Het jaar zit er weer bijna op en dus is het tijd om de balans op te maken. Over iets meer dan een week maken wij onze jaarlijst bekend, maar vóór dat moment krijgen verschillende redacteuren de kans om hún hoogtepunten van 2016 met jullie te delen. De komende week stelt iedere dag één reviewer een aantal platen aan je voor die je móét luisteren vóór 2016 voorbij is. Zelf een jaarlijst maken? Maak een account aan op www.jaarlijst.nl en laat ons weten wat jij de beste platen van het afgelopen jaar vond!

Vandaag de beurt aan Peter om zijn top 10 bekend te maken. Mijn jaarlijst begon al vroeg dit jaar, in de eerste twee maanden werden drie albums uit mijn lijst de wereld ingeslingerd. Vaak laat ik die albums later vallen, te vaak gehoord of overtroffen door nieuwere releases. Abbath bleef hangen vanwege de catchy riffs en geweldige drums, Rotting Christ mocht blijven omdat dit (voor mij) een van hun betere releases van de laatste jaren was en Naðra is gewoon te bruut voor woorden. Mijn persoonlijke hoogtepunt was Urfaust, een meesterwerk dat de maand Oktober zwart kleurde onder het genot van een gin-tonic.

URFAUST-Cover

  1. Urfaust – Empty Space Meditation

Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat, de nieuwe Urfaust. Nederlands onbevlekte gin-tonic zuipende Black Metal ridders trakteerden ons dit jaar niet alleen op een 12″ voorzien van een The Devil’s Blood cover, maar ook met een heus album. Werd het wachten beloond? Jazeker, wat mij betreft wel, top album, een nieuw hoofdstuk in de saga die Urfaust heet.

Skuggsja_0

2. Skuggsjá – A Piece of Mind & Mirror

Enslaved bestond dit jaar 25 jaar en dat mocht gevierd worden. In 2014 echter hadden Ivar Bjørnson (Enslaved) en Einar Selvik (Wardruna) al iets gevierd, het 200-jarige bestaan van de Noorse grondwet. Speciaal voor dit hadden ze dit album geschreven en live uitgevoerd om het twee jaar later dan eindelijk uit te brengen. De beste elementen van Enslaved en Wardruna samengebundeld in een tijdreis door de Noorse geschiedenis.

Nadra

3. Naðra – Allir Vegir Til Glötunar

Alle wegen naar de ondergang! IJsland is de afgelopen jaren flink aan de weg aan het timmeren. Naðra is dan ook een van de meest brute acts uit het, steeds groter wordende, lijstje IJslandse Black Metal bands. Hard, snel en onverbiddelijk, de perfecte cocktail om met 180 km per uur de (Duitse*) autobaan af te scheuren. Misschien is Misþyrming nog wel beter maar die hadden dit jaar geen album.

(* : ik zou niet willen dat iemand van onze lezers een bekeuring kreeg)

En dan deze nog:

4. Grey Aura – Waerachtighe beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt ghehoort

Het “behouden huis” goes Black Metal, 1,5 uur puur genieten.

5. Moonsorrow – Jumalten Aika

De Finse Pagan-Metal band Moonsorrow is eindelijk terug, fatsoenlijk terug.

6. Schammasch – Triangle

Black-Metal is meer dan herrie, luister dit kunstwerk maar eens.

7. Rotting Christ – Rituals

Na 27 jaar nog steeds relevant, Rotting Christ with a little help from their friends.

8. Abbath – Abbath

Immortal gaat hem nog terug pakken, hier alvast Abbath’s antwoord.

9. King Dude – Sex

As sexy as it can get, King Dude verbaasd.

10. Malevolenta – Republique

Franse Orchestrale Black Metal van een ander niveau.

Dit was hem dan, mijn lijst voor 2016, alvast mooie feestdagen en unne gooje roetsj! We zien ons in 2017.

Over de auteur

Peter
Recensent #ROCK

Sinds 1990 heb ik in diverse metalbandjes gespeeld en tussen 2000 en 2012 was ik met mijn project A Challenge Of Honour redelijk succesvol. Tegenwoordig weer vooral actief in de Black-Metal scene met oa. Corpusculum, Inverted Pentagram en Mergelland.

Gerelateerde berichten