De festivalkater uitgeslapen, de tent alweer weggestopt en het normale leven weer opgepakt? Uw festivalzomer al geëindigd op Rock Werchter of Down The Rabbit Hole? Dan hebben wij nieuws voor u! U doet er namelijk verstandig aan om uw festivalvoorzomer nog één weekend te verlengen. In Weert vindt komend weekend het sympathieke festival Bospop plaats. Kleinschalig, combinatie tussen classic rock en nieuwe namen en altijd gezellig is Bospop al jaren één van onze geheime tips op festivalgebied. En voor u goed nieuws, want er zijn nog tickets! Waarom u er dit jaar één moet aanschaffen? Wij geven u vijf tips per festivaldag en hopen u dit weekend te zien!

Zaterdag 11 juli

ANASTACIA (Main Stage, 15:00-16:00)

Wij zijn er nog niet helemaal uit of we u dit moeten aanraden of niet, maar wij vinden de boeking van Anastacia op Bospop in elk geval een van de meest opvallende van het jaar. De Amerikaanse zangeres reikte aan het begin van deze eeuw tot grote hoogten en werd met name in eigen land al snel betiteld als de Amerikaanse Madonna. Toegegeven – haar sprock (de term die de diva zelf bedacht voor haar combinatie tussen pop, soul en rock) heeft een aantal zeer aanstekelijke singles opgeleverd en haar stem is één van de meest herkenbare uit de moderne rockgeschiedenis. Bent u net als wij benieuwd hoe Anastacia’s uiterlijk de tand des tijds heeft doorstaan? Kom met ons kijken naar deze podiva en beleef het jaar 2000 opnieuw.

FISH (Secondstage, 18:00-19:00)

Do you remember? Voor vrienden Dereck William Dick, voor anderen Fish. Met name bekend als zanger van de schotse rockgroep Marillion. Die u dan weer kent van wereldhit Kayleigh. Daarnaast een zeer begenadigd zanger die bij tijd en wijlen nog behoorlijke platen uitbrengt. Solo met name bekend om het mierzoete singletje A Gentleman’s Excuse Me, die hij van ons live wel mag overslaan. De slechte luisteraar hoort vooral progrock, maar de betere luisteraar kan ook genieten van de ingewikkelde muzikale motieven en de vaak behoorlijk maatschappijkritische teksten. Samen met Ed Kowalcyk de artiest met de meeste pathos van dit complete festival.

GARY CLARK JR. (Mainstage, 19:00-20:00)

Eens in de zoveel tijd staat er een artiest op die u gewoon zo snel mogelijk live moet zien. Gary Clark Jr. is er daar één van. Debuutplaat Blak and Blu staat vol met fantastische soulrockstampers, zwoele R ’n B en vuige gitaarnummers. Dat maakte, dat niemand minder dan Barack Obama in een interview aangaf regelmatig in het Witte Huis de speakers op vol vermogen aan te zetten met de plaat van Clark Jr. in de speler. Maar nog veel beter wordt het als Clark live speelt. Dan neemt hij ook de ruimte om live gitaar te spelen, en wordt direct duidelijk dat Clark niet alleen uiterlijk heel erg op Jimi Hendrix lijkt. De beste gitarist van dit decennium. Absolute mustsee.

ED KOWALCYCK (Mainstage, 21:00-22:00)

Samen met Fish de artiest met de meeste pathos van dit complete festival. Vooral bekend dankzij Live, de eerste band die erin slaagde post-grunge te verkopen aan een groter publiek. Dat was met name te danken aan zanger Ed Kowalcyck, een van de meest herkenbare stemmen uit de rockgeschiedenis. Throwing Copper, is absoluut een musthave voor uw albumcollectie en een blik op ’s mans laatste setlists leert ons dat daar behoorlijk veel van langs gaat komen. Daarom kan ook u deze niet laten schieten.

ZZ TOP (Mainstage, 23:00-00:30)

Wie aan ZZ Top denkt, denkt vermoedelijk direct aan baarden. Hele lange, karakteristieke baarden. Het daarbij laten zou de band echter behoorlijk tekort doen. De formatie kenmerkt zich namelijk ook door fenomenaal gitaarspel en een aantal legendarische nummers. Wij denken La Grange, Sharp Dressed Man en Gimme All Your Loving. Anderhalf uur lang rockgeschiedenis en dus dé ideale dagafsluiter van een classic rockfestival.

Zondag 12 juli

PAUW (Mainstage, 11:30-12:15)

We moeten op tijd opstaan zondag. Want om half twaalf staat namelijk de nieuwe Nederlandse psychedelische rocksensatie op de planken. De band waarmee we in 2014 via rondreizend festival Popronde voor het eerst kennis maken, heeft de wind in de rug. Hun debuut EP wordt lovend ontvangen door de pers en is vervolgens razendsnel uitverkocht. Daarnaast wordt de band ook nog eens het snoepje van de week op de Nederlandse radio. Hype? Nee! We hebben we hier gewoon te maken met een verbazingwekkend goede psychedelische rockband. Dus zet die wekker op tijd zondag en gaat dat zien.

THE GENTLE STORM (Secondstage, 14:00-15:00)

The Gentle Storm is een samenwerkingsproject van twee van Nederlands’ aardigste en meest bescheiden muziekpersonaliteiten. Multi-instrumentalist Arjen Anthony Lucassen en zangeres Anneke van Giersbergen lopen nooit zo met hun kunnen te koop. Hoeft ook niet, want ze bewijzen ieder keer op keer met nieuw plaatwerk waartoe ze in staat zijn. Met The Gentle Storm hebben ze hun krachten gebundeld. De hemelse zangmelodieën van Van Giersbergen gemixt met de fantasievolle arrangementen van Lucassen leveren een hele bijzondere plaat op. Een plaat met twee gezichten. Want de liedjes op de plaat worden twee maal uitgevoerd. Eenmaal in de ‘gentle’ versie en eenmaal in de ‘storm’ versie. Mag u raden, in welke versie u de meeste elektrische gitaren aantreft.

BLACK LABEL SOCIETY (Mainstage, 15:00-16:00)

Wanneer u niet bekend met de Black Label Society, dan is het bij opkomst van de band misschien wel even schrikken geblazen. Ten eerste bouwt de band een toren Marshall versterkers op waar het u duizelig van wordt. En ten tweede de bandleden zien er uit alsof ze zo uit de serie Sons of Anarchy zijn gestapt. Bandleider Zakk Wylde beschikt daarnaast ook nog eens over zoveel facial hair dat het u er akelig van wordt. Maar wanhoop niet, want achter al die baard- en haargroei gaat een begenadigd gitarist schuil. Een gitarist die de fijne kneepjes van het vak bij oude vleermuis Ozzy Osbourne leerde. Na een southern rock project (Pride & Glory) en een machtige soloplaat (‘Book of Shadows’) richtte de gitaargod in wording Black Label Society op, een band die inmiddels al weer 17 jaar aan de weg timmert en maar liefst negen heerlijke heavy metal albums het levenslicht liet zien.

ANATHEMA (Secondstage, 22:00-23:00)

Bospop staat de boek als een familiefestival en Anathema als een familie-band. Een ideale combinatie lijkt ons. De band bestaat namelijk uit de drie gebroeders Cavanagh (zanger en gitarist Vincent Cavanagh, lead gitarist Daniel Cavanagh en bassist Jamie Cavanagh) en broer en zus Douglas (zangeres Lee Douglas en drummer John Douglas). De band wordt gecompleteerd door toetsenist Daniel Cardoso, die het als enige in de band zonder familie moeten doen. De band evolueerde zich van death/doommetal band (begin jaren negentig) langzaam tot de progressieve rockband die ze nu is. Wat kunt u verwachten? Prachtige nummers die veelal rustig beginnen en langzaam toewerken na een apotheose. Een apotheose die doorgaans vergezeld gaat met hemelse gitaarmelodieën en prachtige zang van Lee en Vincent.

STEVEN WILSON (Mainstage, 23:00-0:30)

Steven Wilson is dit jaar de afsluiter op de Bospop zondag. Voor veel mensen zal dit misschien een vreemde keuze lijken, want is Dream Theater (die een plaatsje lager op de bill staan) immers niet vele malen groter? Ja en nee. Ja, de band heeft heel wat meer fans dan Steven Wilson op facebook. En nee, de laatste paar solo albums van Steven Wilson deden het stukken beter bij het Nederlandse publiek (en ook pers) dan de meest recente groep efforts van Dream Theater. Wilson’s laatste twee albums (‘The Raven that Refused to Sing’ en ‘Hand.Cannot.Erase.’) zijn regelrechte meesterwerken. Jammer is wel dat Wilson niet met zijn ‘sterkste’ line-up verschijnt. Drummer Marco Minneman en gitarist Guthrie Govan zijn niet present in verband met tourverplichtingen voor hun eigen band The Aristocrats. Zij zullen zondermeer adequaat vervangen worden door Dave Kilminster op gitaar (o.a. bekend van Roger Waters) en Craig Blundell op drums.