Een geweldig jaar qua releases. Een ‘short (ahhum) list’ met zo’n 50 albums terugbrengen naar 10 valt dan ook niet mee. Pijnlijke keuzes om bepaalde albums eruit te laten. Keuzes die op een andere willekeurige dag zomaar anders hadden kunnen uitpakken. De complete nummers 7 t/m 10 hadden ook door Trap Them (Crown Feral), Giraffe Tongue Orchestra (Broken Lines), Sulphur (Omens Of Doom), SubRosa (For This We Fought The Battle of Ages), Gozu (Revival) of Greenleaf (Rise Above The Meadow) vervangen kunnen worden. Ieder jaar hetzelfde liedje toch?!

De top 6 staat echter buiten kijf. Deze platen zijn volgens mijn bescheiden mening het beste wat 2016 op hard gitaargeweld dit jaar te bieden had. Gojira (‘Magma’, beste werk tot nu) en Black Peaks (‘Statues’, wat een debuut plaat!) hebben regelmatig stuivertje gewisseld voor de nummer 1 positie. Uiteindelijk gaan de Fransen in 2016 met de ereplaats aan de haal. Dit album heeft namelijk het hele jaar het meest frequent rondjes gedraaid op de platenspeler (of gestreamed) en voor het meeste luisterplezier gezorgd.

Opvallend: Bombus en Anciients weten beide voor de 2e opeenvolgende keer dat de bands een album uitbrengen het tot mijn top 10 te schoppen. Oudgediende KoRn (na het dubstep debacle dikke revanche met het beste sinds ‘Issues’ album!) en de uitstekende comeback van In the Woods… met haar sfeervolle doom zijn (16 jaar na de vorige plaat) zijn niet onopgemerkt gebleven.

De top 10 jaarlijst – Reno

1. Gojira – Magma
2. Black Peaks – Statues
3. Khemmis – Hunted
4. Anciients – Voice of the Void
5. Bombus – Repeat Untill Death
6. In the Woods… – Pure
7. Mars Red Sky – Apex III
8. Slomatics – Electric Breath
9. Vola – Inmazes
10. KoRn – The Serenity of Suffering