De band Failure was voor velen altijd een grote onbekende. Toch bevond deze alternatieve rockband zich altijd in goed gezelschap. Zo tourde de band begin jaren ’90 meerdere malen met Tool en verklaarden de leden van Tool zich groot fan van de band. Maar daar waar Tool héél erg groot werd, bleef Failure qua bekendheid een beetje hangen. Na drie, overigens uitstekende, albums gaf de band er in 1997 dan ook de brui aan. De verassing was derhalve ook groot toen er onlangs een nieuw Failure album op de deurmat plofte. Even googelen leerde dat de band sinds eind 2013 de instrumenten weer heeft opgepakt en inmiddels ook weer op tour is geweest in het voorprogramma van, hoe kan het ook anders, Tool.

Dat nieuwe album dan. Gaat ‘The Heart is a Monster’ Failure de bekendheid brengen die het verdient? Streeft Failure zomaar Tool voorbij, op wiens nieuwe album we inmiddels al een eeuwigheid wachten. Zo een vaart zal het zeker niet lopen. Hiervoor is Failure toch te eclectisch en bezit de band niet de klasse van Tool. Desalniettemin is ‘The Heart is a Monster’ een erg fijn album geworden met 18 heerlijk tegendraadse alternatieve rocksongs.

Het album dat meer als een uur duurt, is helaas niet overal even sterk. Gelukkig winnen de sterke songs het met gemak en zijn de mindere broeders duidelijk in ondertal. Luister maar eens naar nummers als ‘Hot Traveler’, ‘Come Crashing’, ‘A.M. Amnesia’ en ‘Counterfeit Sky’. Deze nummers laten perfect horen waar Failure anno 2015 voor staat. Mooiste track van het album is echter het rustige onder de huid kruipende ‘I can see Houses’, een van de mooiste nummers die je dit jaar gaat horen.

Al met al wordt het nu dan toch echt tijd dat Tool haar album afmaakt en in haar daaropvolgende tour Failure als voorprogramma meeneemt. Want deze band verdient het absoluut om gehoord te worden.

Failure - 'The Heart is a Monster', meer dan bevredigende comeback na 19 jaar
score78%
78%Totale score