Het heeft ruim 5 jaar geduurd maar nu is hij er dan eindelijk, de nieuwe plaat van de Finse Paganisten Moonsorrow. Na een wissel naar hun nieuwe label Century Media heeft het toch een hele tijd geduurd eer de heren hun zaakjes op orde hadden voor weer de studio in te duiken. Vorig jaar vierde de band nog hun 20 jarig bestaan maar dat feestje viel redelijk in het water omdat ze bezig waren met dit album, Jumalten Aika.

Wederom een album vol folklore, rauwe Black Metal doorspekt met Folkmuziek. Wederom zeer lange nummer, Suden Tunti is met zijn 7 minuten het korstte, die soms de 15 minuten overschrijden. Toch word het niet vervelend zoals met zou verwachten, het zijn kleine Pagan-opera’s op zich.

Qua Black-Metal invloeden hoor je vooral bands als Satyricon (de catchy riffs en hooks), Enslaved en nog steeds Bathory de revue passeren.

Veel bombastische samenzang, zware synthesizers en traditionele Scandinavische instrumenten maken het geheel compleet.

Een van de hoogtepunten van het album is het epische Ruttolehto, het begint met een soort Viking samenzang en gaat over in een enorm vette Black Metal riff, iets laten komt Jonne Järvelä van Korpiklaani voorbij om het middenstuk van het nodige sjamanen gezang te voorzien.

Een afwisselt album, misschien niet hun beste werk tot nu toe maar in ieder geval een verbetering tegenover Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa uit 2011.

Moonsorrow, Paganisme op z'n Fins.
Moonsorrow - Jumalten Aika75%
75%Totale score