Bij ons op de redactie is het begin van het jaar altijd een feest. Iedereen kijkt naar de releases die er komend jaar aan zitten te komen en er wordt dan ook flink gediscussieerd over wat de beste release van het jaar zal worden. Dit jaar hebben we een aantal releases voor jullie bij elkaar gepakt, waarvan wij denken dat het de meest spraakmakende albums worden. Deze week zullen wij in drie delen onze verwachtingen aan jullie voorschotelen. We beginnen op deze blue monday met onder andere Danko Jones, Killswitch Engage en John Coffey.

 

Danko Jones – Fire Music
De man met de cryptische songteksten, de gelaagde muzikale arrangementen en ambities om de wereld te verbeteren is terug! Wie die man is, weet niemand. Dat het Danko Jones niet is, weet iedereen. In febuari komt Danko met de opvolger van het inmiddels drie jaar oude Rock And Roll Is Black And Blue, getiteld: Fire Music. Wat we kunnen verwachten? Het exact tegenovergestelde van de openingszin van deze alinea.

Tip van Haiko Peters

 

Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase.
Hand. Cannot. Erase. is alweer het vierde solo album van muzikale duizendpoot Steven Wilson. Het album verschijnt op 27 februari. Het album zou iets minder jazzy en wat ruimtelijker en proggier zijn dan haar drie voorgangers. Het betreft een heus conceptalbum, dat handelt over een jonge vrouw die midden in Londen drie jaar dood in haar appartement heeft gelegen voordat iemand haar miste. Wilson vraagt zich af hoe het mogelijk is dat niemand haar heeft gemist, zeker in de tijd van de sociale media. Zoals bekend levert Steven Wilson altijd kwaliteit en ook dit album zal vast en zeker weer een voltreffer zijn.

Tip van Jeroen Voncken

 

Belle & Sebastian – Girls in Peacetime Wants to Dance
De eerste toprelease van 2015 komt al uit in januari. De Schotse formatie Belle & Sebastian kan al jaren goed mee in de lijst van de spannendste releases, en na een paar mindere platen pakt de band het dit jaar anders aan dan voorheen. Meer keyboards en electronica, meer dynamiek, maar dezelfde feeërieke deuntjes als voorheen. Eerste single The Party Line legde de verwachting al zeer hoog, we zijn erg benieuwd of de band die verwachtingen (opnieuw) kan waarmaken.

Tip van Camiel van Houdt

 

John Coffey – The Great News
Sinds de release van ‘Bright Companions’ is John Coffey in Nederland een band om rekening mee te houden. Maar de druk om deze succesvolle release te evenaren zullen ze toch ook wel een beetje voelen. Neemt niet weg dat dat ‘The Great News’ waarschijnlijk weer vol met genadeloze punkrock en hardcore van eigen bodem staat en dat de hyperactieve gasten van John Coffey ouderwets schijt aan alles en iedereen hebben. De ijzersterke single ‘Broke Neck’ belooft in ieder geval veel goeds. Release: begin februari.

Tip van Reno van der Looij

 

Killswitch Engage – T.B.A.
Killswitch Engage heeft nog nooit een slecht album afgeleverd. De metalband is volgens frontman Jesse Leach “bezig met nieuw materiaal.” Het feit dat de band een superproducer in de vorm van gitarist Adam D. in de gelederen heeft stemt ook hoopvol. Een brakke productie zit er in elk geval niet in dus. Na het vertrek van oud-zanger Howard Jones heeft Leach de band weer nieuw elan gegeven. Het was immers geen geheim dat Jones’ er weinig zin meer in had en toe was aan iets nieuws. De hereniging met zanger van het eerste uur Leach was een gouden zet. Op het meest recente album – ‘Disarm The Descent’ uit 2011 – klonk de band weer ouderwets gretig. Killswitch Engage had er weer zin in!

Tip van Frank van der Ven

 

Blink-182 – T.B.A.
Er is nog maar weinig bekend over het aankomende zevende studioalbum van Blink-182, maar als we de Amerikanen mogen geloven is er één ding zeker: dit jaar komt ‘ie uit. Hun laatste langspeler, Neighborhoods, stamt alweer uit 2011 en in 2012 werd nog het EP Dogs Eating Dogs uitgebracht. Beide platen smaakten naar meer en daarmee tonen deze poppunkveteranen aan dat ze nog lang niet afgeschreven zijn. Na een succesvolle Europese festivaltour in de zomer van 2014 zijn Tom DeLonge, Mark Hoppus en Travis Barker ieder bezig geweest met andere projecten, maar 2015 zal toch echt in het teken staan van Blink-182!

Tip van Jessica de Rooij

 

Run The Jewels – T.B.A.
Run The Jewels 2 was een absolute (en terechte) hype eind 2014. Het hiphopduo dat bestaat uit rappers El-P en Killer Mike overtrof absoluut het toch al niet misselijke debuut uit 2013. Slimme teksten, de droge, beukende beats en flow van de twee heren deden elke muziekliefhebber watertanden en ook het concert dat Run The Jewels gaven afgelopen december in Tivoli was een waar feest. El-P en Killer Mike zijn vrienden voor het leven geworden en lijken elkaar met het jaar beter aan te voelen. Het kan dan ook met zekerheid gezegd worden dat Run The Jewels 3 wederom een dijk van een hiphopplaat gaat worden.

Tip van Lars Velthuis

 

Enslaved – In Times
Enslaved was altijd al een vreemde eend in de bijt sinds ze in 1991 in de Noorse Black Metal scène verschenen. Inmiddels is het 24 jaar later en verschijnt er dit jaar “In Times”. Hun laatste album in 2012 opende al flink wat deuren. In Maart weten we het. Ze zullen in ieder geval weer ‘on the road’ zijn, naast een Tour met Yob zullen ze ook in April op Roadburn verschijnen.

Tip van Peter Savelkoul