Slechts gewapend met zijn akoestische gitaar speelde de 39-jarige fingerstyle-goeroe Andy McKee zaterdagavond de sterren van de hemel. In de kleine zaal van 013,  voor vanavond tijdelijk omgebouwd tot een schattig zittheatertje, onderstreepte deze grootmeester in fingerpicking dat hij weinig hoeft te doen om lang te kunnen boeien.

Onder de liefhebbers van akoestische gitaren is Andy McKee een held, een voorbeeld. Zijn supersnelle gitaarloopjes zijn bijna niet te volgen, net als de manier waarop hij op zijn gitaar tokkelt. Zijn onmiskenbare talent zorgde voor bijzondere samenwerkingen met grootheden als Tommy Emmanuel en Slash en leverde hem zelfs tal van prijzen op.

Het gezellige gekeuvel in de 013 verstomt snel als McKee zijn vingers in een verbazingwekkend tempo over de ijzeren snaren jast. Scepsis neemt plaats voor bewondering, monden vallen in een onbewaakt ogenblik open en van verwondering schudt men de gezichten. Het mag duidelijk zijn: hier speelt iemand van een andere orde, een klasse apart.

McKee geniet zichtbaar van de verraste blikken, maar woekert pas echt met zijn talenten als iedereen geconcentreerd luistert. Soms is het zelfs zo stil dat je McKee met zijn vingers over zijn snaren hoort glijden. Zijn gitaarspel is even subtiel als verwoestend: hij begint vaak met lieflijke klanken, maar eindigt groots, zoals in de fantastische Toto-cover ‘Africa’. Zijn gitaar klinkt als een concertinstrument: hij heeft een vol geluid en klinkt in alle tonen heel zuiver.

In Tilburg haalt McKee zijn oude trucs weer van stal. Zo speelt hij percussie op zijn gitaar, haalt hij een zelfgemaakte gitaarviool tevoorschijn en vertelt hij geestige anekdotes over ex-vriendinnen, familie, locaties waar hij nummers heeft geschreven en meer persoonlijke verhalen.

De 013 is vanavond de huiskamer van McKee, een huiskamer waar de pakweg honderd bezoekers een fijne akoestische show hebben gezien.