Met ‘Bright Companions’ uit 2013 wisten de mannen van John Coffey een stevige footprint in de hedendaagse rockscene te bewerkstelligen. De band was zo’n beetje op ieder podium en festival te bewonderen en wordt alom geroemd om de intense liveshows. Het materiaal van de vorige langspeler leende zich dan ook uitstekend voor explosieve liveuitvoeringen.

Het moet raar lopen als The Great News het succesverhaal niet verder gaat uitbreiden. De energie spat werkelijk weer van de plaat af. Stevige (punky) gitaarmuziek en veel dynamiek zijn nog altijd belangrijke basiselementen van onze landgenoten, maar men is wel duidelijk bewuster met het ‘liedje’ in de weer geweest. De composities zitten net even iets slimmer en beter in elkaar, waardoor het niet enkel krachtpatserij op vol vermogen is.

Zo is album opener ‘Eagle Chasing Flies’ in opbouw erg zorgvuldig zonder aan kracht in te boeten. Tracks als ‘The Sinking Ship’ en ‘All Horses’ hebben door de aanstekelijke refreintjes zowaar iets verslavends. Bij ‘J.T. Davis (It was a Pleasure Meeting You)’ steken een paar stevige metalen riffs de kop op en met het felle ‘Broke Neck’ is bovendien een nieuwe liveklassieker geboren. ┬áSamen met ‘Heart of a Traitor’ bovendien misschien wel de beste song van de plaat.

John Coffey weet op deze plaat de verwachting meer dan in te lossen. De aanpak lijkt zorgvuldiger, maar op de rauwe intensiteit is niets ingeleverd. De uitstekende productie doet vervolgens de rest. De korte pub crawl tour voorafgaand aan de release van deze plaat liet al zien dat men live nog niets aan kracht heeft ingeboet. Met ‘The Great News’ vers op zak, kan de komende tour in ieder geval niet stuk. Lekker.

John Coffey neemt de volgende stap met 'The Great News'
OVERALL SCORE81%
81%Totale score