Dat Nederland een aantal aardige hiphoppers heeft rondlopen weet u natuurlijk allang. Wat veel minder bekend is, is dat ook in België de hiphop groeiend is. Opvallend: veel grote hiphopprojecten in België gaan in Vlaams dialect. Zo had ’T Hof Van Commerce vorig nog een bescheiden hit in ons land met het superrauwe, volkomen onverstaanbare hitje Wupperbol. Buiten Izegem kon niemand het echt volgen, maar wat maakte het ook uit.

In diezelfde categorie – doch net wat beter te verstaan want Antwerps in plaats van Westvlaams – valt ook Tourist LeMC. Het eerste album van de stadstroubadour – Antwerps Testament – kon rekenen op laaiend enthousiaste recensies, maar niet op een doorbraak bij het grote publiek. Nu tweede album En Route een maand uit is, is België wél definitief om. Volgende halte: Nederland.

Dat is geen gekke stap, want Tourist is een protegé van Kees de Koning en zijn TopNotch-kompanen. Vorig jaar kregen zijn splits met Sticks (Klein Gebedje) en vooral met Typhoon (Visa Paspor) in Nederland al wat aandacht, en een aantal festivals hebben hem voor de komende zomer geboekt.

Geen gekke keuze, want Tourist LeMC is een prima rapper, uitstekende artiest en vooral een ongelofelijk begenadigd verteller. Op En Route komt een schitterend boeket verhalen langs over het leven in de Antwerpse volkswerk Seefhoek. Geen zelfverheerlijking en swag, maar goudeerlijke, bijna poëtische overleveringen over het leven op de straat. Bij opener En Route komt dat gelijk uitstekend naar voren. De inleiding van de plaat is gestoeld op een live ingespeelde beat en gevuld met het volle geluid van blazers en een heus koor, maar blijft met name overeind door het scherpe, rauwe stemgeluid van Tourist LeMC. ‘Oude ziel, jonge geest’, zo noemt hij het zelf. Kunnen wij eigenlijk niet beter verwoorden.

In de kern van de plaat volgen dan de diepere straatoberservaties van Tourist, die qua gernre over de hele plaat blijft schipperen tussen hiphop en kleinkunst. Bilian is bijvoorbeeld een prachttrack, maar ook het sferische Verhalen van de Wijk is een vroeg hoogtepunt op de plaat. De echte hoogtepunten komen in het tweede deel van het album. De Troubadours met een als Tom Barman croonende Filp Kowlier is bijvoorbeeld enorm de moeite waard, en iets later is ook single Koning Liefde zo’n hoogtepunt. Qua sfeer doet het – zoals meer nummers op de plaat – denken aan Typhoon, maar dan asgrauw en met veel meer rust. Juist die aanstekelijke kalmte waarmee Tourist LeMC zijn nummers aanvliegt is zonder twijfel het Unique Selling Point van de troubadour.

Aan het slot van de plaat wil Johannes Faes – zoals Tourist LeMC echt heet – zijn publiek nog wat meegeven. Chanter draait om geloof en zingeving in het leven, Horizon met de totaal onbekende Spiritually Wally is weer een uitstekende samenwerking en slottrack Deze Nacht – misschien wel de meest hiphopachtige track van de plaat – is de prima afsluiter van een uitstekende plaat.

Als u van échte, rauwe hiphop houdt gaat u door de nieuwe Tourist LeMC licht worden teleurgesteld. Als u van kleinkunst en van megadiepzinnige teksten houdt is dit ook niet helemaal uw ding. Als u houdt van alles wat daartussen zit, biedt Tourist LeMC de lekkerste grijstint die er op dit moment te krijgen valt. Een prachtig donker neefje voor Typhoons Lobi de Basi. En een plaat om over na te denken. Topprestatie.

 

Op En Route geeft Tourist LeMC Antwerpen een gezicht
Overall Score 85%
85%Totale score