Het was me het weekje wel! Na twee wervelende shows van Radiohead, een karrevracht een nieuwe (zomer)singles en een paar albums die wij verwachten nog lang terug te zien in de lijstjes is aan ons de moeilijke taak al dat nieuws terug te brengen tot tien singletips. Dat is ons, na veel plussen en minnen, weer aardig gelukt en dus ontvang je hierbij de tien allerbeste en meest uiteenlopende singles die wij de afgelopen week voor je hebben opgevangen!

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

  1. Warhaus – The Good Lie

Single van de week van een debutant wiens stemgeluid u zeker bekend gaat voorkomen. Dat komt, omdat u Warhaus al kent als frontman van Balthazar. Zijn eerste solosingle The Good Life is echter veel donkerder en veel meer rechttoe-rechtaan dan het werk van die band. De sfeer doet ons denken aan Nick Cave als in z’n beste vorm is, de stem doet ons denken aan Leonard Cohen nadat hij een pak shag heeft weggetikt en de muzikale eenvoud doet ons denken aan Belgisch kwaliteitsstempel Meuris. We zijn weggeblazen door de stem, maar zeker ook door de retespannende en minimale productie. We zetten hem op repeat, en kijken uit naar meer!

  1. Animal Island – Our Style

In de categorie zomerhitjes die we nog heel vaak denken te gaan horen. Our Style, eerste single van de debuut-EP van Animal Island, is de meest aanstekelijke indietrack die wij dit jaar tot nu toe voorbij hebben horen komen en doet ons sterk denken aan de vrolijke, laagdrempelige indiepop van Foster The People. Aangezien we van die formatie helaas al een hele tijd niets fatsoenlijks gehoord hebben, doen wij het met liefde voorlopig met deze Texanen. Tekstueel hopen wij wel op een aanstaande verbeteringsslag, maar gezien het niet veel platter kan worden dan ‘Ladidadiah it’s just our style’ hebben we daar alle vertrouwen in.

  1. The Magician ft. Brayton Bouwman – SHY

Ook de Belgische producer The Magician scoort ieder jaar hoog in ons zomerhitlijstje. Sterker nog, zijn jaarlijkse zomersingle haalde de afgelopen vijf jaar onze nachtclub-eindlijst. Vorig jaar scoorde de Belg punten met panfluitklassieker-in-wording Together, twee jaar geleden hadden we Sunlight – doorbraak van het toen nog onbekende Years & Years – en eerder hadden we onder meer de remixen van Sam Sparro’s Happyness, solosingle I Keep On Calling You en natuurlijk vooral megahit I Follow Rivers (in een remix voor Lykke Li). Dit jaar heet zijn poging SHY. Geloof ons, die gaan we deze zomer nog heel vaak horen. Zomers als de Scheveningse pier, vloeiend als zonneolie en hot als de zon zelf; The Magician tovert zich wederom naar onze nachtclub-eindlijst!

  1. Real Estate – Here Comes Sunshine

Wij zijn erg blij met de aandacht die de laatste jaren is opgekomen voor LSD’s belangrijkste promotors The Gratefull Dead. De misschien wel allerbeste band van Amerika werd een paar jaar geëerd met een fantastische Netflix-documentaire, dat bracht de muziek van de Amerikanen weer in de spotlights en dát bracht de heren van The National dan weer op het idee om met bevriende bands een plaat op te nemen.  Het resultaat is Day of the Dead, een uitstekende vijf CD’s tellende coverplaat van een heerlijke sterrencast bestaande uit – naast The National zelf – onder meer The War On Drugs, Courtney Barnett, ANHONI, Mumford & Sons, Wilco, The Tallest Man On Earth en The Flaming Lips. Een van de beste tracks van de plaat komt echter van Real Estate, de Amerikaanse low-fi rockers voor wie Here Comes Sunshine de eerste single is in meer dan twee jaar. Het is een fantastische track, die precies de relaxte vibe laat horen die ook de rest van de plaat tekent. Luister deze track, maar luister vooral ook het complete album. Wij beloven; u gaat hem nog vaak op uw platenspeler werpen!

  1. Kaytranada ft. Craig David – Got it Good

Het album van Kaytranada was dé hype van volgende week, maar de kwaliteit daalt pas deze week echt bij ons op. Op Got It Good laat het Amerikaanse productietalent zelfs Craig fuckin’ David relevant klinken. Minimale beats, mooi ingemixte vocals en de donker aangezette, diepe productie waarmee Kaytranada zich op de rest van zijn debuutplaat 99,9% ook al onderscheidt maken deze track tot een onmisbaar onderdeel van uw afterparty, waar u 99,9% ook prima in volledigheid in de Spotify-wachtrij kan gooien.

  1. Kurt Vile and The Violators – Box of Rain

Wanneer je een 5CD-box uitbrengt met zoveel uitstekende nummers, is het beperken tot één track in de top 10 wellicht wat mager. Daarom plaatsen we ook Box of Rain in onze top 10. Voor die track voegde J Macis (Dinosaur Jr.) zich bij Kurt Vile en zijn Violators, om die band met name vocaal nog extra te ondersteunen. Het resultaat is fantastisch; meer Americana dan dit heeft The Grateful Dead nooit geklonken, en zo’n vol geluid hebben we van Kurt Vile ook al een tijdje niet meer gehoord. Artiest die van ons iedere week wel een single mag uitbrengen.

  1. Steve Gunn – Ancient Jules

Mooi dat Steve Gunn en Kurt Vile deze week achtereenvolgens gepositioneerd zijn. Gunn begon zijn carrière namelijk bij The Violators, maar besloot enkele jaren geleden om het succes solo te gaan zoeken. Gunn werkt inmiddels aan zijn eerste soloplaat waaraan hij fulltime heeft kunnen sleutelen, en als de eerste voortekenen niet bedriegen wordt dat een prima debuut. Het gitaargepriegel van Gunn is onnavolgbaar, ultraherkenbaar en doet ons denken aan Wakin’ on a Pretty Daze, het meesterwerkje dat Vile en Gunn een paar jaar geleden opnamen. Heerlijke track.

  1. Elf Kid – Oh Gosh

Als je als rapper van Jamie XX de kans krijgt om over één van zijn beats in de rappen, dan heb je wat goed gedaan. Het overkwam de totaal onbekende rapper Elf Kid, een jonge knaap uit Londen. Hij heeft diens hit Gosh een volledige grime-makeover gegeven en komt met een vocaal geweldssalvo waar zelfs de meest doorgewinterde rapliefhebber met angst en beven naar zal luisteren. Door dat vocale geweld gaat voor ons de track van Jamie XX – op diens In Colour niet de meest diepgaande productie – direct veel meer leven.

  1. Stone Roses – All For One

Dit is wel een dingetje, hoor. De eerste single van The Stone Roses sinds She Bangs The Drums (2009), maar is als we re-issues niet meenemen zelfs de eerste single sinds halverwege de Jaren ’90. Over reclame had nieuwe single All For One niets te klagen; er werden door de platenmaatschappij zelfs lichtreclames op Times Square gekocht voor de primeur van de nieuwe single. Wat we precies van de single vinden? Wij weten het nog niet echt. Het is best een prima nummer en is behoorlijk catchy, maar voor The Stone Roses-begrippen is het allemaal wel erg vlak. Weinig memorabele poging van een band zo memorabel dat één luisterbeurt in elk geval geen kwaad kan!

  1. Twin Peaks – Holding Roses

Twin Peaks is een uitstekende rockformatie uit Chicago, die sinds 2009 indruk maken met heerlijke garagepunk in stijl van formaties als The Vaccines en Together PANGEA. Op hun nieuwste single Holding Roses hebben ze echter het tempo dusdanig teruggeschroefd, dat wij ineens aan Real Estate moeten denken. Dat is helemaal niet erg; Holding Roses is een originele, lekkere indiesingle in de categorie ‘kunnen we er niet genoeg van hebben’. Lekkerste crossover van de week!