Vanaf 10 augustus openen de poorten naar het óbudai eiland in de Donau voor de 21e editie van het Hongaarse Sziget Festival. Het eiland wordt wederom een week lang omgedoopt tot “Party-Island” en Counter Culture is uiteraard (voor de zevende keer op rij!) aanwezig voor verslag. De meeste internationale bands spelen op het Mainstage of in de grote A38 tent met ruim 400.000 bezoekers over 7 dagen. Het Worldmusic-podium is één van de best geprogrammeerde in zijn genre en trekt tot 15.000 bezoekers per optreden. ’s Nachts vind je de meest uiteenlopende party’s op verschillende locaties die top diep in nacht doorgaan.

Oh ja; en het wordt warm volgende week. Zeg maar gerust bloedheet met temperaturen ruim boven de 35 graden! Voor de week vol met muziek, dans, theater, folklore en vooral feest heeft de organisatie een heus warmte-alarm afgegeven. Sziget zal zelf een aantal maatregelen nemen, maar staat bezoekers ook toe om een onbeperkte hoeveelheid (non-alcoholische) drank mee het terrein op te laten nemen.

Sziget Headliners

Sziget mikt duidelijk op een complete festival-vakantie beleving, waarbij niet alleen grote acts het publiek moeten trekken, maar dit jaar was er toch het nodige te doen vanwege het ontbreken van de grote headliners. De organisatie kwam vrij vroeg met de aankondiging van Robbie Williams, maar verder wilde het naast de late booking van Kings of Leon maar niet vlotten om échte grote namen te strikken. Op een major festival zoals Sziget kun je er over discussiëren of boekingen zoals Alt-J, Avicii en Ellie Goulding nu de terechte dag-afsluiters op een mainstage zijn. Een mainstage die bovendien per dag ook slechts 4 acts heeft geprogrammeerd. Het is aan de magere kant. De kaartverkoop bewijst echter tot op heden het gelijk van de Sziget programmeurs aangezien er meer dan 400.000 bezoekers worden verwacht.

Counter Culture Sziget headliner tip: Ellie Goulding

Nederlandse inbreng

Dit jaar helaas geen “Holland Meets Hungary Stage” en jammer genoeg is ook “Jam de la Crème” niet van de partij. Neemt niet weg dat de Nederlandse inbreng nog altijd groot is met een diversiteit aan acts. De alternatieve rockers van Kensington keren na 2 jaar terug. Destijds op een veel te kleine stage, nu in de grote A38 tent. Ook Dotan, Typhoon, Yellow Claw en Jett Rebel staan op deze stage. Jammer dat er weinig risico is genomen in de programmering van Nederlandse acts, aangezien we deze namen ook allemaal wel op de Nederlandse festivals hebben kunnen zien.

Een andere Nederlander die een prominente spot op het festival heeft gekregen is Martin Garrix. De DJ verzorgt de end-show en mag daarmee Sziget op de Mainstage afsluiten. Naast Garrix doet Nederland zijn naam als EDM natie eer aan door voor de Telekom Arena maar liefst 7 acts af te vaardigen: Oliver Heldens, Julian Jordan, Blasterjaxx, Lucas & Steve, W&W, Sander van Doorn en Bassjackers. Voor het betere dance werk moet je dus in de Telekom Arena zijn.

Counter Culture Sziget NL tip: Typhoon

Counter Culture tipt

De succesvolle kaartverkoop is zeker toe te schrijven aan de eerder genoemde complete festival-vakantie beleving, maar stiekem toch ook aan de programmering op de overige stages. Hoewel er een behoorlijk gebrek aan rock, punk & metal kan worden opgemerkt (bewuste keuze?) staan er een aantal pareltjes op de affiche die we zeker even om uiteenlopende redenen willen benoemen. The Gaslight Anthem is een prima rockband en het zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn om ze live mee te pikken aangezien de Amerikanen ermee gaan stoppen (The Gaslight Anthem, A38 vrijdag 14-08). Wil je het sporadische stukje harde gitaren meepikken dan adviseren we je om vooral Enter Shikari of Halestorm (beide A38 woensdag 12-08) niet te missen.

De World Music Stage staat traditioneel boordevol met de beste gipsy, zigeuner en folk geprogrammeerd. Maar één van de grootste en leukste live acts in het genre mag aantreden op de Mainstage: Gogol Bordello (woensdag 12-08). Dropkick Murphys en The Subways zorgen voor een zeldzaam (folk)punk momentje (beide A38, vrijdag 14-08). Tot slot pikken we er nog even twee van de beste indie rockbands van dit moment uit: The Maccabees en Foals (beide Mainstage, donderdag 13-08).

Counter Culture SUPER TIP: Kadebostany

Budapest citypass!

Boedapest is een hele mooie stad en het openbaar vervoer werkt uitstekend, dag en nacht. De stad is met name beroemd om zijn spa’s maar ook de vele zwembaden die de stad rijk is worden veelvuldig gebruikt door Sziget-gangers. Sziget heeft nu een hele toffee deal gesloten met de stad die het mogelijk maakt om Boedapest in het ultieme te beleven voor slechts 29 euro door gebruik te maken van de Citypass. Lees hier alles over deze pas.

Counter Culture Citypass tip: DOEN!

Er reizen ieder jaar veel Nederlanders naar Sziget en daarom willen we je tot slot nog even wijzen op de officiele Nederlandstalige Sziget website met enorm veel nuttige informatie en tips. Heel veel plezier in Boedapest en op Sziget en wie weet zien we je terug in de aftemovie van 2015: