederom gevuld zijn met duistere stevige metal. ‘Extinct’ is alweer het 10e volledige studioalbum en daarmee is Moonspell vaandeldrager en stabiele factor in het donkere metal genre. Live te zien op donderdag 12 maar in Doornroosje (Nijmegen) vrijdag 13 maart in Patronaat (Haarlem).

Tip van Reno van der Looij

 

Tool – T.B.A.
Het begint langzamerhand een kleine soap te worden. De release van het nieuwe Tool album wordt steeds maar weer vooruitgeschoven. Nu zou de band weer verwikkeld zijn in een gecompliceerde rechtszaak. Toch zou het nieuwe Tool album best dit jaar nog wel eens het levenslicht kunnen zien. Uit updates op Instagram en Facebook maken we op dat de band druk bezig is met het opnemen van het nieuwe album. Wij wachten in ieder geval met smart af. Want de artrock van Tool is natuurlijk onovertroffen.

Tip van Jeroen Voncken


The Prodigy – The Day Is My Enemy
Eind maart zal The Prodigy na ruim zes jaar met nieuw werk komen. Dat nieuwe werk gaat The Day Is My Enemy heten en heeft als zware taak om het alom geprezen Invaders Must Die te moeten opvolgen. Onlangs dropte The Prodigy de eerst single van de nieuwe plaat – getiteld: Nasty – waarmee de lat direct erg hoog gelegd werd. In maart zullen we te weten komen of de Britse excentriekelingen ook anno 2015 nog relevant zijn.

Tip van Haiko Peters


Noel Gallaghers High Flying Birds – Chasing Yesterday
Waar de fans van Oasis hopen dat hun favoriete band nog ooit bij elkaar komt, daar lijken de broeders Gallagher daar juist steeds verder vanaf te stevenen. Zo trok Liam vorig jaar nog de stekker uit Beady Eye, de band waarin Liam met de rock body van Oasis doorging na het opheffen van de topband. Noel drijft ondertussen in verschillende interviews zijn relatie met broer Liam op het spits en werkt gestaag aan de tweede langspeler van zijn soloproject. De eerste plaat van Noel was stiekem een betere plaat dan de laatste langspelers van Oasis, de eerste singles van de nieuwe plaat vallen dan weer een beetje tegen. Of het echt goed wordt is dus maar de vraag, maar één ding weet je bij een nieuw album van Gallagher altijd wel zeker; hysterische taferelen in de britpopwereld en een heerlijke hoeveelheid controverse. Dus eerlijk, een album van Godlike Genius Gallagher is altijd iets om naar uit te kijken.

Tip van Camiel van Houdt


Radiohead
Nee, The King of Limbs, het laatste studioalbum van Radiohead was niet fantastisch. En ook Thom Yorke’s soloplaat, Tomorrow’s Modern Boxes, was nogal flets en ontving niet bepaald denderende kritieken. Des te meer reden om uit te kijken naar het nieuwe studioalbum van Radiohead, dat in 2015 zal verschijnen. De magie moet nog ergens ronddwalen, het kan niet zo zijn dat de band genoegen neemt met nog een middelmatige release. CounterCulture heeft er vertrouwen in dat de Engelse band in staat is om de wereld nog één keer te verrassen, zoals ze eind jaren ’90 en begin deze eeuw de alternatieve rock een nieuwe impuls gaf en grenzen verlegde.

Tip van Lars Velthuis

 

Refused – T.B.A.
Hoewel er nog niets officieel is bevestigd door Refused zelf, gaan er wel heel sterke geruchten dat de hardcorepunkband rondom Dennis Lyxzén dit jaar met een nieuw album komt. Niet zo verrassend, want onlangs werd aangekondigd dat de band opnieuw bij elkaar is. Je kunt het uitmelkerij noemen na de eerste succesvolle reünie in 2012, maar feit blijft dat hun laatste plaat The Shape of Punk to Come (1998) misschien wel de beste ooit in zijn genre is. Het zal een hele taak zijn om zulke kwaliteit te evenaren, maar dat is des te meer reden om uit te kijken naar nieuw materiaal van de Zweden.

Tip van Jessica de Rooij


We Are Harlot – We Are Harlot
Danny Worsnop geeft zichzelf geen tijd om stil te zitten. Ondanks het vele touren met Asking Alexandria, heeft hij toch de tijd gevonden om een nieuwe band bij elkaar te krijgen en hiermee een album te maken. Geen metal deze keer, maar gewoon lekkere rock met een eigen geluid. Het album heeft even op zich laten wachten maar komt dan eindelijk in maart uit. De eerste twee nummers zijn al uitgebracht, en klinken prima. We zijn dus erg nieuwsgierig wat dit album zal gaan brengen.

Tip van Jos Berbee


Skraeckoedlan – T.B.A.

Als je de naam probeert uit te spreken heb je kans dat je naar de KNO arts moet omdat je tong in de kreukels ligt. Echter is dit een van de ontdekkingen op Fuzz/Stoner-rock gebied van de afgelopen jaren. Skraeckoedlan heeft inmiddels aan ons persoonlijk bevestigd dat in 2015 het lang verwachte tweede album zal verschijnen, wederom een enorm vet fuzzy Stoner album. Misschien dat ze dan eens fatsoenlijk in Nederland komen spelen, de Zweden waren namelijk pas één keer in ons land te zien. De naam betekent trouwens “grote akelige salamander”, oftewel Zweeds voor Godzilla.

Tip van Peter Savelkoul