Een nieuwe zondagavond, en dus tijd voor een verse update van alle festivalgeruchten van deze week. Vooral omdat veel Nederlandse én Belgische boekers talent aan het spotten waren in Groningen was er deze week weinig nieuws te melden, maar wellicht dat er in het hoge noorden wél een aantal contracten zijn getekend waar we de komende week meer van gaan horen. Dit zijn de nieuwste bevestigingen en geruchten voor de festivals in de Benelux!

U had even gemist waarom de boekers naar Groningen waren vertrokken? Daar vond dit weekend Eurosonic/Noorderslag plaats. Op dat festival worden door boekingskantoren en labels de grootste talenten van Europa (Eurosonic) en Nederland (Noorderslag) getoond aan het grote publiek. Omdat boekers, managers en labels op dat festival samenkomen worden vaak ook een aantal bands geboekt voor grote festivals. Via onze collega’s van 3voor12 konden we in elk geval al één bevestiging noteren; het Belgische Oscar & The Wolf prijkt naar eigen zeggen op het affiche van Pinkpop.

Niet alleen artiesten geven op dit soort evenementen informatie bloot, ook boekers laten soms wat los. Mojo-danceboeker Maurice Spijker liet aan 3FM weten dat Avicii en Major Lazer dit jaar op Nederlandse festivals te bewonderen zijn. Major Lazer gaf de afgelopen jaren uitstekende shows op Lowlands, Pukkelpop en Rock Werchter, maar zal om het publiek op bijvoorbeeld Lowlands te boeien waarschijnlijk wél met een vernieuwde liveshow moeten komen; het huidige trucje is nu wel bekend. Avicii werd op zijn beurt vorig jaar uitgenodigd voor Pinkpop, maar kwam daar niet te spelen vanwege de onmogelijkheid om in het donker te spelen; de tent te klein, maar de positie als mainstageheadliner te groot. Een plek op Pinkpop lijkt dan ook moeilijk denkbaar, maar Avicii past ook niet echt in het boekingsbeleid van Lowlands. Het meest waarschijnlijk lijkt dan ook de komst van de Zweedse super-DJ naar een van de grote dancefestivals, die niet geheel door Mojo worden geboekt.

Was er dan ook iets concreets te melden? Vanuit België kregen we het bericht dat alle tickets voor de Werchterdonderdag nu echt de deur uit zijn. Met het drieluik Chemical Brothers – Foo Fighters – Florence & The Machine was dat niet echt een verrassing. Ook geen verrassing was de definitieve streep die door de naam van AC/DC mocht worden gezet. Zij staan op 6 juli op de Graspopwei. Het concert dat de band daar gaat geven is inmiddels uitverkocht. De Nederlandse show, op 5 mei in het Gelredome, is dat ook.

In de categorie tourende acts kunnen we bevestigen dat Iggy Pop het komende jaar de Europese festivals aandoet. Het IJslandse festival ATP, dat normaliter een deel van zijn lineup met Best Kept Secret deelt, boekt naast Iggy Pop als headliners Belle & Sebastian en Godspeed You! Black Emperor. Ook Run The Jewels en Deafheaven komen tussen 2 en 4 juli naar IJsland.

Ondertussen hebben we nog altijd geen namen voor Best Kept Secret ontvangen. Ook in Groningen hielden de boekers van dat festival hun lippen stijf op elkaar. ‘We maken snel wat bekend’, zo klonk het opnieuw. De volgende namen kunnen wel eens in de tweede helft van deze week komen, nadat ook het Spaanse Primavera haar lineup heeft bekendgemaakt. Die twee festivals delen vaak een deel van hun namenlijst.

Zeg nooit nooit, maar in één weekend zowel in Amerika als in Europa spelen blijft ontzettend lastig. Naar wij ons kunnen herinneren deed Alt-J het een keer, maar verder is het zeer ongebruikelijk. Bands die deze week voor het Amerikaanse Bonnaroo werden geboekt kunnen waarschijnlijk dan ook een optreden op Pinkpop – in hetzelfde weekend – vergeten. Op de imposante affiche prijken met Mumford & Sons, Deadmau5, Kendrick Lamar, Florence + The Machine, Belle & Sebastian, Spoon, Tears for Fears, Gary Clark Jr., Run The Jewels, Earth, Wind & Fire en Jungle toch best een aantal namen die wij ook graag in Landgraaf hadden gezien. Slikken, al hebben wij het idee dat wij een aantal van deze namen wel op andere festivals gaan terugzien. Wellicht binnenkort meer info!

Afsluiten doen we deze week met wat nichefestivals. Allereerst hebben we twee nieuwe namen voor Fortarock. Daar zijn dit jaar ook Parkway Drive en Sylosis te bewonderen. Kaarten zijn voor dat festival voor 67,50 nog steeds te krijgen. Ten tweede kunt u de data voor de 2015-editie van het Amsterdam Dance Event in uw agenda noteren. Tussen 14 en 20 oktober vindt de 20e editie van het festival annex conferentie plaats op verschillende plaatsen in het Amsterdamse nachtleven.

Daarmee is de belangrijkste informatie voor deze week gegeven. Wij zijn benieuwd wat komende week uit de hoge hoed van Primavera gaat komen, en zijn benieuwd of dat ook aanleiding gaat zijn voor de eerste namen van Best Kept Secret. Zo ja, dan leest u dat natuurlijk als eerste weer bij ons. Fijne week!