Het festivalseizoen is in volle gang en elk weekend zijn er in Nederland wel leuke festivals te ontdekken. Twaalf juli vindt in Leiden de 34ste editie plaats. Sinds 2012 kan men terecht in natuurpark de Leidse Hout voor één van de grootste gratis festivals van Nederland. Dit jaar prijken onder meer Typhoon, Pro-Pain, Black Sun Empire en Danko Jones op de affiche.

Na diverse acts zoals Suicidal Tendencies, Jeugd van Tegenwoordig, Sepultura, the Kik, Sergeant Garcia en Opgezwolle weet de organisatie ook dit jaar voor een gevarieerde line up te zorgen. Maar liefst drie Pinkpopgangers maken hun opwachting op de mainstage. Utrechts grootste garageband John Coffey, de sixties fuzzrockers the Deaf en rapper des vaderland Typhoon zullen ook tijdens Werfpop laten zien waarom ze de laatste jaren furore maken binnen en buiten Nederland.

De grote blikvanger deze editie zijn de Canadese rockers van Danko Jones. De band bracht begin dit jaar het zevende album Fire Music uit, maar zal uiteraard ook met klassiekers als ‘Play the Blues’, ‘Sound of Love’ of ‘Baby Hates Me’ op de proppen komen. Laatste single heet ‘Do You Wanna Rock’ en zeker weten dat het Werfpop publiek met een passende respons zal komen. Verder rocken kan met de New Yorkse no-nonsense metal van thrashers Pro-Pain, de flippende Vlaamse noise rock van Raketkanon en de ‘I Put a Spell On You’ bluesrock van het Amsterdamse My Baby.

Latino rockers TenTemPiés, Arubaanse reggae rocker Vince Irie & Offshore, sixties soulmachine the Black Marble Selection en de East London reggae van the Skints zullen de temperaturen gegarandeerd doen stijgen met hun potpourri van zomerse klanken. Wil je liever een dansje wagen, ben je bij synthesizerspecialist Falco Benz, Nederlandse Pendulum erfgenamen DropmiX, LBC aka Leidsche Breakbeat Crew en afsluitende drum ’n basshelden Black Sun Empire aan het goede adres.

Werfpop biedt naast het gevarieerde muziekprogramma op de drie podia en in de Universitent ook de kans aan lokale acts, straatheater, werfpopcolleges en een gezellige markt. Alle ingrediënten voor een perfect festivaldagje lijkt ons zo. Bovendien is de entree gratis en loopt het programma van een tot elf.