Deze week druk met je werk? De radio niet aangehad? Ernstig het gevoel dat je iets hebt gemist? Dat kan. Gelukkig brengen we je met de CounterCulture Tip 10 iedere week op de hoogte van de beste singles die die week zijn uitgekomen. Dit zijn de platen die deze week in onze CD-speler zijn blijven hangen; onze keuze voor de allerbeste singles van week 6 van 2016.

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

  1. Kurt Vile – Lost my Head there

B’live I’m going down, de laatste plaat van Kurt Vile, is een slowburner van de bovenste plank. Viel die plaat bij ons in eerste instantie vrij slecht, daar is hij inmiddels – na ongeveer een halfjaar – uitgegroeid tot vaste waarde in onze cd-wisselaar. Lost my Head there is de ietwat gekke derde single van die plaat. De track start aritmisch en totaal niet des Viles, maar trekt na een minuut of twee open als lentelucht na een flinke bui. De fantastische reprise die op de break volgt had wel oneindig mogen duren. Absolute nummer één in een feestweek voor de Americanaliefhebber.

  1. Astronauts Inc. – Eye To Eye

Tweeduizendzestien is nog jong, maar wij durven de stelling nu al aan dat Astronauts Inc. een van onze beste vondsten is van dit jaar. De jonge Amerikanen maakten met Mind Out Wandering een van de beste platen van het begin van dit jaar en tweede single Eye To Eye is een geweldig riffy plaatje van een band voor de toekomst, met een zucht uit het verleden. Festivals opgelet, want dit is onze absolute supertip voor dit jaar!

  1. Alberta Cross – The Ghost of Santa Fé

Je zou willen dat Alberta Cross de hele nacht door blijft spelen”, zo schreven wij afgelopen dinsdag na het heerlijke concert van de Americanarockers. Dat deden ze helaas niet en dus zijn we aangewezen op de heerlijk lome namiddagplaten van de Canadezen. De band stond dinsdag in Paradiso ter ere van de nieuwste plaat. Ghost of Santa Fe is daarvan de eerste single en is een haast filmische popsong die ons sterk doet denken aan Ryan Adams, Fleet Foxes en aan Mumford & Sons toen die nog credible waren. Band die een veel groter publiek verdiend dan ze nu krijgen. Heerlijk nummer.

  1. Triggerfinger – Sexy Beesten

Dat Triggerfinger goed is in covers wisten we inmiddels al, dat die formatie aardig vuige rock ’n roll kon uitbrengen wisten we ook, maar wat er gebeurt als je die twee combineert was ons nog niet bekend. Werkelijk waar alles aan de Triggerfingerversie van DJVT’s Sexy Beesten is goed; de bassriff dreunt bij ons vol het middenrif in, de gitaarpartij is sensueler dan Bon Jovi in z’n foutste dagen en de tekst is vuiger dan je ooit nog van Ruben Blok gaat horen. En dan moet het couplet dat bijna croonend Block als gedicht wordt voorgedragen nog komen. Zoals De Jeugd van Tegenwoordig het zelf zou verwoorden; oog-in-oog met genialiteit.

  1. The Orb – Moonbuilding 2703AD

Dit is er eentje voor de aan techno verslaafde jeugd én hun ouders. Vroeger – dat was in dit geval best lang vóór Trouw openging – was techno nog in ontwikkeling. Dat begon als een wat conformistische zijstroom van Engelse dancepioniers als Underworld, The Chemical Brothers en The Prodigy. Dé formatie die de afslag richting techno toen het meest duidelijk heeft genomen is The Orb. Al aan het begin van de jaren ’90 rekten zij soundscapes op tot lange, repetitieve dancetracks. Gelukkig doen ze dat nog steeds op hoog niveau. Moonbuiding 2703AD is de eerste echte The Orbsingle in tien jaar en is eigenlijk een aan elkaar gemixte mini-mashup van drie nummers. Dat is innovatief, strak en doet ons denken aan alles tussen Gui Borato en Bonobo. Supertip voor je after vanavond!

  1. Beirut – Perth

Een halfjaar geleden bracht Beirut hun nieuwste langspeler No No No uit. Met de titeltrack en Gibraltar kwamen er al twee puike singles (met dito succes) van die plaat, en wij hebben ook van Perth weer hoge verwachten. Rijk en prachtig gevuld nummer van een band die met hun muziek zelfs de meest steriele kelders om weet te toveren tot sfeervolle gewelven.

  1. Eagulls – Lemontrees

Eigenlijk kun je al in de eerste tien seconden van Lemontrees, de nieuwe single van de in Engeland langzaam doch gestaag doorbrekende Eagulls, horen of je het wat gaat vinden of niet. Het vijftal uit Leeds klinkt op hun nieuwste single alsof Robert Smith een plaat heeft opgenomen met Joy Division. Dat is lekker, en laat zien dat de jonge formatie de koers richting het postrockgenre heeft ingezet. Dat zou wel eens de basis kunnen worden van een lange en succesvolle carrière. Voor liefhebbers van de donkerste krochten van het indiegenre.

  1. Breakbot – Still Waters

Thibaut Berland (Breakbot) is de vrolijkste producer uit de succesvolle stal van het Franse Ed Banger-label. Zijn nieuwste single Still Waters doet ons sterk denken aan alles wat tussen Daft Punk en Room 5 (die u dan weer kent van megahit Make Luv) inzit. Wij tippen deze vooral als zomeranthem voor in uw favoriete strandtent of als sfeermaker in iets te hippe kledingzaken. Het lijkt wat oppervlakkig, maar dankzij titel en doordat het nummer geen tekst heeft denken wij aan een statement. Stille wateren hebben immers diepe gronden.

  1. Frank Turner – Mittens

Wij beginnen Frank Turner ook steeds meer te waarderen. Vonden wij hem vroeger een wat stoffige punk-dropout, daar wordt hij tegenwoordig steeds meer een singer-songwriter op rekening mee te houden. Mittens is een mooi liefdesliedje over een meisje waarmee hij dacht gelukkig mee te worden. Helaas dacht het meisje in kwestie daar anders over. Een dag voor Turner het nummer uitbracht liet hij het aan de gewraakte dame horen. “Actually, I had dinner with the lady in question and, after she’d called me a twat, we made peace”, aldus Turner. Dat is dan toch wel weer leuk!

  1. Moderat – Reminder

Moderat was ooit zo underground dat buiten Berlijnse residentie Berghain vrijwel niemand Moderat en haar geestelijk vaders Modeselektor en Apparat kende, maar dankzij het succes van album ii en single Bad Kingdom is de formatie inmiddels het bekendste techno-exportproduct van Duitsland. De formatie verkocht in no-time twee keer Paradiso uit en staat binnenkort zelfs in de HMH. Over Reminder – nieuwe single van het Germaanse Supertrio – waren wij niet direct enthousiast, maar des te verder de track zich ontwikkelt, des te enthousiaster wij worden. Of iii – dat uitkomt op 1 april – het succes van ii gaat evenaren betwijfelen wij sterk, maar wij horen in ieder geval in haar eerste single wél een nieuwe laag. Daar zijn we dan stiekem best blij mee!