OAuthException: Error validating application. Application has been deleted.

Op de slotdag van Rock Am Ring 2015 heeft Eagles Of Death Metal de eer gekregen om te openen op de Volcano Stage. Dat doet de Californische band door hun setlist te vullen met hitjes als Cherry Cola en I Want You So Hard, maar dit is niet genoeg om te overtuigen.

Wie wel weten te overtuigen, zijn de mannen van Godsmack, die bijna driekwartier lang het gaspedaal intrappen. Hoogtepunt van de set is het percussie-intermezzo, gevolgd door het dieptepunt: de afgezaagde ‘classic rock hits medley’.

Ook de energieke Frank Turner zet een prima show neer op de zonnige zondagmiddag. De Britse koning van de akoestische punkrock opent op de Volcano Stage met Recovery en sluit een uur later af met zijn bekendste track Four Simple Words. Turner verveelt geen moment en bewijst met zijn positieve instelling en zomerse rocksongs de juiste persoon op het juiste moment te zijn.

Halverwege het optreden van Frank Turner, betreedt Papa Roach het podium van de Crater Stage. Verrassend genoeg kiezen Jacoby Shaddix en de zijnen er niet voor om de setlist volt e duwen met material van het recentelijk uitgebrachte F.E.A.R, in plaats daarvan wordt een uitgebalanceerde mix gebracht van oud en nieuw material – waarvan oude festivalfavorieten als Blood Brothers en Last Resort het best worden ontvangen.

Terwijl het Britse Bastille de voetjes van de vloer krijgt op de mainstage, gooit Lamb Of God flink de beuk erin op het podium dat enkele honderden meters naar links ligt. Helaas voor Randy Blythe laat de geluidsmix op de Crater Stage te wensen over: zijn vocalen komen nauwelijks boven de vlakke brei van geluid uit en de verfijnde laagjes van de groovemetalband zijn hierdoor niet van elkaar te onderscheiden.

Krap een halfuurtje later dient de grootste postieve uitschieter van de dag zich aan: Parkway Drive. Onder leiding van een zichtbaar genietende Winston McCall zet de Australische metalcoreband Rock Am Ring een uur lang op zijn kop. Gedurende de volle 60 minuten blijft er een glimlach op het gezicht van McCall staan, wat resulteert in een recordaantal van maar liefst zeven circlepits tegelijkertijd.

Wie voor het stevigere werk naar Rock Am Ring is afgereisd, blijft na Parkway Drive op z’n gemakje in het gras zitten wachten op In Flames – een populaire, graag geziene gast op het festival. De Zweedse metalband heeft zijn publiek in no-time op de hand en maakt er een vrolijk metalfeestje van.

Vrolijk is het ook bij de Foo Fighters – hoofdact en mainstage afsluiter van de derde dag op Rock Am Ring. De met hits overladen set wordt geopend met een prachtige versie van Everlong, gevolgd door een uitgebreide versie van Monkey Wrench.

Halverwege de set nodigt Dave Grohl een van zijn kameraden uit: Dave Catching van Eagles of Death Metal. Ter ere van de verjaardag van Catching wordt een cover van Stay With Me (The Faces) gepresenteerd. Het betekent de start van een serie Rock & Roll Flashbacks waarbij tevens Let There Be Rock (AC/DC) en Under Pressure (Queen) worden gespeeld. Nadat de laatste klanken van Best Of You geklonken hebben, nemen de Foos een kwartier eerder en (zoals aangekondigd) zonder toegift afscheid van het publiek bij de Volcano Stage. Hetgeen fans van Slipknot nog net genoeg tijd geeft om op tijd een plekje te zoeken bij de Crater Stage.

Zij die Motörhead verkiezen boven de Foo Fighters, hoeven natuurlijk niet te rennen voor een mooie spot bij Slipknot – zij kunnen gewoon blijven staan na de strakke show van de Britse hardrock-iconen, die als grand finale een versie van Overkill meekrijgt waarbij drummer Mikkey Dee de drumsolo er maar liefst driemaal uitperst.

Corey Taylor heeft met zijn acht maten van Slipknot de eer om het dertigjarig jubileum van Rock Am Ring te mogen afsluiten. Dat doen de negen uit Iowa dan ook in stijl, door er met een moordend tempo en met een indrukwekkende energie de ene na de andere moddervette metalsong uit te knallen. De show van Slipknot gaat de geschiedenisboeken in als die met de grootste sitdown tijdens een festival in Duitsland ooit – iets waar zowel de band als de aanwezige fans trots op mogen zijn.

Rock Am Ring zal volgend jaar wederom plaatsvinden in Mendig, van 3 t/m 5 juni 2016 – zo verklapte de organisatie op de vrijdag aan Counter Culture. Tijdens een persconferentie op zaterdag bevestigde de organisatie dit officieel.