De eerste werkweek van 2015 zit er ook voor de festivalorganisatoren weer op, en dus is er weer het één en ander te melden op festivalgebied. In alweer de negende Grapevine geruchten uit het Zuiden, bevestigingen van een aantal grote Nederlandse festivals en een wel heel opvallende boeking op Glastonbury.

We sloten vorige week af met het bericht dat wij dachten dat er wel eens heel snel informatie zou kunnen volgen van Down the Rabbit Hole en Best Kept Secret. Inmiddels weten we dat de eerste slag voor Down The Rabbit Hole is. Allereerst een aantal zeer aardige namen. Met Damien Rice, The War On Drugs en Patti Smith heeft Down The Rabbit Hole een aantal namen die ook op Best Kept Secret zeker niet hadden misstaan. En ook aan de breedte is gedacht. Alabama Shakes, THE GASLAMP KILLER, Fat Freddy’s Drop, Motorpsycho en Goat zijn allemaal gevestigde festivalnamen en staan allen bekend als interessante live-artiesten. Met Andrew Bird, Glass Animals, Happyness, Dolomite Minor en The Meridan Brothers staan er tot slot nog een aantal zeer verdienstelijke onbekende namen op het affiche. Maar er is nog een voorstel. Wanneer u namelijk vóór het einde van deze maand uw tickets voor dit festival bestelt, betaalt u maar 99 euro. Met deze rij namen lijkt ons dat een zeer redelijke prijs.

Wij zijn met andere woorden erg benieuwd waar Best Kept Secret mee komt. Volgens het geruchtencircuit willen zij voor het bevestigen van een rij namen nog een headliner closen. Dat kan niet heel lang meer duren, want met deze slag vanuit The Rabbit Hole loopt Best Kept Secret het gevaar letterlijk uitgehyped te worden. Er zijn echter nog voldoende kansen op mooie namen voor het Brabantse festival. Van Alt-J en The Libertines vermoeden we de komst al een beetje, maar ook the Strokes, Ride en The Smashing Pumpkins zijn wellicht kanshebbers voor de top van het festivalaffiche.

The Strokes wordt op de sociale media dan weer meermaals aan Pinkpop gekoppeld. Zij zouden wel eens een van de 3fm-stage headliners kunnen zijn. Pinkpop wacht normaal gesproken tot de persconferentie met het bekendmaken van haar breedteprogramma, maar was door zelfbevestigingen deze week genoodzaakt om Dotan en Rise Against wel alvast bekend te maken. Echt verassend zullen die namen niet zijn, ontzettend veel extra kaarten verkopen ze er waarschijnlijk ook niet mee, maar wel een mooi eerste inkijkje in de programmeerrichting van Pinkpop in 2015.

Ondertussen bereiken ons berichten dat de kaartverkoop van Rock Werchter behoorlijk op gang is gekomen. Sterker nog, de tickets voor de Werchterdonderdag zijn allemaal verkocht. Wie onder meer Foo Fighters nog eens live wil zien, kan dus het beste maar snel weekendtickets kopen, of natuurlijk wachten op de voorverkoop van Pinkpop. Ander festival interessanter? Vanuit het Brabantse Paaspop bereikte ons deze week de namen van The Kik, Joris Voorn, Kölsch (DJ Set), Broederliefde, Ares, Mike Mago, Droog Brood, LNY TNZ, GirlsLoveDJs, Roul and Doors, Wiwek en Valour Up Twice. Gevarieerder dan die lijst zul je ze niet snel krijgen.

Natuurlijk kunt u ook een festival opzoeken dat zich richt op een andere stroming dan indie, rock of pop. Als wij u een advies mogen geven voor iets exotisch, is het jaarlijkse Colour Café wellicht een mooie optie. Dat festival heeft ieder jaar een mooie lineup met het beste wat black roots te bieden heeft. Dit jaar start het festival met onder meer Milky Chance en Joey Bada$$. Met name de laatstgenoemde zou in onze ogen wel wat fijnproevers richting Brussel kunnen krijgen.

We sluiten af met wat buitenlands nieuws. Allereerst Glastonbury. Dat festival maakt na Lionel Richie nu ook haar twee namen bekend. Niemand minder dan de Dalai Lama bezoekt dit jaar het Engelse festival. Of hij een instrument ter handen neemt? Wij hopen van niet!

Ook een opvallend bericht kwam er van het Amerikaanse Coachella. Op het fenomenale affiche van het festival prijkte tot onze grote verbazing de naam AC/DC, die volgens onze bronnen géén festivals zouden doen vanwege een eigen podium dat niet geschikt zou zijn voor festivals. Is er dan toch in een onderhandeling afgedwongen dat zij een alternatieve podiumopstelling voor festivals gaan maken? Dat zou een interessante opening bieden voor de Europese festivals, waarbij vooral van Glastonbury bekend is dat zij de band graag willen binnenslepen.

Wat hoopvolle berichten betreffende een kwaliteitsinjectie voor zomerfestival kwamen dit weekend van het Poolse Open’er. Zij maakten bekend dat het weekend na Rock Werchter en Down The Rabbit Hole op hun festival Swans, Eagles of Death Metal en José González komen spelen. Swans zal daar meer dan twee-en-een-half uur optreden. De vraag: durven onze festivals deze alternatieve topband ook zoveel ruimte te geven?

Interessante vraag: Wat gaat volgende week ons brengen? Aangezien Werchter waarschijnlijk een uitverkochte dag heeft, kan een persbericht van dat festival in elk geval niet uitblijven. Opvallend gevoeg plaatste ook Pukkelpop deze week een bericht op haar website, en dus kunnen we misschien ook van hen wel een eerste update verwachten. Mocht dat zo zijn leest u dat natuurlijk bij ons, en anders stellen we u volgende week weer op de hoogte van het laatste festivalnieuws. Fijne week!