Afgelopen weekend zijn veel festivalgangers al afgereisd naar Limburg om lekker te feesten op Pinkpop, maar liefhebbers van wat steviger gitaarwerk hebben daar over het algemeen niet zoveel te zoeken. Gelukkig is er op 19 t/m 20 juni a.s. Jera On Air: een intiem tweedaags festival te Ysselsteyn dat zich vooral richt op rock, punk, metalcore en aanverwante genres. Geen mega-acts als Foo Fighters en Slipknot, maar wel de fijnste bandjes uit de iets minder bekende regionen. Jera On Air mag dit jaar niet ontbreken op jouw festivalkalender, en we leggen graag even uit waarom. 

De locatie 

Jera On Air vindt jaarlijks plaats in Ysselsteyn, een Limburgs gehuchtje dat precies tussen Deurne en Venray ligt. Festivalgangers die met het OV komen, kunnen dan ook vanaf deze twee treinstations een bus pakken richting het festivalterrein. Ysselsteyn is klein, maar groot genoeg om een paar duizend rockers twee dagen lang te kunnen voorzien van een campingplek. De festivalcamping grenst vrijwel direct aan het festivalterrein. Hij gaat op vrijdagmiddag open en je moet er apart voor betalen, maar je krijgt er wel een kleine, gezellige camping voor terug. En ben je iets vergeten? Geen nood, er is een campingwinkeltje aanwezig. Superhandig!

Het festivalterrein

Het festivalterrein zelf is ook niet groot, maar er zijn wel maarliefst vier podia: de Main Stage, de Rockhand Stage, de Punkrockbar en The Bird’s Nest. De Main Stage en Rockhand Stage huisvesten de grotere acts, terwijl de Punkrockbar volgeprogrammeerd staat met kleinere acts en coverbands. Bij The Bird’s Nest kun je de hele dag door een dansje wagen op de vetste DJ-sets. Voor ieder wat wils, dus. Daarnaast liggen alle podia lekker dicht bij elkaar, waardoor het bijna onmogelijk is om ook maar één band volledig te missen.

Het aanbod aan eten en drinken op Jera On Air is redelijk beperkt, maar de consumpties zijn over het algemeen niet duur en, misschien nog wel fijner, lange wachtrijen voor de kraampjes zijn een zeldzaamheid. Voor op de camping is het handig om te weten dat er een paar honderd meter verderop een Coop supermarkt zit. Je hoeft dus niet vanuit huis te zeulen met zware boodschappentassen!

Extra faciliteiten als pinautomaten, kluisjes, een EHBO-post en een oplaadpunt voor telefoons zijn uiteraard ook aanwezig. Al met al behoorlijk veel luxe voor een festival van dit formaat!

De lineup

Ook dit jaar heeft Jera On Air weer een mooi en gevarieerd programma neergezet. De meeste acts vallen onder de genres rock, punk of metalcore, al zitten er hier en daar wel wat uitschieters bij. Die uitschieters vind je dit jaar bijvoorbeeld in de vorm van de gelikte poppunkers All Time Low, maar ook het elektronische Enter Shikari en het feit dat er een DJ-stage op een rockfestival is, mogen wel als uitzonderingen op de regel worden gezien.

A Day To Remember

Op de vrijdag vinden we al een hoop interessante acts. Op deze dag is er vooral een groot aanbod aan metalcore. Al redelijk vroeg in het schema staat Chunk! No, Captain Chunk!. Deze Franse band brengt het wat lichtere werk aan het begin van de avond, en zal ongetwijfeld de boel wel in beweging krijgen.

Chelsea Grin is andere koek, want zij maken rechttoe, rechtaan deathcore. En laten we eerlijk zijn: een lekkere bak herrie op z’n tijd kan geen kwaad. Vervolgens kun je nog één laatste keer genieten van Texas In July, want na deze Europese tour houden de mannen ermee op. Dat wordt nog één keer lekker beuken, dus.

Headliner A Day To Remember combineert poppunk met metalcore en heeft werkelijk het beste van beide werelden. Wij verheugen ons er in elk geval al op om in één set zowel het snoeiharde ‘2nd Sucks’ als festivalanthem ‘The Downfall Of Us All’ te horen. Kijk er overigens niet al te vreemd van op als zanger Jeremy McKinnon in een gigantische hamsterbal over het publiek rolt – dat doet ‘ie wel vaker.

Het programma op zaterdag 20 juni is een stuk uitgebreider en daarmee ook veel gevarieerder. In het middagprogramma vinden we bijvoorbeeld Destine. Deze Nederlandse poppunkers genoten een paar jaar geleden aardig wat succes, lasten vervolgens een pauze in, maar zijn sinds kort weer back in business. Zeker het checken waard, al is het maar omdat je weer even in 2008 wil leven.

Authority Zero maakt punkrock, maar laat zich graag beïnvloeden door ska en reggae. Ben je fan van bands als Pennywise, Bad Religion en No Doubt? Dan is het ten zeerste aan te raden om je rond de klok van drie naar de Main Stage te begeven.

Vervolgens kunnen liefhebbers van old school hardcore punk hun lol op, want vervolgens zal No Turning Back op de Rockhand Stage ruim een half uur het publiek omver blazen, direct gevolgd door een optreden van In Hearts Wake op de Main Stage. Zij zullen beide ongetwijfeld de podia op hun grondvesten doen schudden.

Oudgedienden zijn er dit jaar uiteraard ook: op zaterdagavond staan onder andere Defeater, Millencolin en Lagwagon op het programma. Zij hebben ieder hun strepen allang verdiend, en zullen op Jera On Air ongetwijfeld demonstreren waarom zij al jaren aan de top van de punkrockscene staan.

Enter Shikari

De laatste twee acts op de Main Stage zijn ook direct twee acts die een beetje anders zijn dan de rest van het programma, en ook totaal niet op elkaar lijken. Als eerste is er Enter Shikari, een inmiddels ook al flink ervaren band die dit jaar hun vierde album uitbracht. Het is moeilijk om de heren uit het Engelse St. Albans een genre toe te wijzen. Is het punk? Metal? Post-hardcore? Electro? Screamo? Synthrock? Enter Shikari is van alles, maar is bovenal een ijzersterke liveact. Hoewel hun muziek niet iedereen zal aanspreken, mag er geen twijfel over bestaan dat ze terecht in de late uurtjes op Jera On Air optreden. Daarnaast doen ze ’s middags ook nog een DJ-set onder de naam Shikari Soundsystem. Kortom: gaat dat zien!

Waar Enter Shikari aan alle kanten uitschiet, kleurt headliner All Time Low liever binnen de lijntjes. Maar vergis je niet: ook All Time Low heeft een goede reputatie als het op liveoptredens aankomt. De gelikte look van de boys in combinatie met hun catchy poppunkliedjes doet veel harten smelten, maar dat doet niet af aan de kwaliteit van de band. All Time Low zal Jera On Air bombarderen met hits als ‘Something’s Gotta Give’, ‘Weightless’ en ‘Dear Maria, Count Me In’ en let maar op: zelfs de allergrootste cynicus kan daarbij niet stil blijven staan.

De kosten

“En wat mag dat dan allemaal kosten?” horen wij je denken. Goed nieuws: Jera On Air is een prima betaalbaar festival. Voor een combiticket betaal je 60 euro, een vrijdagticket kost 30 euro en een zaterdagticket 50 euro. Voor de camping betaal je 17,50 ongeacht verblijfsduur. Daarmee kost een weekendje Jera On Air in totaal dus nog geen 80 euro: iets wat je van veel andere festivals tegenwoordig niet meer kan zeggen. Consumptiemunten kosten 2 euro per stuk en hoewel het aanbod aan eten en drinken niet heel uitgebreid is, kost het niet al teveel.

De conclusie

Dat alles bij elkaar doet ons al snel concluderen dat Jera On Air klein, maar wel héél fijn is. Liefhebbers van rock, punk, hardcore en metalcore kunnen zich hier tegen een mooi prijsje prima vermaken met een fijne lineup en een gezellige ambiance. Of je nu komt zwijmelen bij All Time Low of de oerpunker komt uithangen bij Lagwagon: Jera On Air is een absolute must do!