Wie denkt dan Nederland niet zo een actieve Black-Metal scene heeft zou voor de grap eens een aantal uurtjes op Social Media moeten doorbrengen. Hier komt men dan redelijk snel tot de conclusie dat de scene dan misschien niet zo gigantisch groot is maar zeker niet inactief. Talloze bands brengen geregeld goede producties op de markt, bands als Carach Angren of bijvoorbeeld Urfaust genieten internationaal van een enorme bekendheid. Maar vooral in de underground zit men niet stil, maandelijks komen er nieuwe cassettes, ep’s en cd’s uit die vaak via kleine distributeurs over de hele wereld worden verscheept.

Een van de bands die al sinds 1996 aan de weg timmert en een beetje in een schemerzone tussen het grote werk en de underground hangt zijn de uit de omgeving van Roermond afkomstige Cirith Gorgor. Reeds in 1999 brachten zij op, toen een van de meest toonaangevende Black Metal labels, Osmose Productions uit Frankrijk hun debuut plaat uit, Onwards To The Spectral Defile. Dit album werd toen erg goed ontvangen door de scene en de band kreeg hierdoor ook snel grote bekendheid. Er volgde nog een album bij Osmose waarna men overstapte naar een ander label.

Een probleem van de band is het komen en gaan van bandleden, het lijkt er nu eindelijk op dat ze een vaste bezetting hebben die ook muzikaal goed op mekaar lijkt ingespeeld, echter is alleen drummer Levithmong lid sinds het prille begin.

Vorig jaar kondigde Hammerheart Records uit Valkenburg al aan dat ze Cirith Gorgor onder contract hadden genomen en dat er een nieuw album aan zat te komen. Dat album is er nu, Visions of Exalted Lucifer valt allereerst op door zijn enorm mooie artwork, ontworpen door Metastazis, een bedrijf wat onderanderen de Laibach tour in Noord-Korea van grafisch materiaal voorzag en ook de hoezen van Ulver, Behemoth en Orphaned Land ontworpen hebben. Een prachtige hoes die vooral in de LP versie enorm mooi tot zijn recht komt. Dit album is dus niet alleen op CD uit, om precies te zijn, er zijn twee cd-versies, zwart en goud vinyl dubbel LP en een cassette uitgebracht.

Maar hoe zit het muzikaal? Nou, vanaf het eerste nummer hoor je eigenlijk al waarmee je te maken hebt, snoeiharde Black-Metal met veel gevoel voor melodie, Salvator laat direct horen dat Cirith Gorgor absoluut tot de top hoort. Het titel nummer raast hierna lekker door en gunt de luisteraar geen moment voor overpeinzing.

Met Of Black Dimensions… wordt pas iets van gas terug genomen maar dit is eigenlijk redelijk snel weer voorbij als ,het zich naadloos eraan geregen, …And Demonic Wisdom door de speakers perst.
Met Wille Zur Macht heeft men een van de sterkere nummers op de plaat weten te vereeuwigen en ook het afsluitende Into The Nameless Void is absoluut een aanrader.

Dit soort werk zal niet voor iedere lezer van onze website een tinteling in hun oorschelp geven, maar mocht je affectie hebben voor bands als Taake of Gorgoroth dan is dit zeker een mooie aanvulling van jouw collectie.

Cirith Gorgor, bikkelhard van Nederlandse bodem.
Cirith Gorgor - A Vision of Exalted Lucifer75%
75%Totale score
Waardering gebruiker: (2 Stemmen)
51%