Counter Culture shorts! Nummer #8 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze alweer achtste editie van shorts vind je vier mooie microreviews van onder meer de nieuwe albums van Nordic Giants, Today is the Day, Nightmares on Wax en Your Favorite Enemies

 

Nordic Giants – Built Seas, Dismantle Suns

79/ 100 Nordic Giants is een uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig post-rock duo. In 2013 bracht de band twee EP’s uit, te weten ‘Build Seas’ en ‘Dismantle Suns’. Met deze EP’s en hun extravagante live shows trok de band de aandacht van het gerenommeerde Kscope en verdiende een platencontract. In afwachting van hun officiële Kscope-debuut (maart 2015), brengt het label nu beide EP’s gebundeld uit, simpelweg getiteld ‘Build Seas, Dismantle Suns’. De muziek is een allegaartje aan post-rock stijlen. Zo horen we o.a. invloeden van Sigur Rós, Múm, Godspeed You! Black Emperor en zelfs Massive Attack terug. Mede doordat de nummers voor post-rock begrippen aan de korte kant zijn en er met verschillende zangers/zangeressen wordt gewerkt, gaan beide EP’s niet vervelen en zijn wij erg benieuwd naar de officiële debuutplaat

recensent: Jeroen Voncken

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000034389277″ name=”Nordic Giants – Built Seas, Dismantle Suns” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 Today is the Day – Animal Mothers

85/ 100Today is the Day is Steve Austin en Steve Austin is Today is the Day. De band, uit wiens gelederen ooit Mastodon ontsproot, is wellicht niet erg bekend bij de mainstream metalliefhebber, maar heeft toch echt een aantal pareltjes op haar naam staan. Zo is ‘In the Eyes of God’ (met Brann Dailor en Bill Kelliher) een regelrecht noisecore meesterwerk. De daaropvolgende dubbellaar ‘Sadness will Prevail’ werd met al geschifte muzikale ideeën misschien wat minder goed ontvangen, maar is bij nadere beluistering een zwaar onderschat album. De albums daarna, waar vooral op pure snelheid werd ingezet, waren weer wat minder. Het nieuwe ‘Animal Mother’ is echter een return to form en een aanrader voor ieder die zijn metal graag een beetje claustrofobisch en schizofreen heeft.

Recensent: Jeroen Voncken

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000032545318,9200000032421633″ name=”Today is the Day – Animal Mother” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Nightmares on Wax – N.O.W. is the Time

90/ 100Hoewel Nightmares on Wax niet bepaald de bekendste elektronische producer ter wereld is, zijn kenners het er over het algemeen wel over eens dat de man uit Leeds een van de meest invloedrijke producers ter wereld is. Met een unieke mix van acid house, lounge en triphop wist Nightmares on Wax begin jaren ‘90 een basis te leggen voor de experimentele, instrumentale hiphop die de undergroundclubs rond die tijd veroverden. Dit jaar zit Nightmares on Wax-begeester George Evelyn vijfentwintig jaar in het vak. Dat wordt gevierd met N.O.W. is the Timeeen twee-en-een-half-uur durende bloemlezing uit zijn oeuvre. In de eerste 70 minuten selecteert Evelyn platen die volgens hem passen bij de dag, verderop horen we platen die volgens Evelyn nog prima in undergroundclubs van deze tijd passen. Resultaat? Twee heerlijke platen, waaruit maar weer eens blijkt hoe ongelofelijk actueel met name de tracks uit Evelyns beginjaren anno 2015 nog klinken. Hopelijk de start van een jublieumjaar waarin we nog veel van Nightmares on Wax gaan horen. U kende deze artiest niet? Dan wordt het tijd dat u deze plaat zo snel mogelijk gaat halen. NOW is the time!

Recensent: Camiel van Houdt

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000027969968″ name=”Nightmares on Wax – N.O.W. is the Time” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Your Favorite Enemies – Between Illness and Migration

74/ 100Your Favorite Enemies is een fenomeen. Althans in thuisland Canada. ‘Between Illness and Migration’ kwam daar al in 2013 uit en het album verkocht even goed als de nieuwe albums van The Black Keys en Coldplay destijds. Nu, bijna 2 jaar later, wordt ‘Between Illness and Migration’ losgelaten op het Europa. Of de band hier zo groot gaat worden als in Canada, waag ik te betwijfelen. Maar dat de band kwaliteiten heeft, staat buiten kijf. De band combineert invloeden uit indie, prog, shoegaze, punk, hardcore, emo en post-rock alsof het de gewoonste zaak van de wereld betreft. De nummers zitten razend knap in elkaar en voelen ondanks de amalgaam van stijlen toch coherent aan. De band is qua sfeer en muzikale gelaagdheid enigszins vergelijkbaar met acts als And You Will Know Us By The Trail Of Dead en Fucked Up. Liefhebbers van deze bands die niet vies zijn van een vleugje emo doen er verstandig aan Your Favorite Enemies een kans te geven.

Recensent: Jeroen Voncken

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000034390901″ name=”Your Favourite Enemies – Between Illness and Migration” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Jouw mening telt!

Heb jij een mening over de albums die we bespreken in deze shorts? Ben je het met onze recensenten eens of juist niet? Laat het ons hieronder in de comments weten en volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van alle nieuwe content op counterculture.nl