Het beloofd een prachtig jaar te worden voor de liefhebbers van extreme Metal. Na het debuut van de Noorse Abbath doorkruisen we nu Europa in de richting van Griekenland voor de nieuwe Rotting Christ.

Met inmiddels bijna 30 jaar op de klok is Rotting Christ een van de bands die eind jaren 80 de Black Metal scène mee creëerde. Samen met bands als Necromantia, Zemial en Varathron waren zij de voorhoede van de Griekse invasie. Nu bijna 30 jaar later laten ze wederom horen dat ze na al die tijd nog steeds niks aan hardheid hebben verloren. Ondersteund door onderanderen Nick Holmes (Paradise Lost), Vorph (Samael) en Magus (Necromantia) laten ze ons duidelijk horen wie de meesters van de Black/Death-Metal zijn aan de Middellandse zee.

Rituals heeft een enorm dikke productie en werd gemixt en gemastered in de Fascination Street Studio waar ook Amorphis, Moonspell en Borknagar hun werk liet mixen. En dat hoor je, hard, zwaar en duister is het motto.

Vanaf de opener, In Nomini Dei Nostri, heb je al snel in de gaten dat je hier niet te maken hebt met een doodnormale Black Metal band, het klinkt allemaal ietsje aparter. Er gebeurt veel, zang wordt afgewisseld tussen grunt en clean en het geheel is overlschaduwd door duistere synths en samples, de zang is hier dus in handen van Magus van Necromantia. Het daaropvolgende “Ze Nigmar” doet dan weer erg denken aan Celtic Frost, een bijna typische Tom Warrior riff die zo op “Monothiest” had gekund.

Vorph van de Zwitserse Samael heeft de zang voor “Les Litanies de Satan” ingezongen, geheel in Frans. Nick Holmes van Paradise Lost doet ditzelfde bij “For a Voice of Thunder” daardoor klinkt het enigszins als zijn eigen band.

Bij het nummer „Konx Om Pax” heb je heel even het idee dat ze een cover versie van Celtic Frost’s „Innocence and Wrath”, het openingsnummer van de klassieker “To Mega Therion” zijn aan het spelen, echter blijkt alleen het eerste riff clever gejat te zijn.

Rotting Christ weet door middel van Rituals zich weer helemaal op de kaart te zetten, een mooi afwisselt Black-Metal album wat dan weer net even anders klinkt dan al die Scandinavische bands.

Rotting Christ keert terug met Rituals, fantastisch!
Rotting Christ - Rituals90%
90%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%