Het afgelopen muziekjaar stond bol van de grote releases in de gitaarwereld, onder andere Metallica, Alter Bridge, Deftones en Megadeth kwamen met nieuw materiaal (om er maar een paar te noemen). Geen van die platen heeft echter een onuitwisbare indruk achter gelaten bij mij. Dit jaar is er maar één grote naam die mijn jaarlijst gehaald heeft en dat is meteen ook de vreemde eend in de bijt.

Voordat ik echter bij die band beland, komt er eerst nog een aantal andere ijzersterke albums uit 2016 aan bod. Zo is er plaats voor nieuwkomers als Khemmis maar keren ook Trap Them en Anciients terug in mijn jaarlijst. Hoog tijd om de lijst met mijn tien favoriete platen van het jaar in te duiken!

10. NOFX - First Ditch Effort

De eerlijkste, meest oprechte plaat die NOFX in jaren heeft uitgebracht, zag dit jaar het levenslicht. Frontman Fat Mike keek eens goed in de spiegel en wat hij zag, stond hem niet aan. Hij zag in de spiegel niet alleen zichzelf, maar ook de wereld om zich heen, die op instorten lijkt te staan. First Ditch Effort is muzikaal gezien misschien niet het meest complexe album, maar met zijn vernietigende teksten, weergaloze woordgrappen en confronterende inzichten is het zeker het beste album dat de punkrockers neergezet hebben sinds het Bush-tijdperk.

Voor liefhebbers van: Green Day, Descendents
Essentiële track: Generation Z

9. Trap Them - Crown Feral

Een goeie vijf jaar geleden kreeg Trap Them ook al de openingsspot van mijn jaarlijst toegewezen (link: hier), toen was die eer voor Darker Handcraft. Het in 2014 uitgebrachte Blissfucker belandde net buiten mijn toptien, maar zijn opvolger Crown Feral heeft weer een plekje in de lijst veroverd. In een halfuur tijd leveren de Amerikanen tien gemeen harde stukken grof geweld af, waarin de welbekende grindcore, punk en noise-elementen weer ouderwets lekker samensmelten tot één grote authentieke Trap Them-sound.

Voor liefhebbers van: Converge, Pig Destroyer
Essentiële track: Hellionaires

8. Anciients - Voice Of The Void

Zo’n hoge notering (link: hier) als het drie jaar geleden uitgebrachte debuutalbum Heart Of Oak scoort de nieuwe plaat helaas niet, maar dat neemt niet weg dat Anciients met Voice Of The Void een fantastische manier is om af te rekenen met de vloek van ‘die altijd lastige tweede plaat’.

Voor liefhebbers van: Baroness, Intronaut
Essentiële track: Buried In Sand

7. Mantar - Ode To The Flame

Als je met z’n tweeën net zo’n bombastisch geluid kunt afleveren als de gemiddelde vijfkoppige sludgeband, dan is het volstrekt onnodig om meer mensen erbij te betrekken. Zo bewijst ook het Duitse Mantar met zijn tweede studio-album Ode To The Flame, waarop het schorre stemgeluid van het duo weer perfect aansluit bij de ongepolijste kracht van de gitaarriffs.

Voor liefhebbers van: Kylesa, Tombs
Essentiële track: Era Borealis

6. Gojira - Magma

De keuze om nieuwe stijlen en muzikale invloeden in je muziek te verwerken, pakt meestal niet zo goed uit voor een band. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen: Magma van het Franse Gojira is zo’n uitzondering.

Voor liefhebbers van: Machine Head, Mastodon
Essentiële track: Stranded

5. Moon Tooth - Chromaparagon

Metal? Doom? Stoner? Jazz? Stop maar met die hokjes, het eerste studio-album van Moon Tooth is niet zo makkelijk in een hokje te stoppen. Wie houdt van een band die zichzelf niet te serieus neemt, maar tegelijkertijd wel weet hoe je een complexe, interessante gitaartune neerzet, moet bij Chromaparagon zijn.

Voor liefhebbers van: System Of A Down, Fair To Midland
Essentiële track: Queen Wolf

4. Khemmis - Hunted

Nog geen jaar na debuutplaat Absolution is het voor de doommetal-outfit Khemmis alweer tijd voor opvolger Hunted. Dit tweede studiowerk is een aardige stap voorwaarts en dat toont aan dat de band zich flink ontwikkeld heeft in een zeer kort tijdsbestek. Een prestatie van formaat en een album dat een must is om te luisteren voor iedereen die niet vies is van een smerig laagje sludge.

Voor liefhebbers van: Red Fang, Mastodon
Essentiële track: Three Gates

3. Cult Of Luna & Julie Christmas - Mariner

Stil word je ervan, als een combinatie tussen twee artiesten zó goed werkt en zo’n onwaarschijnlijk mooi, betoverend resultaat oplevert. De stem van Julie Christmas is werkelijk waar de perfecte toevoeging aan het geluid van Cult Of Luna, de kers op de taart die Mariner heet. Een uur lang ijskoude rillingen over je rug.

Voor liefhebbers van: ISIS (de band), The Ocean
Essentiële track: Het album in zijn geheel

2. Radiohead - A Moon Shaped Pool

Daar is ‘ie dan: de vreemde eend in de bijt. Thom Yorke en zijn mannen flikken het weer om een briljant album af te leveren dat diepgang heeft, dynamisch is en bovendien doet vergeten dat The King Of Limbs ooit is uitgebracht. Van begin tot eind meeslepend, kwetsbaar en wonderschoon.

Voor liefhebbers van: alle muziek die totaal anders klinkt dan de rest uit deze jaarlijst
Essentiële track: The Numbers

1. Whores - Gold

Je hebt als band maar één kans om je debuut te maken. Eén mogelijkheid om de wereld te laten weten dat jouw muziek nieuw is en de moeite waard. Die kans heeft het noiserock-trio Whores uit Atlanta met beide handen beetgepakt en vertaald in een halfuur durend sludgy meesterwerk dat zijn weerga niet kent. De band staat bekend om zijn onvergetelijke, intense liveshows en wanneer je het materiaal van Gold op plaat hoort, zal je dat niets verbazen. De debuutplaat zal uitgebreid tentoongesteld worden op de 2017-editie van Roadburn. Grijp die kans. Maar zet eerst Gold op je oren, volume op tien en accepteer het feit dat je gehoorbeschadiging oploopt. Deze plaat is het waard.

Voor liefhebbers van: Torche, KEN Mode
Essentiële track: I See You Are Also Wearing a Black T-Shirt

De Jaarlijst 2016 van Haiko

  1. Whores – Gold
  2. Radiohead – A Moon Shaped Pool
  3. Cult Of Luna – Mariner
  4. Khemmis – Hunted
  5. Moon Tooth – Chromaparagon
  6. Gojira – Magma
  7. Mantar – Ode To The Flame
  8. Anciients – Voice of the Void
  9. Trap Them – Crown Feral
  10. NOFX – First Ditch Effort

Bijzondere vermeldingen zijn dit jaar voor Revocation, Russian Circles, Twelve Foot Ninja, Sulphur en Katatonia. Zij hadden op any other day in de toptien kunnen eindigen met hun nieuwe albums, maar grepen op de dag des oordeels net mis.