Wij kunnen ons voorstellen dat je ze even had gemist; onze tien concerttips voor februari. Dat klopt; wegens een technische fout is het publiceren van de 10x van februari niet helemaal gelopen zoals wij dat hadden gehoopt. Desalniettemin is ook deze maand weer genoeg moois te bewonderen in de Nederlandse concertzalen en dus stellen wij voor dat je de komende maand toch eens een concertje uit gaat proberen. Welke je dan moet kiezen? Wij hebben zoals elke maand weer tien uiteenlopende tips voor verzameld. Aan jou alleen nog de moeilijke taak om te kiezen en om ons achteraf te laten weten hoe je het hebt gehad. We wensen je veel plezier toe in de concertzalen komende maand!

Anderson .Paak (Tolhuistuin Amsterdam, 12 februari)

Zonder twijfel is Anderson .Paak dé hiphopsensatie van 2016 tot nu toe. Die status heeft hij eigenlijk opgebouwd sinds afgelopen zomer, toen Paak vrijwel uit het niets op zes (!) nummers van de nieuwe Dr. Dre een gastrol kreeg. Zijn eerste solosingle Am I Wrong was vervolgens een eerste voltreffer, en debuutplaat Malibu deed de rest. Alsof Kendrick Lamar op vakantie is en het leven relativeert. Lome vibe, krachtige boodschap. Moet u bijzijn!

Black Stone Cherry (Melkweg Amsterdam, 11 februari)

Amerikaanse formatie die samen met formaties als Alter Bridge en Danko Jones de wereld verblijden met rasrauwe spierballenrock. Black Stone Cherry is in die categorie misschien wel de allerstrakste formatie. Solide, moddervette liveproductie en een dijk van een livereputatie hoog te houden. Voor iedereen die hard gaat op Southern Rock, Spareribs en Single Malt.

Millencolin (013 Tilburg, 11 februari)

Dat Zweden één van ’s werelds hofleveranciers van kwalitatief hoogstaande rockbands is weten we al langer; met name in de punkscene doen de Scandinaviërs het tot op de dag van vandaag erg goed. Een goed voorbeeld daarvan is Millencolin. Deze poppunkveteranen bestaan alweer 23 jaar en in al die jaren hebben zij nog nooit een teleurstellende plaat geproduceerd. De groep onder leiding van de charismatische zanger Nikola Šarčević weet dondersgoed wat zij willen en wat fans van hen willen. Dat resulteert vanzelfsprekend in heerlijke liveshows. Een klein jaartje geleden was de band nog in Nederland te vinden en dat moet de mannen goed zijn bevallen, want op 11 februari zijn ze te zien in de Tilburgse 013. Met Templeton Pek en Note To Amy as supports wordt de avond nog een stukje aantrekkelijker gemaakt, al moet voor elke liefhebber van poppy skatepunk de boodschap intussen allang duidelijk zijn: dit concert wil je niet missen!

Hurts (Paradiso Amsterdam, 18 februari)

Grote vraag: Kent u Hurts eigenlijk nog? In 2011 doorgebroken dankzij de confronterend onconventionele debuutplaat Happiness, anno 2016 inmiddels (bijna) vergeten. De formatie bestaat echter nog steeds, en er is meer goed nieuws! Waar de formatie in 2011 live nog niet echt uit de (zwarte) verf kwam, daar schijnt de formatie nu beter op z’n plek te zijn op het podium. Daarnaast vonden wij Surrender – laatste Hurtplaats – ook bepaald niet slecht. Zin dus in een avond ouwerwets zwartkijken? Dan bent u in Paradiso goed op z’n plek!

Parkway Drive (013 Tilburg, 17 februari)

Australische metalcoregoden die in eigen genre een bijna onnavolgbaar niveau hebben bereikt. Kernbegrippen? Snoeihard, onconventioneel en vernieuwd. Eigenlijk al vanaf debuutplaat Killing With A Smile. Daarnaast band met een van de allerbeste livereputaties in het harde segment. Én met Architects neemt de formatie ook nog een fantastische support mee. Zo’n avond waar wij alleen maar enorm naar uit kunnen kijken!

Saviours (Patronaat Haarlem, 21 februari)

Ter promotie van een dijk van een gloednieuwe plaat  – Palace of Vision – staat Saviours deze maand in Haarlem op de bühne. Gitaarsolo’s, dromerige intermezzo’s en catchy stonerriffs zullen je om de oren vliegen zodra deze mannen de volumeknoppen opendraaien.

Dream Theater, (Carré Amsterdam, 22-24 februari)

Eind januari kwamen proggrootheden Dream Theater met hun meest ambitieuze project tot op heden: The Astonishing. Het 34 nummers tellende dubbelalbum vormt de basis voor de rock-opera die de heren tijdens hun tour zullen tentoonstellen. Dat doen ze onder meer in Carré op 22, 23 en 24 februari. Een handjevol kaarten is nog verkrijgbaar, maar wees er snel bij want dit unieke spektakel wil je in deze setting absoluut niet missen.

Massive Attack (Klokgebouw Eindhoven, 24 februari; HMH Amsterdam, 25 februari)

Baanbrekende triphopformatie uit Bristol. Brak in 1994 door met Unfinished Symphaty – tot de dag van vandaag nog altijd één van de meest ongrijpbare platen uit de muziekgeschiedenis. Daarna volgde onder meer klassieker Mezzaïne. Inmiddels al het al bijna zeven jaar geleden dat de formatie voor het laatst nieuw werk uitbracht en is ook de laatste show van de formatie in Nederland al behoorlijk ver uit ons geheugen, maar nu komt daar verandering in; naast de twee (!) geplande concerten in ons land kwam Massive Attack twee weken geleden met een onverwachte EP. Die is spannend zoals wij dat van de Britten hopen én verwachten. Potentieel jaarlijstjesmateriaal!

Craig David presents TS5 (Melkweg Amsterdam, 28 februari)

Als u vroeger niet bent weggekwijnd bij platen als 7 Days en Rise & Fall raden we u nu te stoppen met lezen. Als u net als ondergetekende een zwaar zwak heeft ontwikkeld voor de sleezy R&B van de Engelse popster moet u hier dus gewoon bijzijn. De fouding father van de UK Pop en de kroonprins van de moderne popmuziek is inmiddels niet meer alleen een boyband-in-z’n-eentje, maar presenteert een avondvullend programma vol verrassingen; er is een DJ-set, een liveset, er zijn vrienden en er is Craig, die de avond als zanger, DJ én MC aan elkaar praat. Een private party met Craig kwam nooit dichterbij. Fouter dan dit wordt het écht niet, maar met Mr. Smooth heeft de Melkweg wél een stukje muziekgeschiedenis in huis voor een schamele twintig euro. Moet u bijzijn!

Roisin Murphy (Klokgebouw Eindhoven, 20 februari)

Roísín Murphy kent u vermoedelijk vooral dankzij danceformatie Moloko, maar wie afhaakt bij de wat kitcherige stijl van die formatie moet de laatste soloplaat van de flamboyante powervrouw eens in de CD-wisselaar duwen. Wij waren daar enorm van onder de indruk. Dat waren we ook van het eerste concert na Murphys lange break (de artieste was acht jaar niet op de podia te zien) op Down The Rabbit Hole vorig jaar. Conclusie? Roísín Murphy is het beste wat de driehoek Grace Jones – Sade – Madonna ons momenteel te bieden heeft. Moet u bijzijn; Sing it Back!