Je kon er op wachten natuurlijk. Een heus punkalbum van Frank Turner. Turner paste namelijk op zijn soloalbums gaandeweg al steeds meer nummers met een punky inslag in. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan zullen we maar zeggen, want met zijn Möngöl Hörde grijpt de singer songwriter helemaal terug naar zijn punkverleden bij Million Dead. Vrijwel geen akoestische gitaar te bekennen dus op dit gelijknamige debuutalbum. Naast Turner bestaat Möngöl Hörde uit Ben Dawson (drums en eveneens ex-Million Dead) en Matt Nasir (gitaar en bekend als toetsenist van Turner’s begeleidingsband Sleeping Souls)

Möngöl Hörde gaat furieus van start. De eerste drie nummers vliegen voorbij voor je er erg in hebt. Turner spuwt zijn teksten als een bezetene in de microfoon en je moet zelfs enige moeite doen om Turner in al dit geschreeuw terug te herkennen. Op een echt memorabele melodie (solo toch wel een van Turner’s handelsmerken) hebben we Möngöl Hörde dan nog niet kunnen betrappen.

Dat verandert met ‘Casual Threats From Weekend Hardm’. Dit nummer bevat een lekker springerig ritme dat zelfs in de verte aan de rode pettenbrigade van Limp Bizkit doet denken. Wanneer daarop het heerlijk meebrulbare ‘Staff to the Refund Counter’ volgt, ben je verkocht. Ooit een kat in de zak gekocht en daarna de moed niet kunnen opbrengen om de rotzooi terug te brengen? Met dit nummer op de MP3-speler gaat dit geen enkel probleem zijn. ‘I WANT MY MONEY BACK, I WANT MY MONEY BACK, I WANT IT BACK…’ Zo leuk als ‘Staff to the Refund Counter’ wordt het vervolgens niet meer, maar het album blijft wel boeien. De nummers zijn kort en vooral erg pakkend. ‘Stillborn Unicorn’ en ‘Hey Judas’ bijvoorbeeld zijn in de kern uitstekende liedjes die door de drie heren met veel overtuiging en spelplezier worden gebracht.

Na een kleine 35 minuten is de Mongolenkoek op en voelt het alsof Dzjengis Khan met zijn voltallige Mongoolse stammen zojuist over je heen zijn gewalst. Afgezien van de wat weifelende openingsnummers een (h)eerlijk punkalbum dus . Eentje waar het spelplezier en de liefde voor de punkmuziek van afspat. Missie geslaagd! Make ye Way for ye Möngöl Hörde!!

 

Frank Turner kruipt in huid Dzjengis Khan op debuutalbum Möngöl Hörde
Songwriting85%
Production75%
Originality75%
Music80%
79%Totale score