Matt Skiba is een druk baasje. Momenteel helpt hij Blink-182 uit de brand nadat oerlid Tom DeLonge voor de tigste keer besloot met de band te breken. Skiba heeft inmiddels al een aantal keer met de band opgetreden, zodat er geen concerten geannuleerd hoefde te worden. Dat is Blink-182 goed bevallen, dus het zou zomaar kunnen dat hij zich binnenkort fulltime bij deze poppunkband gaat aansluiten. Mocht dat gebeuren dan barst de agenda van deze muzikant letterlijk uit zijn voegen, want Skiba staat ook nog eens aan het roer van punkband Alkaline Trio. Daarnaast is hij ook flink in de weer met zijn soloproject Matt Skiba And The Sekrets. Onlangs verscheen het tweede studioalbum van deze band. Het moge duidelijk zijn dat Skiba geen Nederlandse roots heeft, want zijn tweede langspeler heeft de titel ‘Kuts’ gekregen…

Het zal vast een paar gênante situaties in de platenzaak opleveren als iemand om deze release vraagt. Trek je daar echter niets van aan, want Skiba heeft een prima plaat afgeleverd. ‘Kuts’ bestaat uit gothpoppunk dat met een jaren 80 sausje is overgoten. Verwacht veel synths en galmende zang waar de pathos vanaf druipt. Er wordt tevens geflirt met darkwave. Bands als The Cure en Echo And The Bunnymen, maar ook  Duran Duran zijn van invloed geweest op dit project. Ook de geest van Skiba’s andere band waart op dit album rond. Bij vlagen klinkt ‘Kuts’ als een eighties-versie van het poppy ‘Agony & Irony’ dat Alkaline Trio in 2008 maakte. Ook tekstueel is deze plaat onmiskenbaar Skiba, want zijn fascinatie met de dood steekt weer continu de kop op.

‘Kuts’ is een alleraardigst album, maar mist punch. Alkaline Trio heeft een geheim wapen in de vorm van Daniel Andriano. De bassist neemt soms de zang op zich, waardoor de dynamiek van de band volledig wordt omgegooid. Skiba zingt melodramatisch en extravert, terwijl Adrianio een meer ingetogen stemgeluid heeft dat introverter klinkt. De chemie tussen de twee zangers zorgt voor pit en voorkomt dat de verveling toeslaat. In dit soloproject is er slechts een enkele kapitein aan boord…

‘Kuts’ bestaat gelukkig niet uit wrakhout, maar de koers van dit schip is behoorlijk rechtlijnig en kent weinig verrassingen. Geniet met mate is het devies. Als je deze frisse popliedjes namelijk gedoseerd beluisterd maken ze meer indruk. Dit tweede soloalbum is een lekker tussendoortje. De ideale soundtrack voor een Nederlandse zomer: vluchtig, maar lekker. Hopelijk gaat 2015 de boeken in als een onvervalste ‘Kutszomer’!

Matt Skiba And The Sekrets hoopt op een ‘Kutszomer’
77%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%