Het blijft een fascinerend land dat IJsland. Een eiland midden in de Atlantische Ocean met zo’n 350.000 bewoners. De landschappen zijn er ruw en onherbergzaam, maar tegelijkertijd ook weer heel erg mooi. Dit geldt eveneens voor de muziek die daar vandaan komt. Denk maar eens aan acts als Sigur Rós, Sólstafir en Nordic Giants. Aan dit rijtje mogen we Agent Fresco inmiddels ook wel toevoegen. Op 7 augustus verschijnt namelijk het tweede album ‘Destrier’ van deze vier IJslanders. En om maar met de deur in huis te vallen, dat is een meesterlijk album geworden.

Degenen die nog niet bekend zijn met het fenomeen Agent Fresco, zullen zich nu afvragen of Agent Fresco enigszins te vergelijken valt met die andere voornoemde IJslandse acts? Nee, dat is zeker niet het geval! Wel hoor je duidelijk de Scandinavische roots terug in de muziek van deze IJslanders. Zo doet Agent Fresco bij tijd en wijlen denken aan het Noorse Leprous en aan het Deense Mew. Ook horen we links en rechts wat The Mars Volta invloeden. U begrijpt het al, deze band maakt geen hap-slik-weg-muziek. ‘Destrier’ is een avontuurlijk album geworden, een album gemaakt op het kruispunt tussen progrock, avantgarde, pop en mathrock/metal.

Net als bij Leprous, Mew en The Mars Volta zal menigeen wel moeten wennen aan de stem van zanger Arnór Dan Arnarson. Net als bij zijn drie collega’s bevindt Arnór zich vrijwel continu in de hoge regionen. Als deze ‘horde’ (als het überhaupt als een horde gezien mag worden) eenmaal genomen is, valt er genoeg te ontdekken en te genieten op ‘Destrier’

‘Destrier’ van Agent Fresco is dan ook een absolute aanrader voor de alternatieve rock/metal liefhebbers onder ons. Vergeet ook vooral de band niet live te gaan kijken dit najaar. De band doet Nederland aan en speelt op 18 november in dB’s te Utrecht, op 20 november in de Muziekgieterij te Maastricht en op 9 december in de Hedon te Zwolle.

Agent Fresco - 'Destrier', wat zit er toch in dat IJslands water?
Score88%
88%Totale score

Over de auteur

Jeroen
Recensent #ROCK

Muziekliefhebber in de breedste zin des woords, met een lichte voorkeur voor de wat zwaardere metalen. Daarnaast gepassioneerd verzamelaar van vinyl.

Gerelateerde berichten