Dat het Limburgse Pinkpop niet meer het genrebepalende, trendsettende festival is dat het ooit was, was ons inmiddels wel duidelijk. Maar de line-up van dit jaar wrijft dit nog eens extra in de ogen van de festivalliefhebber. Vanmiddag maakte Pinkpop het grootste deel van het programma bekend voor de komende editie. Het werd een onthulling in mineur, waarbij vooral de boeking van Lionel Richie – die zelfs in de jaren ’90 al niet echt relevant meer was – en PaulMcCartney – volgens geruchten toen zelfs al twintig jaar dood – op applaus konden rekenen. Wij zagen vooral een opvallend stuurloze line-up met hier en daar goedgeplaatste lichtpuntjes.

Want wat je ook van de formaties vind, Pinkpop heeft dit jaar drie topheadliners te pakken. Rammstein is al jaren een van de strafste rockformaties ter wereld en is daarnaast een band die je echt live gezien moet hebben. Met de Red Hot Chili Peppers speelt het festival in op de wens van het publiek om niet te vaak achter elkaar dezelfde headliners te boeken. De iconische poprockformatie heeft al een aantal jaar niet meer in ons land en al tien jaar niet meer op het Limburgse festival gestaan. Met de komst van Paul McCartney gaat tot slot een lange, diepgekoesterde wens van Smeets in vervulling, die er nooit een geheim van heeft gemaakt nog twee wensen te hebben voor zijn festival; naast Neil Young als headliner was dat Pinkpop afsluiten met All You Need Is Love live in plaats van op tape. Die droom kan deze zomer zomaar uitkomen.

De vrijdag lijkt te zijn samengesteld met de playlist van 3FM in de hand. Naast headliner Red Hot Chili Peppers – overigens niet echt gezegend met een geweldige livereputatie – vinden we een serieuze bak hitkanonnen van Neerlands grootste popradiostation terug. Zo mogen we onze handen vast in driehoekjes vouwen voor de galmende stadionrock van Bastille en mogen ook Years & Years – zomer vorig jaar verantwoordelijk voor een aantal megahits – opdraven. Daarnaast valt de positie van Major Lazer op. Het überpopulaire geestenskind van danceproducer Diplo mag de 3FM-stage afsluiten en speelt dus grotendeels in het licht. Gezien de toch matige ervaringen met dansen-bij-daglicht bij Avicii vorig jaar kan ook die boeking minstens opvallend worden genoemd. Verder zien we op deze dag nog een aantal primeurs; met The Common Linnits op vrijdag en Douwe Bob op zaterdag staan voor het eerst twee songfestivaldeelnemers op de Pinkpopplanken en met One Ok Rock staat voor het eerst een Japanse formatie op het Limburgse festival. Is er dan deze dag helemaal niks te beleven voor liefhebbers van het wat rauwere werk? Jawel; de knettergekke dance van Skip & Die bijvoorbeeld, of Gary Clark Jr., het fantastische gitaarwonderkind die onder zijn fanschare niemand minder dan Barack Obama mag rekenen. Voor de volledigheid: verder deze dag ook Bears Den, De Staat, James Bay, Storsky en The Struts.

Zaterdag was voor ons, zo dachten wij vóór we het programma onder onze neus geschoven kregen. Met Rammstein als headliner kan het bijna niet anders dan stevig worden op Megaland. Stiekem gingen onze gedachten terug naar de legendarische 2008-editie, waarbij de één na de ander een scheurende gitaar inbracht en naar de Metal-maandag twee jaar geleden, toen Metallica af mocht sluiten na onder meer Alter Bridge en Rob Zombie. Opvallend genoeg lijkt Rammstein op de mainstage echter vooraf gegaan te worden door voormalige tieneridolen Doe Maar (Dóe Maar!), de luistersoul van Lianne La Havas en James Morrisson en de in Amerika doorgebroken folkpop-covergroep Walk Off The Earth. Het wordt logistiek interessant om te zien hoe de vroeg campende Rammsteinliefhebber gaat reageren op een formatie als Doe Maar en een lievemeisjesrocker als James Morrisson. Minstens net zo interessant gaat het worden om te zien hoe druk het wordt bij misschien wel de allerbeste boeking van het programma, Puscifer. Het tamelijk onbekende zijproject van Toolfrontman Maynard James Keenan voert de stevige programmering op de 3FM-stage zaterdag aan. Op dat podium verder Ghost – recentelijk winnaar van de Grammy voor beste metalformatie én vorig jaar nog in de Brand Bier Tent, Halestorm en Skillet. Met Noisia, Parquet Courts en The Sore Losers is het programma van Stage 4 deze dag wederom uitstekend verzorgd. Tot slot staan in de tent Robin Schulz, Nothing But Thieves, Matt Simons en Lucas Hamming.

De verdeeldheid is het grootst op de Pinkpopzondag. Eerst en vooral lijkt die dag sterk geprogrammeerd op de oudere bezoeker. Paul McCartney gaat natuurlijk heel veel oudere muziekliefhebbers naar Landgraaf trekken en Lionel Richie sluit op die boeking wel mooi aan, al kunnen wij van laatstgenoemde ook weer niet zoveel songs meezingen dat daarmee daadwerkelijk een uur kan worden gevuld. Ook boekingen van St. Paul & Broken Bones, Balthazar en Skunk Anansie zijn vanuit die meer classic-gedachte wel te verklaren. Er zijn echter ook een aantal echte popnamen uitverkoren om de pinkpopzondag te verblijden met een bezoekje. Zo staat danceproducer Kygo tijdens de afternoon tea op de mainstage (vóór Richie en McCartney) en ook John Newman en DJ Prime & Friends zijn namen die echt meer uit het popsegment komen. Tot slot staat er een plukje emobands-waar-je-vroeger-fan-van-was; Bring Me The Horizon en All Time Low brengen bijvoorbeeld vermoedelijk best een groep gillende meiden op de been. Opvallend genoeg is ook deze dag de Stage 4-programmering weer uitstekend. Rockmachine Graveyard, The Londen Souls en Slaves zijn daar in elk geval te zien. Ook deze dag wordt opgevuld met een aantal redelijk voorspelbare popnamen; Songfestivaldeelnemer Douwe Bob komt, net als Tom Odell, Vintage Trouble en Jamie Lawson.

Ergo, krijgt deze lineup dan een voldoende? Wat ons betreft niet. Misschien ligt het aan ons, maar dit jaar missen wij de lijn in het Pinkpopprogramma. Gekke combinaties, dingen krom tegenover elkaar geprogrammeerd en vooral te weinig spannende, nieuwe namen. Pinkpop verloor de laatste jaren van Werchter, maar lijkt inmiddels zelfs mee te draaien in een compleet andere competitie. Voor het oudste en misschien wel meest traditionele muziekfestival van Europa is dat gewoon verschrikkelijk jammer. Gaat Pinkpop dan wel uitverkopen? Natuurlijk. Met zo’n headliners en met een enorme staat van dienst kan dat niet anders. Is er niks te zien in Limburg deze zomer? Jawel, we noemen even vijf dingen die wij absoluut niet zouden willen missen; Gary Clark Jr., Parquet Courts, Ghost, Puscifer en Graveyard. De ontwikkeling van de vierde stage, die dit jaar een zeer redelijke line-up lijkt te krijgen, stemt ons ook positief. En tot slot gaf Smeets vanmiddag op de Persconferentie aan dat bij de laatste namen ‘misschien nog wel wat namen van Download zitten’. Daar klampen wij ons aan vast, want als dáár dan nog een paar échte rockknallers bijzitten, durven wij misschien nog wel ervoor uit te komen dat we óók vaak naar Pinkpop gaan. Zeker voor de fan van het alternatievere werk is Landgraaf nu een no-go-area. Dat kan niet, dat hoeft niet en dat is hopelijk geen trend die zich de komende jaren gaat voortzetten.

IMG_7608 IMG_7544 IMG_7489 IMG_7540 IMG_7467 IMG_7445 IMG_7412 IMG_7426 IMG_7441