OAuthException: Error validating application. Application has been deleted.

De support op deze vrijdagavond in Eindhoven wordt verzorgd door een one-man-band genaamd Mylets. Een wat merkwaardige act, waarbij het vooral lijkt alsof zijn band de beste man heeft verlaten en hij kost wat kost de tour toch wil afmaken. Met zijn electronica, waarbij hij ook veelvuldig gebruikt maakt van een loop techniek, boots hij een complete band na en zijn gitaarspel en zang doen de rest. Het is een wat vreemde vertoning, zeker in combinatie met de ADHD achtige pasjes van de verder sympathieke Henry Kohen.

Foto’s: Elke Teurlinckx | Tekst: Reno van der Looij | Effenaar 08-05-2015

Een stuk minder merkwaardig is de hoofdact And So I Watch You From Afar. De hyperprogressieve, voorheen nagenoeg volledig instrumentale rock, krijgt beetje bij beetje  meer vocalen elementen. Het nieuwe album ‘Heirs’ kent nog geen uitgesproken couplet-refrein structuur, maar steeds vaker is de zang aanwezig als het extra instrument. Als de band opent met een aantal songs van het nieuwe album geeft dit direct een meerwaarde aan de live performance. Toch is And So I Watch You From Afar op zijn best tijdens de instrumentale mathematical explosies en uitbarstingen.

asiwyfa3

Hoewel bassist Jonathan Adget op het podium in het middelpunt staat is de echte blikvanger gitarist Rory Friers. Zijn onnavolgbare gitaarspel, grimassen, energie en moves zijn aanstekelijk. In het midden van de set besluit de tengere muzikant om een halve song wandelend door het publiek af te werken. Naast Friers doet Niall Kennedy qua gitaarspel niet eens onder. Zijn performance is alleen net iets ingetogener.

And So I Watch You From Afar lijkt deze avond in de zeer goed gevulde kleine zaal Effenaar onvermoeibaar. Ondanks dat er steeds meer vocalen aan de sound worden toegevoegd zal dit toch altijd een band voor de fijnproevers blijven. De complexiteit en het experimentele karakter van de muziek maakt een doorbraak naar het groter publiek heel erg lastig. Voorlopig is het echter helemaal niet erg om in de intimiteit van dit soort kleine zaaltjes te genieten van deze Noord-Ierse muzikale klasse.