Deze week druk met je werk? De radio niet aangehad? Ernstig het gevoel dat je iets hebt gemist? Dat kan. Gelukkig brengen we je met de CounterCulture Tip 10 iedere week op de hoogte van de beste singles die die week zijn uitgekomen. Dit zijn de platen die deze week in onze CD-speler zijn blijven hangen; onze keuze voor de allerbeste singles van week 5 van 2016.

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

  1. Foals – Birch Tree

Geen nieuwe track, wel een heel mooi nummer. Echte liefhebbers kennen Birch Tree al van What Went Down, de laatste plaat van Grieks-Engelse indierockergroep Foals, maar deze week is de plaat ook als single gepresenteerd. Fun fact: het nummer is ontstaan in ons aller Utrecht, in de inspirerende krochten van de goeie ouwe Tivoli aan ’t Ouwegrachie. Een soundcheck resulteerde in het kenmerkende gitaarrifje van het nummer, er werd een refreintje geïmproviseerd en de basis van een topsong stond. Birch Tree is verder een Heraclitische (klassiekertje voor amateurfilosofen onder ons) beschouwing op het leven en de wijze waarop dat onderhevig is aan de tand des tijds. Gewoon een hele lekkere single van een plaat die bij iedere luisterbeurt weer een stukje beter wordt.

  1. Tame Impala – New Person, Same Old Mistakes

U zou er maar bij zijn geweest; de fantastische show van Tame Impala in Amsterdam afgelopen vrijdag. Goeie recensies vlogen over het web heen en ook wij waren onverdeeld enthousiast. Maar er was meer goed nieuws voor Kevin Parker en zijn kompanen. Op de tracklist van de nieuwe plaat van Rihanna prijkte ineens een cover van New Person, Same Old Mistakes, afsluiter van de laatste Impalaplaat. Die twee tracks zijn als whisky en breezer; het is allebei alcohol, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Gelukkig kwam het origineel – dat vrijdag trouwens een livedebuut kreeg – deze week dan ook maar gelijk als single uit. Wij blijven ‘m lekker vinden, u hopelijk ook!

  1. Courtney Barnett – Three Packs A Day

Wij zijn stiekem weg van Courtney Barnett sinds de eerste noot van haar debuutplaat, en zijn dan ook zielsgelukkig dat minder dan een jaar na de release van die plaat al een nieuwe single uit is gekomen. De gebruikelijke spitsige humor is daarop weer alom aanwezig. Three Packs A Day gaat niet over sigaretten, maar over het overmatig consumeren van instant noedels – wat volgens Barnett ook best wel slecht voor je is. De track is speciaal geschreven voor een compilatieplaat van het eigen label van Barnett, die op 14 februari uitkomt. Die ‘mixtape’ is dan weer onze geheimtip voor hen wiens stiekeme liefde een beetje lethargisch onderlegd is en die dit jaar geen zin heeft om te klooien met zo’n irritant cassettebandje.

  1. Wolfmother – Victorious

Het is alweer tien jaar geleden dat de Australische retrorockers van Wolfmother de wereld verrijkten met een ware seventies-revival. Waarom? Check de ongeëvenaard strakke intro van The Joker & The Thief en weet dat dit een absolute topformatie is. Na die tamelijk legendarische intro, dito track en voldoende album bleef het echter lang stil rondom de formatie. Tweede plaat Cosmic Egg haalde het niet bij het titelloze debuut van de Aussies, en inmiddels is het alweer zes jaar geleden dat we nieuw werk mochten verwelkomen. Op 19 februari komt daar echter verandering in en komt de derde langspeler van de Aussies uit. Als de gelijknamige single – die deze week mét clip officieel in Nederland is uitgekomen – daarvan een voorproefje is, hebben wij een goede hoop op een heuse Wolfmother-revival. Zou ze van harte gegund zijn!

  1. Fred Ventura ft. DJ Rocca – Looking Out For Love (Italoconnection Instrumental)

Deze moeten we vermoedelijk even uitleggen. Italoconnection is een remixcollectief uit Milaan. Vroeger waren ze vooral bekend als credible uitdrager van het Italodancegenre (Grofweg Giorgio Moroder meets Gigi ‘d Agostino meets Eiffel 65 – ofwel alles wat u graag hoort als u rond vijf uur ’s ochtends op een afterparty staat). Tegenwoordig verschijnen ze alleen nog heel af en toe als remixkoppel op vage singles. In dit geval maakten ze een remix voor Fred Ventura (hadden wij trouwens ook nog nooit van gehoord). Die remix is zo guilty dat je vermoedelijk uit de file wordt verbannen als je hem wat te hard aanzet in de auto naar je werk, maar is wel zo onweerstaanbaar lekker dat ondergetekende niet kan wachten om hem in een nachtclub uit te proberen. Met afstand de lekkerste dancetrack van 2016 tot nu toe. Wij oefenen vast een dansje!

  1. Brian Fallon – Nobody Wins

In oktober vorig jaar zetten de heren van The Gaslight Anthem een punt achter hun gezamenlijke carrière om eigen paden te ontdekken. Voor frontman Brian Fallon het moment om eindelijk te gaan beginnen aan zijn langgekoesterde wens om een soloplaat op te nemen. Nobody Wins is zijn eerste single en klinkt precies zoals we van Fallon gewend zijn; alsof Bruce Springsteen een jonger, ietwat ruiger broertje heeft. Nu hij het net wat rustiger aandoet zijn de gelijkenissen helemaal treffend. Nobody Wins is absoluut nog niet de single die wij hoopten van Brian Fallon te krijgen – daarvoor is de track echt véél te commercieel – maar kan wel een mooi opstapje zijn voor een mooie, intieme plaat waarop Fallon meer zijn ei kwijt kan dan in het wat stoemperige Gaslight Anthem-keurslijf.

  1. DJ Fresh & High Contrest ft. Dizzee Rascal – How Love Begins

Keiharde sterrenlineup in de UK-bassscène maakt een dampende Chase & Statustack die ons helemaal terugbrengt in de nineties. Ingrediënten? DJ Fresh zorgt voor een commercieel ninetiesgeluid dat met kekke effecten naar onze tijd wordt gekatapulteerd, drum ‘n bassgrootmacht High Contrast zorg voor een rauw randje waardoor het net credible genoeg is om in onze top 10 te plaatsen en Dizzee Rascal doet waar hij goed in is – een beetje Bonkers toevoegen aan een middelmatige dancetrack en die zo tot een anthem torpederen.

  1. Wild Nothing – Life of Pause

Amerikaanse dreampopband die bij het grote publiek nooit écht doorbrak, maar dat nu wel eens zou mogen doen. Na het uitstekende Nocturne komt binnenkort een nieuwe plaat van de formatie uit, en als alle singles op die plaat van het niveau van Life of Pause zijn kan dat wel eens jaarlijstjesmateriaal worden. Dat is dan weer toevallig exact waar deze formatie thuishoort. Musthear voor liefhebbers van dromerige indie die de afgelopen weken in deze lijsten ook de inzendingen van Diiv en Astronauts Etc. wel konden bekoren.

  1. Indian Askin – Really Want To Tell You

Bandje uit Amsterdam die via 3fm ineens een redelijk publiek krijgt. Dat verdienen ze, want Really Wanna Tell You, single van hun debuut-EP, is een prima popliedje dat ook nog eens heerlijk in je hoofd blijft hangen. Kek bandje in de categorie kunnen we er niet genoeg van hebben. Absoluut de moeite waar om te gaan bekijken in een zaal of op in festival bij u om de hoek!

  1. Suede – Outsiders

Suede was deze week extra in het nieuws dankzij twee vijfsterrenconcerten op Hollandse bodem. De formatie rondom frontman Brett Anderson oogstte een zee aan lof voor die shows en ook de laatste plaat (en bijbehorende film) van de formatie werd uitstekend ontvangen. Outsiders is de derde single van die plaat en is wat moeilijk, maar daardoor niet minder recht-voor-z’n-raap en schot-in-de-roos. Een mooie aanleiding om de één na beste plaat van 2016 tot nu toe (Even eerlijk, Bowie stoot niemand meer van z’n troon) ook eens in z’n volledigheid te beluisteren!