Het bouwen van een feestje kun je doorgaans wel aan Devin Townsend overlaten. Zo ook afgelopen vrijdag in de Effenaar te Eindhoven, waar de ‘geflipte’ Canadees samen met zijn Project maar weer eens zijn visitekaartje afgaf.

De Canadees was uiteraard niet alleen, maar nam twee welklinkende namen mee in het voorprogramma, te weten het Noorse Shining en het Amerikaanse Periphery. Aan Shining vanavond de eer om te mogen aftrappen in de stijf uitverkochte Effenaar en dat doen Jørgen Munkeby en de zijnen op onnavolgbare wijze. Metal, jazz, industrial en noise gebracht met een energie waar doorgaans alleen een band als The Dillinger Escape Plan patent op lijkt te hebben. De Noren walsen de zaal letterlijk en figuurlijk plat. Erg gaaf om te zien hoe Munkeby telkens weer switcht van gitaar naar saxofoon. ‘Fisheye’, ‘I won’t Forget’ en met name de King Crimson cover ‘21st Century Schizoid Man’ laten een diepe indruk achter. Een heel fijne explosieve opener van de avond! Townsend loog dan ook niet, toen hij later op de avond zei: ‘Off stage they are really nice dudes, but on stage they rape you…’

Na al dit Noorse geweld, maakt Periphery een wat vlakke en uitgebluste indruk. De progressieve metal van de Amerikanen klinkt veel te klinisch en mist beleving. Dan maakt het echt niet meer uit hoeveel snaren je op je (bas)gitaar hebt. Als Munkeby het podium op was gelopen en een noot op zijn saxofoon had gespeeld, had hij heel Periphery omvergeblazen. Forse tegenvaller.

Gelukkig weet Devin Townsend de nare nasmaak die we overhouden aan het Periphery optreden al snel weg te spoelen. Nadat de Canadees ons via twee grote schermen wat foto’s heeft laten zien uit het grote Townsend familie plakboek en de almachtige Ziltoid ons heeft toegesproken, verschijnt Townsend plus band ten tonele. En Townsend plus band zijn niet alleen. Als kers op de taart is namelijk vanavond Anneke van Giersbergen te gast. Gelijk bij opener ‘Truth’ toont zij haar hemelse zangkunsten. Tot grote verassing van de doorgewinterde fans wordt samen met Anneke als derde nummer ‘Fallout’ ingezet. Een nummer dat deze tour nog niet eerder werd gespeeld. Bij het opmaken van de balans aan het einde van de avond, blijkt dan ook dat Eindhoven getrakteerd is op een extra nummer ten opzichte van de rest van Europa. Waarvoor dank Anneke!

Het is dus weer als vanouds genieten geblazen, want ook vanavond is Townsend weer subliem. The Nutty Metalprofessor, zoals hij in sommige kringen ook wel wordt genoemd, is dan wel wat grieperig (iets wat hij ook een aantal maal aanhaalt tijdens de show), maar het is er allemaal niet aan af te horen. Ook met een griepje onder de leden zingt Townsend menig ander metalzanger naar huis. Wat een geweldige maar ook veelzijdige strot heeft deze Canadees. Natuurlijk worden we ook weer getrakteerd op de onnavolgbare Townsend humor. Als de goede man geen noot had kunnen spelen, had hij nog altijd met gemak kunnen slagen als stand-up comedian.

De setlist van vanavond is een mooie dwarsdoorsnede van ’s mans indrukwekkende oeuvre. Zo komen er uiteraard een aantal nummers voorbij van de vorig jaar verschenen dubbellaar ‘Z2’, waaronder het aanstekelijke ‘March of the Poozers’ en het mooie ‘Rejoice’. Maar ook zijn oudere soloplaten ‘Ocean Machine’, ‘Infinity’ en ‘Psychist’ worden niet vergeten. ‘Ocean Machine’ wordt geëerd met prachtige versies van ‘Life’ en ‘Night’. Van ‘Infinity’ komt naast het eerder genoemde ‘Truth’ ook ‘Christeen’ voorbij en van ‘Psychist’ tot slot, komen ‘Namaste’ en in de toegift het brute ‘Kingdom’ voorbij.

Het was dus weer een hele mooie avond in de Effenaar met deze maffe Canadees en zijn malle strapatsen. Devin Townsend is en blijft dan ook uniek! Geen griepje wat daar iets aan verandert.

devin_townsend_project_pic_paul_verhagen_2015-1 devin_townsend_project_pic_paul_verhagen_2015-2 devin_townsend_project_pic_paul_verhagen_2015-3 devin_townsend_project_pic_paul_verhagen_2015-4 devin_townsend_project_pic_paul_verhagen_2015-5 devin_townsend_project_pic_paul_verhagen_2015-6 devin_townsend_project_pic_paul_verhagen_2015-7 periphery_pic_paul_verhagen_2015-1 periphery_pic_paul_verhagen_2015-2 periphery_pic_paul_verhagen_2015-3 shining_pic_paul_verhagen_2015-1 shining_pic_paul_verhagen_2015-2 shining_pic_paul_verhagen_2015-3 shining_pic_paul_verhagen_2015-4