OAuthException: Error validating application. Application has been deleted.

Lesoir: Zelden bij het begin van een optreden zulke geconcentreerde kopjes op het podium gezien. Opvallend, aangezien de band al door China getoerd heeft en al eerder in het voorprogramma van onder andere Within Temptation stond. Het gevolg, Lesoir begint heerlijk strak aan de set. Zodra de band dat beseft, straalt de band een en al plezier uit en daagt men elkaar onderling regelmatig uit. Zo ook in het heerlijk catchy, bombastische “Battle”. Dat nummer is exemplarisch voor de band. Gedurfd, soms fragiel en melodieus afgewisseld met stevige passages. Van “Luctor et Emergo”, zoals het recente album heet, lijkt hier geen sprake. Lesoir kijkt uitsluitend naar voren en dat is geheel terecht.

Text: Axel van Soest | Foto’s Reno van der Looij

The Gentle Storm: Het conceptalbum “The Diary” van dit nieuwe project van Arjen Lucassen en Anneke van Giersbergen is al erg goed ontvangen. Tijdens de show, waarbij de kluizernaar Lucassen zelf ontbreekt, worden de Storm versies live ten gehore gebracht. Live heeft Anneke een sterk gezelschap om haar heen gevormd. Op gitaar collega Ferry Duijsens (die ook in haar solo-band speelt) en Merel Bechtold, ervaren rot Ed Warby op drums en Joost van den Broek bespeelt de toetsen. Bassist Johan van Stratum en backing vocaliste Marcela Bovio, beiden van Stream of Passion completeren deze live setting.

The Gentle StormNet als The Diary opent de set met het atmosferische, onheilspellende “Endless Sea”. Vanaf de eerste klank klinkt het geluid ontzettend goed. Anneke’s vocalen klinken als op het album en de bandleden doen lijken alsof ze al jaren in deze setting spelen. Het is geweldig om te zien hoeveel plezier alle bandleden op het podium uitstralen. In “The Heart of Amsterdam” komt de folk, die in de Gentle uitvoeringen centraal staat, nog het meest duidelijke naar voren. De mix met het stevige bombastische geluid wordt ook net een tikkeltje harder ten gehore gebracht.

Tegen de tijd dat “Brightest Light” de zaal vult, waant het publiek zich daadwerkelijk in een 17de eeuws liefdesverhaal. De afwisseling tussen zware riffs en intieme frasen van van Giersbergen die “The Storm” zo kenmerken knalt live ook van het podium af. Hét perfecte moment om het publiek te vragen of het oren heeft naar een nummer van The Gathering. Of het nu “Eleanor” is, of materiaal van The Diary is, alles wordt met grote overtuiging neergezet.

Zelfs voor Pink Floyd’s “Wish You Were Here” draait Van Giersbergen haar hand niet om. Solo brengt Anneke de gehele zaal in vervoering. De schoonheid van pure eenvoud wordt in het prachtig ingetogen “The Moment” doorgetrokken. Ook het samenspel met Marcela Bovio in “Valley of the Queens” intrigeert.

The Gentle StormZodra “Cape of Storms” ingezet wordt, stuurt The Gentle Storm het publiek weer aan op de woeste zee. In het subtiele The Greatest Love overheerst vooral weer de subtiliteit die kenmerkend is voor The Gentle Storm. Met ‘Waking Dreams” en “Isis and Osiris” komt ondanks de afwezigheid van Arjen Lucassen, Ayreon ook aan bod. In de persoon van Van Giersbergen staat The Egyptian immers op het podium. Ook de grote The Gathering hit, “Strange Machines”, mag natuurlijk ook niet ontbreken. Met dat vleugje industrial past deze track prima in the Storm.

In de toegift wordt het publiek andermaal verrast met “Fall Out” van Devin Townsend Project, waarna de show met exotische “Shores of India” pakkend afgesloten wordt. De enige kritiek op het album, dat zelfs de Storm uitvoeringen te soft zouden zijn, wordt live overduidelijk van tafel geveegd. The Gentle Storm speelt live het dak eraf. Superlatieven schieten tekort. Met recht een Nederlandse topact.